Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Navaļnijs izsaka cerību, ka cilvēki nenobīsies

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kuram tiesa Maskavā vakar nomainīja kādreiz piespriesto nosacīto cietumsodu pret reālu ieslodzījumu – diviem gadiem un astoņiem mēnešiem vispārēja režīma labošanas darbu kolonijā –, runā tiesas sēdes laikā norādīja, ka lieta, par kuru viņš ticis tiesāts, ir bijusi politiski safabricēta, un kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš, izmantojot Federālo drošības dienestu (FSB), mēģinājis viņu noindēt, vēsta Meduza.io.

"Visi pārliecinājās, ka viņš [Putins] ir vienkāršs ierēdnītis, kuru sagadīšanās dēļ ielika prezidenta amatā, kurš nekad nav piedalījies ne debatēs, ne vēlēšanās. Viņa vienīgais cīņas veids – mēģināt nogalināt cilvēkus. Lai kā viņš censtos sevi tēlot par izcilu ģeopolitiķi, kaut kādu izcilu pasaules līderi, viņa galvenais aizvainojums uz mani tagad ir tas, ka vēsturē viņš ieies tieši kā indētājs. Jūs zināt, ka bija Aleksandrs Atbrīvotājs vai Jaroslavs Gudrais. Un tagad mums būs Vladimirs Apakšbikšu Indētājs. Tieši tā viņš ieies vēsturē," teica Navaļnijs. Viņš arī pauda cerību, ka šo tiesas procesu cilvēki neuztvers kā signālu tam, ka viņiem vairāk jābaidās. Vēršanās ar spēku pret protestētājiem neesot spēka parādīšana, bet gan vājuma pazīme. Taču visu valsti varai iesēdināt cietumos neizdošoties. Krievijā pats labākais esot cilvēki, kuri nebaidās, kuri nekad neatdos valsti "kaudzītei pērkamu ierēdņu, kuri izdomājuši apmainīt dzimteni pret savām pilīm, vīnogulājiem un akvadiskotēkām".

Maskavas Simonovas rajona tiesas sēde notika izbraukumā Maskavas pilsētas tiesā lielās intereses par procesu dēļ. Jau no agra rīta ap tiesas ēku tika ierobežota cilvēku pārvietošanās un izvietots ļoti daudz policistu. Jau pirmo stundu laikā ap tiesas ēku un tuvējās ielās tika aizturēti vairāki simti cilvēku.


2014. gada prāva

Tiesas spriedums par krāpnieciskām darbībām un naudas atmazgāšanu Navaļnijam un viņa brālim Oļegam Yves Rocher lietā tika paziņots 2014. gada 30. decembrī. A. Navaļnijam piesprieda trīs gadus un sešus mēnešus ieslodzījumā nosacīti ar piecu gadu pārbaudes laiku. O. Navaļnijam – trīs gadus un sešus mēnešus ieslodzījumā. Brāļi savu vainu apsūdzībās noliedza, dēvējot tās par politiski motivētām. 2017. gadā šo tiesas spriedumu Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina par netaisnīgu. Krievija izmaksāja A. Navaļnijam ECT piespriesto kompensāciju, taču pašu spriedumu neatcēla. 2017. gadā pārbaudes laiks A. Navaļnijam pēc Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasības tika pagarināts par vienu gadu – līdz 2020. gada 30. decembrim. 

28. decembrī, divas dienas pirms pārbaudes laika beigām, FSIN piedraudēja vērsties tiesā, lai nosacīto sodu A. Navaļnijam nomainītu pret reālu cietumsodu, ja viņš nākamās dienas rītā neieradīsies FSIN filiālē Maskavā. A. Navaļnijs, kurš tajā brīdī joprojām atradās Berlīnē, paziņoja, ka to fiziski nespēj izdarīt. 12. janvārī FSIN vērsās Simonovas rajona tiesā ar prasību.


FSIN neesot zinājis

A. Navaļnija aizstāvība iesniedza tiesā dokumentus no klīnikas Berlīnē, kurā pēc saindēšanas augustā ārstējās A. Navaļnijs. Tajos teikts, ka sākotnēji viņš ārstēts klīnikā, vēlāk Berlīnē izgājis rehabilitāciju, kas beidzās 15. janvārī. Aizstāvība arī iesniedza apliecinājumu, ka A. Navaļnijs bija informējis FSIN, ka nespēs ierasties uz pieprasīto reģistrāciju. Ja viņš nebūtu aizturēts pēc ielidošanas Maskavā 15. janvāra vakarā, tad jau nākamajā rītā būtu pats devies uz FSIN inspekciju. Advokāti arī uzsvēra, ka FSIN zināja gan par A. Navaļnija saindēšanu, gan par viņa ārstēšanos Berlīnē.

Savukārt FSIN pārstāvji atkārtoja, ka A. Navaļnijs nav informējis viņus par savu atrašanās vietu un vairākkārt pārkāpis nosacītā cietumsoda izpildes noteikumus, kas liek regulāri reģistrēties FSIN inspekcijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits