Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Jau no astoņdesmitajiem gadiem Krievijā laiku pa laikam uzvirmo strīdi, ko darīt ar 1924. gadā mirušā komunistu līdera Vladimira Ļeņina iebalzamētajām mirstīgajām atliekām

Revolūcijas gadadiena uzkuļ strīdus par līķi

Krievijas oktobra revolūcijas simtgade, kas pēc mūsdienu kalendāra tika pieminēta pagājušajā nedēļā, radīja iemeslu uzvirmot laiku pa laikam uzdzirksteļojušiem strīdiem par to, vai modernas valsts galvaspilsētas sirdī īpaši būvētā mauzolejā joprojām jāatrodas iebalzamētam revolūcijas vadoņa, komunistu līdera Vladimira Ļeņina līķim.

Pēdējo gadu laikā visbiežāk ierosinājumi beidzot kristīgi apglabāt sen mirušo cilvēku atskan no Krievijas Pareizticīgās baznīcas puses. Taču tie ir pretrunīgi un ļoti mēreni, radot sajūtu, ka baznīca skatās pāri plecam, ko par šo pretrunīgo un ļoti sensitīvo "problēmu" teiks tās simbiozes partneris – Kremlis. 

Stingra un nepārprotama ir pseidoopozicionāru – Krievijas Komunistiskās partijas – un daudz radikālākas opozīcijas –  Kreisās frontes – nostāja:  Ļeņinam mauzolejā jāpaliek mūžīgi. Liberālo un demokrātisko spēku pārstāvji savā retorikā pauž viedokli, ka Ļeņins civilizēti jāapglabā. Septembra sākumā priekšlikumu Krievijas parlamentā – Valsts domē – par Ļeņina apglabāšanu iesniedza Vladimira Žirinovska Liberāldemokrātu partijas deputāti, taču tas netika atbalstīts. Revolūcijas gadadienas priekšvakarā apjukuma noti tradicionālajā divu pušu diskusijā ienesa Krievijas prezidenta Vladimira Putina pašpasludinātā "uzticamākā kareivja" – Čečenijas vadītāja Ramzana Kadirova – aicinājums apglabāt Ļeņinu. To pavadīja piebildei, ka šis jautājums jāizšķir Putinam.

Jaunāko saasinājumu diskusijās par iebalzamēto mirstīgo atlieku nākotnes atrašanās vietu izraisīja par kandidēšanu uz Krievijas prezidenta amatu nākamā gada vēlēšanās paziņojusī Ksenija Sobčaka. Newsru.com raksta, ka, tiekoties ar Jekaterinburgas iedzīvotājiem, viņa paziņojusi, ka ievēlēšanas par prezidenti gadījumā viņas pirmais dekrēts būšot par "Ļeņina līķa aizvākšanu no Sarkanā laukuma". "Tā ir lieta, kas manī izraisa šausmīgu sašutumu. Uzskatu, ka tā ir daļa no viduslaikiem, kuros mēs tagad gāžamies, ka XXI gadsimtā mums valsts galvenajā laukumā atrodas cilvēka līķis," teica Sobčaka.

Komunistu līderis Genadijs Zjuganovs viņas teikto propagandas televīzijas kanālam RT uzreiz nodēvēja par provokāciju, kas pieskaņota oktobra revolūcijas 100. gadadienai: "Valstij ir traģiski, ka parādās Ksenijas un tām līdzīgie, kuri neciena varenās valsts gribu. Viņa sāk ar priekšlikumu par barbarisku rīcību Sarkanajā laukumā. Taču tos, kuri tur līdīs ar netīrām rokām un reibumā, mēs patrieksim!"

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 13.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Gena
G
Valodju ir jaapglaba, jo ir pretigi, ka pilsetas centra gul likis.
Dāvis
D
Kāda mums tur daļa, tikai domāju ka no līķa tur nez vai pat skelets palicis, cikreiz nav balzamēts. Pilnīgs balzāms.
Judeische Allgemeine
J
kāda revolūcija , tas bija šā terorista sarīkots un vadīts bruņots valsts apvērsums , kā rezultātā tika gāzta krievijas likumīgā pagaidu valdība un varu sagrāba teroristi , kurus nosauca par komunistiem , par kuru pastrādātajām zvērībām Nirnenberga vēl priekšā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits