Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pārslas veselībai un skaistumam

Pārslas ir auzu graudu pārstrādes produkts. Auzu graudā ir ļoti daudz kalcija. It īpaši tas ir graudu apvalkā. Ja citos graudos tas ir 40-70 mg, tad auzu graudos tas ir 120 mg. Lai gan augu kalcijs neuzsūcas tik labi kā tas, kas ir, piemēram, biezpienā. Auzas no citiem graudiem atšķiras ar vislielāko tauku saturu.

Auzu pārslās ir 6,2 grami tauku. Salīdzinājumam, piemēram, 100 gramos rīsu vai mannas ir viens grams, griķos - 3 grami. «Taču tas nenozīmē, ka auzas nedrīkstētu ēst, jo tas ir taukvielām bagāts produkts,» saka dietoloģe Lolita Neimane. Ja cilvēks ir resns, nevajag domāt, ka auzu pārslas var ēst cik grib, jo tās skaitoties diētisks produkts. Auzu pārslas ir barojošas. Resniem un tieviem Ja salīdzina ar mannu (100 gramos 326 kalorijas), tad auzu pārslās ir vairāk kaloriju (100 gramos 345 kalorijas). Taču bieži vien dūšīgiem cilvēkiem, ar aterosklerozi slimiem vai diabētiķiem tiek nozīmēta īpaša diēta - no 200 gramiem auzu pārslu izvāra putru un sadala piecām ēdienreizēm. Putra jāvāra nevis pienā, bet ūdenī. Tādā veidā var arī vājēt. Ja auzas ēd sajauktas ar riekstiem, rozīnēm, aprikozēm, tad veselīgi tas ir, taču arī kalorijas tiek uzņemtas pietiekami daudz. Veselīgi uztura principi ne vienmēr saskan ar vājēšanas cerībām. Veselīgs uzturs domāts arī tieviem cilvēkiem. Auzas - pret holesterīnu un indēm Auzās ir daudz šķiedrvielu: 1,3-1,5 grami. Auzu klijas (pie mums tās šobrīd vēl nav nopērkamas) tiek ieteiktas pret holesterīna samazināšanu. Auzu pārslām un graudiem ir lipotropas īpašības, tāpēc tās iesaka pret vielmaiņas traucējumiem un aknu slimībām. Labās balastvielas Zigurds Zariņš, Latvijas Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta uztura laboratorijas vadītājs, arī uzskata, ka galvenā auzu pārslu nozīme - tajās ir daudz balastvielu. Balastvielu ziņā visaugstāk kotējas auzu pārslas, prosa un griķi. Balastvielas ļoti labi attīra organismu un veicina vēdera izeju. Zigurds Zariņš uzskata, ka cilvēkam vēdera izejai būtu jānotiek vismaz 2-3 reizes dienā, lai mazāk uzsūktos toksiskas un vēzi veicinošas vielas, kas rodas katra cilvēka resnajā zarnā. Balastvielas neļaus uzsūkties arī holesterīnam. Pēc uzturlaboratorijas pētījumiem, mēs holesterīnu uzņemam vismaz trīs reizes vairāk, nekā tas būtu vajadzīgs un pieļaujams. Balastvielas spēj mazināt apkārtējo inžu iedarbību. Balastvielas palēnina cukuru un tauku uzsūkšanās ātrumu. Ja tās uzsūcas lēnāk, tad ir mazāks risks saslimt ar cukura diabētu tam, kam tas nolemts no dabas. Balastvielas arī palēnina tauku uzsūkšanos. Tas ir svarīgi vīriešiem labākajos gados un arī kundzēm, kam nav īpaši labi un stipri asinsvadi. Ja daudz uzsūcas tauki asinīs, tad asinsvadi aizķep un nemaz nav tālu vairs līdz infarktam. Auzu pārslas nevajag vārīt «Auzu pārslas no graudiem ir izgājušas tālu ceļu, līdz tapušas par pārslām,» saka uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš. «Daļa vitamīnu šajā procesā ir gājuši zudumā. Arī auzu pārslas vārot, balastvielas (ne visas) sadalās. Tāpēc cilvēkiem, kam draud skleroze un kam ir ciets vēders, ir problēmas ar vēdera izeju un ir bail saslimt ar zarnu vēzi, jāēd nevārītas auzu pārslas.» Ārsts Zariņš iesaka auzu pārslas pārliet ar paniņām. Var darīt arī tā, kā iesaka diētas ārsts