Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

papildināts (13:42) - Krimas parlamentā iebrukuši bruņoti cilvēki

Bruņoti cilvēki ceturtdienas rītā Simferopolē ieņēmuši Krimas parlamenta un valdības ēkas.

Virs abām ēkām tagad plīvo Krievijas karogi, vēsta ziņu aģentūra Interfax Ukraina.

Sākotnēji tika ziņots, ka uzbrucēji bija tērpušies uniformās bez atpazīšanās zīmēm, tomēr tagad Ukrainas mediji vēsta, ka uzbrucēji bijuši aizsargkrāsas formās ar Krievijas ģerboņiem.

Uzbrucēji sevi dēvē par "Krimas krievvalodīgo iedzīvotāju pašaizsardzības pārstāvjiem", apliecināja Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ceturtdien Briselē paudis, ka aicina Krieviju atturēties no provokatīvām darbībām.

“Mudinu visas iesaistītās puses atturēties no konfrontācijas un provokatīvas rīcības, un atgriezties uz dialoga ceļa. Īpaši aicinu Krieviju neveikt nekādas darbības, kuras varētu eskalēt jau tā saspīlēto situāciju,” pirms NATO-Ukrainas komisijas sēdes krīzes situāciju Krimā komentēja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. 

Krimas parlamenta ēku sagrābuši vairāk nekā 120 profesionāli apmācīti cilvēki, Ukrainas parlamenta sēdē paziņoja partijas UDAR frakcijas deputāts bijušais Krimas premjerministrs Sergejs Kuņicins.

"Vairāk nekā 120 bruņotu cilvēku ienāca Krimas Augstākajā radā, Krimas valdībā. Profesionāli sagatavoti cilvēki, bruņoti. Ienesa ieročus - automātiskos, granātmetējus, ložmetējus," sacīja deputāts. "Ieroču [viņiem] aizsardzībai ir uz mēnesi."

Viņš arī pauda pārliecību, ka Ukrainas parlamentam ir jādara viss, lai nepieļautu asinsizliešanu, cita starpā arī ieceļot jaunu Ukrainas bruņoto spēku vadību.

Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs trešdien pieprasījis, lai Krimā dislocētās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzēs, brīdinot, ka jebkādas kustības ārpus dislokācijas vietām tiks uzskatītas par militāru agresiju.

Vienlaikus Turčinovs pavēstīja, ka Ukrainas drošības dienestiem dots rīkojums aizsargāt Krimas civiliedzīvotājus, kā arī atbrīvot reģionālā parlamenta un valdības ēkas, kuras trešdienas rītā sagrābuši nezināmi bruņoti cilvēki, kas pacēluši uz namiem Krievijas karogus.

"Šodien ap pieciem rītā noziedznieki militārās maskēšanās tērpos, [bruņojušies] ar automātiskajiem ieročiem, granātmetējiem un sprāgstvielām, sagrābuši Krimas autonomā rajona parlamenta un ministru padomes ēkas. Esmu devis rīkojumu spēka struktūrām veikt visus pasākumus civiliedzīvotāju aizsardzībai un ēkas atbloķēt," norādīja Ukrainas prezidenta vietas izpildītājs.

"Aicinu visus Ukrainas patriotus aizstāvēt administratīvās ēkas pret provokatoriem un ekstrēmistiem. Ikviens mēģinājums sagrābt administratīvās ēkas tiks uzskatīts par noziegumu pret Ukrainas valsti," uzsvēra Turčinovs.

Vēršoties pie Krievijas valdības un Krievijas Melnās jūras flotes pavēlniecības, Ukrainas parlamenta spīkers brīdinājis, ka visām krievu militārpersonām "jāuzturas līgumā noteikto teritoriju robežās".

"Jebkādu militārpersonu pārvietošanos, īpaši ar ieročiem, mēs uzskatīsim par militāru agresiju," uzsvēra Turčinovs.

Pie ieejas parlamentā saslietas barikādes no koka platformām un atkritumu tvertnēm. Ēku ir ielenkuši miliči, tomēr pagaidām vēl nepietiekami blīvi.

Lielāks miliču skaits ir sapulcējies pie valdības nama. Tur milicija neļauj cilvēkiem iet gar valdības ēku.

Pie ieejas parlamentā saslietas barikādes no koka platformām un atkritumu tvertnēm. Ēku ir ielenkuši miliči.

Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Oleksandrs Turčinovs trešdien pieprasīja, lai Krimā dislocētās Krievijas armijas vienības paliek savās bāzēs, brīdinot, ka jebkādas kustības ārpus dislokācijas vietām tiks uzskatītas par militāru agresiju.

Medijos iepriekš parādījās ziņojumi, ka Simferopoles apkaimē un pašā pilsētā izvietoti Krievijas Melnās jūras flotes bruņutransportieri.

pievienotas 5. un 6.rindkopas ar NATO ģenerālsekretāra teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi Krimā iznīcinājuši divus krievu kuterus

Krimā ceturtdien Ukrainas jūras dronu triecienā iznīcināti divi Krievijas kuteri, pavēstīja Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR), norādot, ka tie atbilstoši provizoriskajai informācijai ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits