Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Putins okupēto Ukrainas reģionu iedzīvotājus pasludina par Krievijas pilsoņiem

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien svinīgā ceremonijā Kremlī paziņoja, ka Ukrainas Donbasa "republiku" un okupēto Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļu iedzīvotāji uz visiem laikiem kļūst par Krievijas pilsoņiem.

"Es vēlos, lai mani sadzird Kijivas varas iestādes un to saimnieki. Cilvēki, kas dzīvo DTR, LTR, Hersonā un Zaporižjā, kļūst par mūsu pilsoņiem. Uz visiem laikiem," uzrunā pirms okupēto teritoriju anektēšanas dokumentu parakstīšanas pavēstīja Putins.

Putins arī aicināja Ukrainu pārtraukt uguni un sēsties pie sarunu galda.

"Mēs aicinām Kijivas režīmu nekavējoties pārtraukt uguni, visu karadarbību, karu, ko tas izraisīja vēl 2014.gadā, un atgriezties pie sarunu galda. Mēs esam tam gatavi," sacīja Putins.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka "Krievija sarunās neapspriedīs Donbasa, Zaporižjas un Hersonas apgabala republiku izvēli, tā ir galīga".

Uzrunā Putins arī pavēstīja, ka Krievijas necenšas atjaunot PSRS, tas tai vairs nav vajadzīgs, kā arī nosauca par "anglosakšu diversiju" sprādzienus pie gāzesvadiem "Nord Stream" Baltijas jūrā.

Pēc uzrunas Putins ar Maskavas ieceltajiem Luhanskas, Doneckas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu okupēto daļu nominālajiem vietvalžiem Leonīdu Pasečņiku, Denisu Pušiļinu, Vladimiru Saļdo un Jevgēņiju Baļicki parakstīja līgumus par okupēto Ukrainas teritoriju iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Tagad līgumi jāratificē Krievijas parlamenta abām palātām un to pieņemtais ratifikācijas likums jāparaksta Putinam.

Līdzīga ceremonija Kremlī notika 2014.gadā, kad Krievija anektēja Krimu un Sevastopoli.

Putins ceturtdien parakstīja dekrētus par Ukrainas Hersonas un Zaporižjas apgabalu atzīšanu par "neatkarīgām teritorijām".

Putins šajos dekrētos melīgi atsaucās uz "tautas gribas izpausmi", kā arī uz "starptautisko tiesību principiem un normām".

Putins jau februārī atzina tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" un "Luganskas tautas republikas" "neatkarību".

Maskava no 23. līdz 27.septembrim rīkoja tā sauktos "referendumus" par pievienošanos Krievijai tās okupētajās Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļās.

Šos pseidoreferendumus plaši nosodījusi starptautiskā sabiedrība. Eiropas valstis un ASV ir tos nosaukušas par "fikciju" un paziņojušas, ka tos neatzīst.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien savā uzrunā ANO Drošības padomē paziņoja, ja Krievija mēģinās uz okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto pseidoreferendumu pamata tās anektēt, tas nozīmēs jebkādu sarunu izbeigšanu ar Maskavu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits