Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Amatpersona: ASV sāk no Sīrijas izvest tehniku, bet ne karavīrus

ASV armija sākusi no Sīrijas izvest mazsvarīgāko tehniku, tomēr karavīru izvešana šobrīd nenotiek, piektdien pavēstīja aizsardzības jomas amatpersona, Pentagonam cenšoties viest skaidrību saistībā ar agrāko paziņojumu.

"Mēs šajā posmā karavīrus neizvedam," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

ASV vadītās starptautiskās pretdžihādistu koalīcijas pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Šons Raiens iepriekš bija paziņojis, ka ASV sākušas "iepriekš nolemto izvešanas procesu".

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā mēnesī paziņoja, ka džihādistu grupējums Islāma valsts ir sakauts un ka ASV karavīri "tagad" atgriezīsies mājās.

Cita ASV amatpersona piektdien paziņoja, ka armija veikusi sagatavošanās darbus plānotās karaspēka izvešanas īstenošanai.

"Tas ietver plānošanu cilvēku un tehnikas pārvietošanai, objektu sagatavošanu izvedamās tehnikas uzņemšanai," sacīja amatpersona, uzsverot, ka karavīri šobrīd nav izvesti.

Pentagons norādījis, ka, armijai atstājot Sīriju, neziņos par karaspēka pārvietošanos un grafiku.

ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kas 2014.gadā tika izveidota cīņai ar džihādistu grupējumu Islāma valsts, sākusi samazināt savu klātbūtni Sīrijā, tomēr pagaidām nav skaidrs, cik ilgi šis process turpināsies.

"CJTF-OIR ir sākusi bruņoto spēku iepriekš nolemto izvešanas procesu no Sīrijas," piektdien paziņojumā apliecināja Raiens, lietojot ASV vadītās koalīcijas abreviatūru.

"Ņemot vērā operacionālās drošības apsvērumus, mēs neizteiksimies par konkrētiem grafikiem, vietām vai karavīru pārvietošanos," viņš norādīja.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) iepriekš ziņoja, ka koalīcija esot sākusi samazināt savu klātbūtni Rmeilanas lidlaukā Hasakas provincē, Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Ceturtdien daļa amerikāņu spēku tika atvilkta no Rmeilanas militārās bāzes," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

Bāzi pametuši 150 ASV karavīri un aptuveni desmit bruņutransportieri, sacīja Abderrahmans. Izvesta arī smagā militārā tehnika.

"Šī ir pirmā amerikāņu spēku izvešana kopš ASV prezidenta paziņojuma" par karavīru aiziešanu no Sīrijas, viņš piebilda.

ASV vadītajai koalīcijai Sīrijā, kā arī kaimiņvalstī Irākā ir vairākas militārās bāzes. Koalīcijā piedalās arī Francija, Lielbritānija un citas valstis.

Trampa pēkšņais 19.decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons šonedēļ izklāstīja nosacījumus karaspēka izvešanai, ieskaitot džihādistu grupējuma Islāma valsts sakāvi un garantijas Vašingtonas sabiedroto kurdu kaujinieku drošībai, pret kuriem Turcija draudējusi nekavējoties izvērst ofensīvu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pagājušajā nedēļā sacīja, ka ASV strādā pie tā, lai garantētu, ka "turki neslaktē kurdus", ar šiem vārdiem sadusmojot Turciju, kas Pompeo pārmeta "satraucošu zināšanu trūkumu".

Sīrijas kurdu kaujinieki bija galvenais ASV sabiedrotais Sīrijā sauszemes operācijā pret Islāma valsti.

Sīrijas kurdi, bažījoties, ka Turcija var īstenot savus draudus un līdz ar amerikāņu aiziešanu uzsākt uzbrukumu kurdiem, valsts stratēģiski svarīgajās teritorijās valsts ziemeļos aicinājuši izvietot Sīrijas valdības karaspēku.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Top komentāri

S ♥ NATO
S
Operācija "Grillētā vista" bija izcila. Ceru, ka jeņķu bračkas ir sagatavojuši vēl daudz tādu jauku brīžu vaņkām !
Labais
L
SEN JAU LAIKS PASAULĒ LIELĀKAJAJ AGRESORVALSTIJ ASV LASĪTIES PROM NO SĪRIJAS,JO VIŅUS TUR NEVIENS NAV AICINĀJIS !!!!!!!
Pareizāk
P
Tos saukt par OKUPANTIEM un GALVU GRIEZĒJU Draugiem. Koalīcija atradusies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits