Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis
Nogalināto vidū ir 11 sievietes un 13 bērni

ANO: Asada lojālisti "uz vietas" nošāvuši 82 civiliedzīvotājus

ANO Cilvēktiesību komiteja paziņojusi, ka Bašāra el Asada režīmam lojālie karavīri Alepo austrumos, kur jau nedēļām notiek sīvas kaujas, iet iekšā mājās un aukstasinīgi nošauj civiliedzīvotājus, tostarp bērnus un sievietes. Komitejas rīcībā esot pārliecinoši pierādījumi, ka "četros rajonos uz vietas nošauti 82 cilvēki", vēsta BBC.

"Ir piepildījušās mūsu ļaunākās priekšnojautas par to, kas sagaida cilvēkus, kuri aizvien iesprostoti šajā elles nostūrī [Alepo austrumu rajonos, par kuru kontroli sīvas kaujas aizvada Krievijas atbalstītie Asada spēki un opozīcijas kaujinieki]," paziņojis ANO Cilvēktiesību komitejas preses pārstāvis Rūperts Kolvils. Viņš preses konferencē informēja, ka Asadam lojālie spēki nogalinājuši 82 cilvēkus, no tiem 11 bija sievietes, bet 13 - bērni. 

Kolvils norādījis, ka saņemtas ziņas par vēl vairāk upuriem, taču tās pašlaik ir grūti pārbaudīt. "Iedzīvotāji smagās bombardēšanas dēļ nevar no ielām aizvākt cilvēku mirstīgās atliekas. Tāpat viņiem bail, ka, izejot atklātā vietā, viņus uzreiz nošaus."

Notiekošo par ļoti satraucošu nodēvējis arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns. Viņš norīkojis ANO speciālo sūtni Sīrijā rūpīgi sekot līdzi jaunākajiem notikumiem abās konfliktējošajās pusēs.

Par neapbruņotu civiliedzīvotāju slaktiņiem, tostarp bērnu un mediķu slepkavošanu, ziņojis ANO padomnieks humānās palīdzības jautājumos Jans Egelands. Viņš konkrētajās slepkavībās vainoja režīmam lojālos Irākas šiītu kaujiniekus, taču norādīja, ka kopumā atbildība jāuzņemas Sīrijas un Krievijas valdībām. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs uz to atbildējis, ka "Egelanda kungs nav "lietas kursā" par notiekošo. Ja viņš būtu, tad patiesībā uzmanību pievērstu tām šausmām, ko pastrādā teroristu [ar to domājot Asada opozicionārus] grupējumi." 

Alepo aplenktajos rajonos aizvien varētu būt iesprostoti pat 50 tūkstoši civiliedzīvotāju bez jebkādām iespējām aplenkumu drošā veidā pamest. Rajonos, kuri nemiernieku kontrole'bija teju četrus gadus, nu panākumus gūst Krievijas aviācijas atbalstītie Asada spēki, savukārt civiliedzīvotājiem aplenkums un intensīvās kaujas nozīmē pārtikas, ūdens un medikamentu trūkumu. ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānās palīdzības jautājumos Stīvens O'Braiens paziņoja, ka, notikumiem turpinoties šādi, Alepo austrumi pārvērtīsies milzu kapsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits