Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis
Japānas premjers Sindzo Abe grib ieiet vēsturē kā politiķis, kas palīdzēja atgūt Kuriļu salas, un ar šādu apņēmību dosies uz tikšanos ar Putinu

Putins nepiekāpsies Japānai

Japānas pievienošanās Rietumu sankcijām pret Krieviju var kavēt attiecību normalizēšanu starp Maskavu un Tokiju, tostarp atrisināt desmitgadēm seno teritoriālo strīdu par Kuriļu salām, pirms ierašanās vizītē Japānā paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Kremļa saimnieks gan uzsver, ka Krievijai neesot teritoriālu problēmu ar kaimiņvalsti Japānu, kas vēlas atgūt Otrā pasaules kara laikā zaudētās salas, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Putins Japānā ieradīsies ceturtdien, kad tās karstavotu kūrortā Nagato pilsētā Jamaguči prefektūrā uzņems premjerministrs Sindzo Abe. Nākamajā dienā abu valstu līderi atkārtoti tiksies Tokijā. Japānā tiek liktas lielas cerības uz to, ka Abe varētu pārliecināt Putinu atdot Japānai vismaz daļu no savulaik zaudētajām salām Kuriļu salu arhipelāga dienvidos.

Krievijas priekštece – Padomju Savienība – salas sagrāba pašās Otrā pasaules kara beigās – neilgi pirms Japānas kapitulācijas. Krievija, tāpat kā savulaik Padomju Savienība, uzskata, ka tai ir tiesības uz salām saskaņā ar 1945. gada februārī Jaltā notikušo konferenci. Turpretī Japāna uzsver, ka Padomju Savienība salas okupēja. 

1956. gadā Tokija un Maskava parakstīja deklarāciju, kurā Padomju Savienība piekrita atdot Japānai daļu no salām – Mazās Kuriļu salas, pēc tam kad abas valstis būs parakstījušas miera līgumu, kas nav izdarīts līdz pat šim laikam. Japāņi vēlas, lai viņu kontrolē atgrieztos arī Kunaširas un Iturupas sala, neraugoties uz to, ka to neparedz 1956. gada vienošanās. 

Japānas premjers Abe neslēpj, ka viņam ir ambīcijas ieiet vēsturē kā politiķim, kas ir palīdzējis Japānai atgūt kara laikā zaudētās teritorijas un noslēdzis formālu miera līgumu ar Krieviju. "Es to izdarīšu savas paaudzes laikā," viņš paziņoja pirmdien, tiekoties ar zaudēto salu bijušajiem iedzīvotājiem. "Ar šādu apņēmību es došos uz tikšanos [ar Putinu]."

Tomēr Krievijas prezidenta Putina izteikumi pirms ierašanās Japānā neliecina, ka vizītes laikā varētu tikt sperti nozīmīgi soļi tuvāk teritoriālā strīda atrisināšanai. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 15.decembra, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits