Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Asada gāšana vairs nav amerikāņu prioritāte

Sešus gadus pēc postošā kara sākuma Sīrijā Savienoto Valstu valdība vairs neuzstāj, ka valsts autoritārajam prezidentam Bašāram el Asadam būtu jāpamet varas tronis, kurā viņš atrodas jau 17 gadu. Iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija apsūdzēja Asadu kara noziegumos pret savu tautu un atbalstīja Sīrijas tā dēvētās mērenās opozīcijas grupējumus. Turpretī jaunais ASV prezidents Donalds Tramps ir iztecies, ka amerikāņi varētu sadarboties ar Asadu un viņa tuvāko sabiedroto – Krieviju –, lai iznīcinātu teroristisko kustību Islāma valsts (IV).

Vismaz divi ietekmīgi Savienoto Valstu valdības locekļi ir likuši noprast, ka Asada padzīšana nav Vašingtonas ārpolitikas dienaskārtības augšgalā. 

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, kurš aizvadītajā ceturtdienā apmeklēja Sīrijas kaimiņvalsti Turciju, paziņoja, ka "prezidenta Asada likteni izlems Sīrijas tauta". 

Dažas stundas vēlāk šo pozīciju nostiprināja ASV vēstniece ANO Niki Helija. "Mēs nevaram visu uzmanību fokusēt uz Asadu, tā kā to darīja iepriekšējā administrācija," viņa sacīja žurnālistiem. "Vai mēs uzskatām, ka viņš ir kavēklis [konflikta risinājumam]? Jā. Vai mūsu prioritāte būs gāzt Asadu? Nē."

Viņa piebilda, ka Savienoto Valstu prioritāte ir raudzīties, kā Sīrijā varētu atjaunot mieru. "Ja Sīrijā nebūs stabilitātes, tad nebūs stabilitātes arī reģionā un situācija tikai pasliktināsies. [Situācija Sīrijā] ir starptautisks drauds, tāpēc mums ir jārod risinājums."

Vēl dienu iepriekš viņa apsūdzēja Asada režīmu un tā sabiedrotos – Krieviju un Irānu – kara noziegumos. "Kad valstij ir līderis, kurš ir gatavs lietot ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, nākas aizdomāties, vai ar šādu cilvēku var sadarboties," teica Helija. 

Vārdā nenosaukta ASV prezidenta Trampa administrācijas amatpersona ziņu aģentūrai Reuters sacījusi, ka Helijas izteikumi atspoguļo "viedokli par reālo situāciju, pieņemot pašreizējos faktus Sīrijā". "Asada rīcībā nekad nebūs pietiekama spēka, lai atgūtu kontroli pār visu valsti. Mūsu prioritāte ir sakaut IV un Al Qaeda un novērst, ka teroristi izmanto Sīriju kā drošu patvērumu," apgalvoja avots. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.aprīļa, numurā!

Top komentāri

kaleidoskops
k
Sīrija faktiski vairs neeksistē, bet ar Asadu neviens nerēķinās. Tāda marionete Kremļa, kuru pašu pārvalda ASV marionetes, un Irānas rokās. Kāda jēga ķēpāties ar nevienam nejadzīgu, neko nenozīmējošu arābu?
Elmārs
E
Un aplauzās pasaules žandarms... Sīkums, bet patīkami.
Tukšpļāpām
T
Viņi Asadu vairs nemaz nespēj gāzt. ASV Obamas valdība un specdienesti radīja Islama šaušalīgo valsti ar vienu mērķi - gāzt Asada valdību un tā pat kā Lībijā, Irākā un citās arābu zemēs, kuras ar bumbām un raķetēm tika nogludinātas kā ar gludekli, likvidētu tur esošās likumīgās valdības un šo zemju resursi nonāca Transnacionālo korporāciju rokās, bet politiskā vara atsevišķu vietvalžu kņaziņu rokās. Bet tā, ka reģiona notikumos iesaistījās Krievija, kurai ar Asada valdību ir kopējie līgumi un kura Sīrijā vienīgā atradās likumīgā ceļā, tad ASV nekas neatlika kā tēlot karotāju pret Islama valsti. Kaut gan visu laiku Ieroču tirdzniecības kompānijas no ASV un Rietumeiropas nepārtraukti apgādāja Islama valsti ar ieročiem, pretī saņemot lētu naftu. Nu ASV pēkšni neinteresē Asads. Lībiju sagrāva, Kadafi noslepkavoja, Irāku sagrāva, Huseinu noslepkavoja Tuvos austrumus pārvērta par gruvešu kaudzi un iebombardēja akmens laikmetā. Nu ASV Sīrija vairs neinteresē, jo raugi, vīnogas ir skābas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits