Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Palielina spiedienu pret protestētājiem

Aizturētā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija, kura apelācijas prasību ceturtdien tiesa noraidīja, atbalstītāji arī šajā nedēļas nogalē plāno pret Krievijas varu vērstus protestus visā valstī.

Varasiestādes šajā nedēļā centās iebiedēt aktīvistus, veicot kratīšanas, bet Kremļa mediji pūlējās noskaņot sabiedrību pret opozicionāru, apgalvojot, ka viņš ir "politiskais pedofils".
 

Demonizē Navaļniju

Krievijas prezidenta Vladimira Putina prominentākā pretinieka A. Navaļnija atbalstītāji pagājušajā nedēļas nogalē izgāja ielās, kā apgalvo paši protestu rīkotāji, vairāk nekā 150 Krievijas pilsētās. Lielākais protests notika Maskavā, kur piedalījās apmēram 40 tūkstoši cilvēku. Neskatoties uz represijām pret protestu dalībniekiem, svētdien ir paredzēti atkārtoti mītiņi un gājieni. Maskavā protestētāji tiksies pie Federālā drošības dienesta (FSB) ēkas. 

Kremlim uzticīgie mediji un raidījumu vadītāji šonedēļ centās diskreditēt opozicionāru. "Tas ir pilnīgi nepiedodami – šādi izmantot nepilngadīgos. Tā rīkojas teroristi," komentēja Putins, un to atkārtoja prezidentam lojālie mediji, saucot Navaļniju par "politisko pedofilu". Savukārt sociālajos tīklos publicēta virkne video, kas vēsta, ka jaunieši "riskē ar karjeru un izglītību", piedaloties protestos. Radio Brīvā Eiropa atgādina, ka šāda taktika pielietota jau 2017. gadā, kad skolās un universitātēs pasniedzēji brīdināja jauniešus "aizdomāties par nākotni". 

Savukārt neatkarīgie novērotāji gan norāda, ka protestos vien maza daļa bijuši nepilngadīgi un no četriem tūkstošiem aizturēto tikai nepilni divi simti bijuši jaunāki par astoņpadsmit gadiem. "Tas ir mīts, kas demonizē Navaļniju un vienlaikus ļauj protestus attēlot kā kaut ko nenopietnu," Kremļa taktiku komentējusi antropoloģe Aleksandra Arhipova. Pret Navaļnija kolēģi Volkovu, kurš gan pašlaik atrodas Vācijā, jau ierosināta lieta par "nepilngadīgo mudināšanu uz pretlikumīgām darbībām informācijas un telekomunikāciju tīklos".

BBC ziņo, ka Krievija arī piedraudējusi sociālo mediju platformām par ierakstu, kas aicina jauniešus piedalīties protestos, nedzēšanu. Komunikācijas tehnoloģiju uzraugs Roskomnadzor paziņojis, ka Facebook, TikTok un Twitter nav ņēmuši vērā Krievijas prasības un var tikt sodīti ar 53 tūkstošus dolāru lieliem sodiem. Brīdinājums nosūtīts arī Google un pašmāju uzņēmumam Mail.ru.


Milzīgs pārkāpums

Aizvadītās nedēļas laikā policija veikusi kratīšanas arī ar Kremļa pretinieka Pretkorupcijas fondu saistītajās telpās. Kremlim uzticīgie mediji vēsta, ka kratīšanas notika saistībā ar aizdomām par koronavīrusa ierobežojumu neievērošanu. Portāls Meduza raksta, ka pārmeklēts arī politiķa brāļa Oļega Navaļnija dzīvoklis. A. Navaļnijs varasiestāžu aktivitātes nosaucis par iebiedēšanas taktiku.

Ceturtdien arī notika Navaļnija apelācijas lietas izskatīšana, kas gan nekādus rezultātus opozicionāram un viņa komandai nenesa, jo iepriekšējās tiesas lēmums netika grozīts un politiķi neatbrīvoja. "Viss, kas šeit notiek, ir viens milzīgs likumu pārkāpums," tiesu raksturoja politiķis. Viņš arī izmantoja iespēju, lai pateiktos protestu dalībniekiem, kuri esot patiesie "valsts aizsargi".

Starptautiskā sabiedrība aktīvi ir nosodījusi Krievijas rīcību. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sacījis, ka izjūt lielas bažas par "uzpurņu" uzvilkšanu Krievijas iedzīvotājiem. Arī G7 dalībvalstu līderi ir kritizējuši gan opozicionāra arestēšanu, gan protestētāju aizturēšanu. 

Kremlis tikmēr ir izrādījis sašutumu par "nepieņemamu" iejaukšanos valsts iekšlietās. Savukārt Ārlietu ministrija iesniegusi oficiālu notu ASV vēstniekam par "viltus ziņām" amerikāņiem piederošajos sociālajos medijos un norādījusi, ka "Navaļnija jautājums" būtiski apdraud attiecības ar Eiropas Savienību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits