Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

NATO pēc Krievijas lidmašīnas notriekšanas sasauc ārkārtas sanāksmi

Saistībā ar Krievijas kara lidmašīnas notriekšanu uz Turcijas un Sīrijas robežas NATO vēstnieki otrdien plkst.17 (plkst.18 pēc Latvijas laika) tiksies ārkārtas sanāksmē, teikts alianses paziņojumā.

"Pēc Turcijas lūguma Ziemeļatlantijas padomei būs ārkārtas sanāksme. Šīs Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sanāksmes mērķis ir informēt sabiedrotos par Krievijas lidmašīnas notriekšanu," paziņoja alianses amatpersona.

Ziemeļatlantijas padomi veido 28 NATO dalībvalstu vēstnieki, kas regulāri sapulcējas uz sēdēm, bet padome var tikt sasaukta arī uz ārkārtas sanāksmi, ja kāda no dalībvalstīm jūt apdraudējumu.

Tomēr, pieprasot ārkārtas sanāksmi, Turcija nav atsaukusies uz NATO līguma 4.pantu, kas nosaka, ka "puses kopīgi apspriedīsies jebkurā brīdī, kad vien, pēc jebkuras puses uzskatiem, būs apdraudēta jebkuras puses teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība".

Ankara uz 4.pantu atsaucās oktobrī, lai sasauktu ārkārtas sēdi, kad Krievijas lidmašīnas vairākkārt pārkāpa tās gaisa telpu, Maskavai sākot uzlidojumus Sīrijā. Toreiz Ziemeļatlantijas padome brīdināja par "šādas bezatbildīgas rīcības ārkārtējām briesmām".

Kā ziņots, Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu, kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpusi tās gaisa telpu.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs Su-24, uzsverot, ka lidmašīna neesot pārkāpusi Turcijas robežu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk otrdien paziņoja, ka Krievijas lidmašīnas notriekšana pie robežas ar Sīriju atstās nopietnas sekas uz Maskavas attiecībām ar Turciju.

"Šodienas traģiskajiem notikumiem būs nopietnas sekas uz Krievijas-Turcijas attiecībām," televīzijā pārraidītās tikšanās laikā ar Jordānijas karali Abdullu II norādīja Putins. "Mēs, protams, rūpīgi analizēsim visu notikušo."

Putins atkārtoja jau iepriekš izskanējušos Maskavas apgalvojumus, ka krievu lidmašīna notriekšanas brīdī esot atradusies virs Sīrijas teritorijas un neesot radījusi nekādus draudus Turcijai.

Tikmēr NATO paziņojusi, ka rūpīgi seko līdzi incidentam ar Krievijas lidmašīnu un uztur kontaktus ar Turcijas varasiestādēm.

Kā pavēstīja Turcijas Ģenerālštābs, Turcijas iznīcinātāji F-16 atklāja uguni uz reaktīvo lidmašīnu pēc brīdinājumu izteikšanas, ka tā pārkāpj Turcijas gaisa telpu.

Turcijas mediji ziņo, ka divi lidmašīnas piloti katapultējušies, šo informāciju apstiprinājusi arī Krievija. Turcijas telekanāls CNN-Turk ziņo, ka vienu pilotu Sīrijā sagūstījuši turkmēņu nemiernieki, kas karo pret prezidenta Bašara al Asada režīmu un kurus atbalsta Ankara, bet otrs pilots gājis bojā.

Vienu pilotu gaisā nošāvuši nemiernieki, kad viņš mēģinājis savu izpletni aizmanevrēt līdz valdības kontrolētajai teritorijai.

Pagājušajā nedēļā uz Turcijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks, Ankarai šādi reaģējot uz to, ka Krievijas kara aviācijas lidmašīnas veikušas turkmēņu pozīciju un ciematu bombardēšanu Sīrijas teritorijā Turcijas robežas tuvumā.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu uzdevis Ārlietu ministrijai veikt konsultācijas ar ANO, NATO un ieinteresētajām pusēm par situāciju uz Sīrijas robežas.

Trešdien Turcijā bija paredzēts vizītē ierasties Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, lai mēģinātu nogludināt attiecības un rastu vienotu pozīciju miera panākšanai Sīrijā. Turcijas Ārlietu ministrijas amatpersona pavēstīja, ka Lavrova vizīte notiks, kā plānots. "Programmā izmaiņu nav," sacīja amatpersona.

Pēc Krievijas uzlidojumu sākšanās nemiernieku pozīcijām Sīrijā 30.septembrī tās lidmašīnas vairākkārt ielidojušas Turcijas gaisa telpā, kā arī izsekojušas Turcijas iznīcinātājus F-16. Turcijas gaisa spēki oktobrī notrieca Krievijā ražotu bezpilota lidaparātu, taču Maskava noliedza tā piederību tās bruņotajiem spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits