Tas ir drosmīgs cilvēks, kurš apēd pirmo austeri mūžā. Daži tomēr joko - sak, tā austere pa iekšu kustēsies dzīva, jocīga sajūta būšot... Jā, gan - austere ir viena no tām retajām būtnēm, kuras ēd dzīvas. Jāpiezīmē, ka austerēm noteikti jābūt uzglabātām vajadzīgā temperatūrā un pareizā iepakojumā. Citādi tās būs nebaudāmas. Austeri padara dārgu transporta izdevumi - līdz latvieša galdam tā nonāk ar lidmašīnu. Ja laimējas būt tādas jūras tuvumā, kur austeres aug, tās maksās lētāk nekā parasta kotlete. Vincentā austeres, tāpat kā citas svaigas zivis, divas reizes nedēļā atlido no Francijas. Ja vienreiz esi ēdis austeri, negaidi, ka nākamo reizi tā pati šķirne garšos tāpat kā pirmā. Austerēm ir grūta dzīve. Tās pārdzīvo klimata maiņas, dzīvo dažādos apstākļos, ēd dažādu barību - tas viss maina austeru garšu. Bet tas ir pat interesanti - gluži kā ar vīnu: ir saulaini gadi, kad vīnogas gozē sānus mīlīgā saulītē un saņem lietu tieši tik daudz, cik vajadzīgs; un ir gadi, kad vīnogas mākoņus redz biežāk nekā sauli. No tā atkarīga vīnu garša un smarža. Bet austeres mēdz būt tikai garšīgas vai ļoti garšīgas. Austere mūsu galdā nonāk piecu gadu vecumā (liela starpība, ja salīdzina ar Ķekavas vistu - tā savā labākajā kondīcijā ir 52 dienas jauna). Austeres labi - līdz pat deviņām dienām - uzglabājas, uzliktas uz ledus ledusskapī, tomēr - jo tās svaigākas, jo garšīgākas. Austeru sezona sākas septembrī un turpinās visu ziemu. Tās ir tīrās muļķības, ka austeres varot ēst tikai tajos mēnešos, kuru rakstībā atrodas burts «r». Pērciet austeres veikalā, kur ir liels preču apgrozījums, tad ir drošāk, ka tās būs svaigas. Nepērciet atvērušās austeres, tādas, kuras neaizveras, ja tām «pieklauvē», - tās tad nu reiz ir beigtas. Austerei jābūt resnai, patreknai, apaļai, sulīgai. Ja tajā iespiež ar pirkstu, miesai jāatlec atpakaļ, nedrīkst palikt iedobe. Austerei jāsmaržo pēc jūras - tīras, nepiesārņotas. Austerēs atrodamas arī pērles, taču ne tik bieži, lai atmaksātos tās pirkt tikai šā iemesla dēļ. Austeres var saldēt, bet tad labāk izņemt tās no vākiem. Austeru miesas var turēt plastmasas kārbiņā savā sulā. Saldētas austeres ieteicams lietot ceptā veidā. Ir daudz veidu, kā sagatavot austeres, - tās var tvaikot, cept uz oglēm vai frī eļļā, grilēt, tomēr austeres vislabprātāk un visbiežāk ēd dzīvas. Svaigas dižās austeres * Austere jānoberž no smiltīm. Vislabāk to izdarīt zem tekoša krāna ūdens pirms pasniegšanas. l Jāzina, kurā vietā austeri taisīt vaļā, tā ir jāpiemāna, lai to atvērtu. Šim nolūkam austerei nepieciešams uzpilināt nedaudz citrona sulas. Tikpat labi var lietot arī pāris pilienu asās piparu mērces (tabasco). Mārutku mērce arī jauki sapas kopā ar tvaikotām austerēm. Sniedzu jums vēl dažas receptes, kuru praktisko sagatavošanu pēc nedēļas varēsiet vērot manā sestdienas raidījumā Mielasts ar Mārtiņu. Eņģeļi uz zirga muguras Vajadzēs austeres, sakapātas selerijas, 1 citrona sulu, svaigi maltus melnos piparus, papriku, bekona šķēles. l Attaisi austeres, lai notek sula, nosausini. Uzkaisi piparus, seleriju, papriku, uzlej citrona sulu, apkārt aptin bekona šķēli. Veidojumu grilē apmēram 5 minūtes, kamēr bekons kļūst kraukšķīgs. Austeres Rockefeller 36 austeres, 2 krūzes tvaikotu spinātu 4 ēd.k. mazo sīpoliņu 1 ēd.k. sakapātu pētersīļu 1/2 tējk. seleriju sāls 6 pilieni tabasco 1/2 krūze svaigas rīvmaizes 6 ēd.k. sviesta l Spinātus, mazos sīpoliņus un pētersīļus samaļ, pieliek pie šā maisījuma pārējās izejvielas un maigi cep sviestā 5 minūtes. Pieliek rīvmaizi un labi samaisa. Pārklāj austeres ar šo masu un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Garnē ar citronu.
Pagaršot jūru var, austeri ēdot
Jūru var pagaršot, tikai austeri ēdot. Austeru sastāvā ir ļoti daudz fosfora un joda, kas stiprina organismu. Kā daudzi zina, austeres ir viens no visslavenākiem ēdieniem pasaulē. Kazanova katru rītu vannā apēda 50 austeres. Austeres cilvēki ēd tūkstošiem gadu. Latvijā gan tās ir delikatese, un daudzi man saka - labprāt ēstu austeres, ja vien zinātu, kā to dara.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.