Atis Tupiņš, - ar dažādām sulām. Var arī pārliet ar ūdeni. Pietiek, ja tās pastāv desmit minūtes, auzu pārslas būs jau ēšanai gatavas. Šis ēdiens ir labs ar to, ka kārtīgi jāstrādā arī ar žokļiem, arī zobiem ir ko darīt. Gremošanas procesa laikā izdalās vairāk siekalu un kuņģim arī ir darbs. Lietot uzturā auzu pārslas iesaka gulošiem slimniekiem, lai veicinātu zarnu darbību un viņiem būtu normāla vēdera izeja. Auzu pārslām var pievienot jogurtu, medu un rīvētu vai sīki sagrieztu ābolu. Ja brokastu maisījumam izmanto skābpiena produktus, tad organismam to vieglāk pārstrādāt. Notīriet apelsīnus un banānus, sagrieziet mazos gabaliņos, pievienojot ogas vai ananasa gabaliņus. Auzu pārslas iegūs riekstaināku garšu, ja tās nedaudz apceps bez taukvielām. Šādi pagatavojamas auzu pārslas labi savienojamas ar daudziem citiem produktiem - kopā ar rīvētu sieru ar tām var pārkaisīt dažādus sāļos sacepumus, tā piešķirot tiem savdabīgu aromātu. Tie, kas grib pierast pie graudu maisījumiem pamazām, var auzu pārslas uz pāris stundām iemērkt ūdenī un pēc tam samalt gaļas mašīnā. No auzu pārslām iznāk lieliski cepumi. Auzu pārslas, mazliet miltu, sezama sēklas, mazliet sinepju, nedaudz sviesta. Cepumi sanāks ļoti pikanti. Tume jāvāra ar izdomu Auzu tumes asociējas ar slimnīcas atmosfēru un tāpēc ļoti daudzi, jau pirms sāk baudīt putru, noskaņo sevi nelabvēlīgi. Auzu pārslas no visām putrām ir pirmajā vietā. It sevišķi, ja tās tiek vārītas ar izdomu. Putrai var pierīvēt ābolu, var pielikt rozīnes vai aprikozes, vai medu. Auzu putru var ēst ar ievārījumu un brokastīm tas būtu pat ideāls ēdiens. No auzu pārslām var taisīt «mušļus» dažādās kombinācijās. Taču tos nevajadzētu pārāk saldināt ar cukuru. Veselīgāk būs, ja «muslim» tiks pievienots mazliet medus. Auzu putra var būt kā saldais ēdiens. Lai arī kaloriju tajā būs daudz, tā būs labāka par kūku. Auzu pārslu putra ir brīnišķīgs brokastu ēdiens. No visiem putraimiem šķiedrvielu visvairāk ir auzu pārslās. Putru var ātri pagatavot. Auzu tumes ieteicamas cilvēkiem, kam bijušas problēmas ar kuņģi, jo to maigā konsistence nomierina gremošanas orgānus. Ja auzu tumei pieliek karoti ievārījuma, no slimnīcas zilganā ēdiena tā pārvēršas par gluži jauku paēdienu. Auzu pārslas ir viegli sagremojamas, un tādēļ to novārījumu iesaka lietot kuņģa un zarnu trakta iekaisumu gadījumos un arī tad, ja gadījusies caureja. Skaistuma salāti Tie derēs ziemas ēdienkartē, kad organismam visvairāk nepieciešami vitamīni un mikroelementi. Šie salāti pilnībā aizstāj brokastis. Tie būtu jāēd četras reizes nedēļā. Recepte paredzēta divām porcijām. ēdamkarotes auzu pārslu (vēl labāk pustotras ēdamkarotes kliju un 2-3 ēdamkarotes auzu pārslu) pārlej ar 4 ēdamkarotēm auksta, novārīta ūdens, pieliek tējkaroti medus un atstāj pa nakti. No rīta pieliek 2 lielus sarīvētus ābolus (ar mizu), 2 tējkarotes citrona sulas, 4 tējkarotes piena vai salda krējuma un sīki sasmalcinātus valriekstus vai lazdu riekstus. Vēl var pievienot 100 g citu svaigu vai konservētu augļu. Salāti jāēd lēni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā uzspridzināti divi policisti

Maskavā naktī uz trešdienu sprādzienā nogalināti divi policisti, kas mēģināja aizturēt kādu aizdomīgu personu, paziņojusi Krievijas izmeklēšanas komiteja.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits