Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Soči izgaismo Krievijas varas cinismu

Ar svinīgiem pasākumiem Krievijā šonedēļ sākās simt dienu atskaite līdz Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanai 26.februārī. Gatavošanos Krievijas līdera Vladimira Putina izlolotajām spēlēm, kuras būs visu laiku dārgākās, lielākajos valsts medijos atspoguļo galvenokārt pozitīvā gaismā, pieverot acis uz daudziem nesmukumiem, kas demonstrē pašreizējās varas gatavību ignorēt likumus, lai spodrinātu savu tēlu.

Apjomīgajos sporta būvju un infrastruktūras objektu celtniecības darbos, kuros ir ieguldīta lielākā daļa no spēļu vajadzībām iztērētajiem 50 miljardiem dolāru (25,5 miljardi latu), Sočos un to apkaimē kopumā nodarbināti ap 95 tūkstošiem cilvēku. Spēļu organizatori atzīst, ka 8-10% no tiem bijuši viesstrādnieki. Cilvēktiesību organizācija Memorial lēš, ka patiesībā 80% celtnieku ir viesstrādnieki, no kuriem lielākā daļa Krievijā strādā un uzturas nelikumīgi.Valsts uzņēmums Oļimpstroj, kas pārrauga olimpisko projektu celtniecību Sočos, skaidro, ka stingri ievēro Krievijas nodarbinātības likumus. "Striktu pakļaušanos likumam, tostarp Krievijas pilsoņu un viesstrādnieku tiesību ievērošanu būvlaukumos, mums uzliek par pienākumu virkne valsts iestāžu, kas regulāri veic pārbaudes," apgalvo uzņēmums. "Ikviens strādnieks, kura tiesības ir pārkāptas, var vērsties varasiestādēs. Visus pārkāpumus izskata un pret tiem vēršas Krievijas likumi."Tomēr patiesība ir citāda, jo vairākums iebraucēju - un ne tikai - strādā bez darba līgumiem un nereti kļūst par darba devēju nekrietnības upuriem. Cietis arī celtnieks no Moldovas Viktors Spinu, kurš kopā ar vēl aptuveni simt tautiešiem nav saņēmis atalgojumu par septiņiem mēnešiem. "Mums no nedēļas uz nedēļu solīja, ka samaksās, bet tad paziņoja, ka esam atlaisti, un jau nākamajā dienā mūsu vietā strādāja citi," viņš stāsta The Daily Telegraph.Gada sākumā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch ziņoja par migrantu strādnieku paverdzināšanu Sočos. Daudziem viesstrādniekiem atņemtas pases, tāpēc viņi bez atlīdzības bijuši spiesti strādāt pat 12 stundas pēc kārtas un mitināties saspiestībā ar desmitiem citu strādnieku. Tos, kas protestējuši, darba devēji nosūdzējuši varasiestādēm.Vairāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā _Soči izgaismo Krievijas varas cinismu laikraksta Diena _1.novembra izdevumā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits