Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Asiņainas dienas anklāvā Sīrijā: Asada spēku triecienos vairāk nekā 100 civiliedzīvotāju upuru

Bašāra el Asada režīmam lojālie spēki otrdien turpinājuši bombardēt opozīcijas kontrolēto Austrumgutas apgabalu, kas faktiski ir anklāvs režīma spēku ielenkumā. Pirmdien, kad tur piedzīvota intensīvākā bombardēšana un apšaude kopš 2015. gada, tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki, bet vēl vairāki simti ievainoti. Bombardētas tika arī piecas slimnīcas. "Šis nav karš. To sauc par slaktiņu," The Guardian citē Austrumgutā darbojošos ārstu.

Upuru skaits šobrīd nav oficiāli apstiprināts un ziņas par to dažādos avotos atšķiras. Piemēram, izdevums Al Jazeera raksta, ka pēdējo divu diennakšu laikā anklāvā dzīvību zaudējuši vismaz 150 civiliedzīvotāji, tostarp bērni, savukārt Londonā bāzētā sīriešu cilvēktiesību aizsardzības organizācija Syrian Observatory for Human Rights vēsta, ka vēl īsākā laikā - 40 stundās - nogalināti teju 200 cilvēki.

"Kopš vakardienas līdz pat šim brīdim esam pieredzējuši dažāda veida bombardēšanu. Virs pilsētas nebeidz lidot kara lidmašīnas. Kad bombardēšana uz mirkli mitējas, viņi sāk šaut raķetes," Al Jazeera situāciju komentē aplenkumā dzīvojošā divu bērnu māte Šamsa.

Halids Abulabeds, mediķis, kurš strādā kopš 2013. gada ielenktajā Damaskas piepilsētā, situāciju salīdzināja ar savulaik Alepo pieredzēto: "Tas ir neaprakstāmi. (..) Bombardēšana dienu un nakti. Nekas netiek saudzēts - ne skolas, ne dzīvojamie rajoni, ne tirgus plači." 

Austrumgutā strādājušu ārstu, neminot viņa vārdu, citē arī The Guardian: "Ja 90. gadu lielākais slaktiņš bija Srebrenicā, bet 80. gados - Šatilā un Sabrā, tad Austrumgutā ir 21. gadsimta (lielākais) slaktiņš. Nesen pie manis ieradās bērns, kurš bija zils un knapi elpoja, viņa mute bija pilna smilšu. Es to iztukšoju ar savām rokām. Nedomāju, ka medicīnas grāmatās raksta par to, ko mēs šeit darām. Ievainots bērns ar smilšu pilnām plaušām, kurš izglābts no gruvešiem. (..) Kas ir lielāks terorisms par civiliedzīvotāju nogalināšanu? Vai šis ir karš? Nē, šis nav karš. To sauc par slaktiņu." 

Austrumgutā dzīvību zaudējuši arī brīvprātīgie glābēji. Piemēram, par vienu bojāgājušu biedru ziņoja tā dēvētās Baltās ķiveres.

Tīmeklī pēdējās dienas laikā ievietoti video, kuros redzams, kā cilvēki no gruvešiem velk ārā bērnus, bet visa apkārtne ir drupās.

Par notikušo sašutumu paudusi arī ANO Bērnu fonda Tuvo Austrumu nodaļa, vietnē Twitter publicējot ierakstu, kurā norādīts: "Mums trūkst vārdu, lai raksturotu tās ciešanas, kuras jāpiedzīvo bērniem, kā arī mūsu sašutumu. Vai tiem, kas rada šīs ciešanas, vēl ir vārdi, ar kuriem attaisnot savu barbarisko rīcību?"

Tāpat anklāvā, kurā iesprostoti vairāk nekā 300 tūkstoši ļaužu, ir pamatīgas grūtības ar pārtikas sagādi, un attiecīgi pārtikas cenas krasi augušas. Daļa cilvēku bažījas - ja viņu dzīvības nelaupīs bombardēšana, tad var nākties iet bojā bada nāvē.

ANO Bērnu fonds pieprasījis nekavējoties pārtraukt bombardēšanu. "Nekavējoties jāizbeidz šo cilvēku ciešanas. Civiliedzīvotāju un civilo objektu bombardēšana nekavējoties jāpārtrauc," norādījis ANO reģionālais humānās palīdzības Sīrijas krīzes jautājumā koordinators.

Top komentāri

ļuļa
ļ
līdzsvaram ielieciet arī bildes no afrīnas reģiona, kur turcijas armija izmantoja pret iedzīvotājiem ķīmiskos ieročus!!! ai, piemirsu, turcija taču ir nato valsts un līdz ar to labā, nedrīkst viuņu šādi kompromitēt, un draudēt ar noslaucīšanu no zemes virsas, kā to draud asadam, arī nevar.
labprātīgs dzīvais vairogs
l
Tie civiliedzīvotāji, kuri neatbalsta nemierniekus, tāpat kā Aleppo ir pametuši šos rajonus un kā bēgļi dzīvo Asada kontrolētajā teritorijā, kur šos katru dienu apšauda nemiernieki un par kuru upuriem rietumi neraksta.
Raimis
R
Par to visu ārprātu kas notiek Sīrijā , Mēs varam pateikties ASV. Valstij, kas nekaunīgi veic citu zemju Okupācijas,Izlaupīšanas, Civilo masveida slepkavības.Tāds ir ASV žīdu-banksteru plāns. Ieraut visu Pasauli vienā lielā karā ar Krieviju,Ķīnu. Un Latvijas nodevēju -marionešu valdība to pilnībā atbalsta. Ko vispār ASV dara Sīrijā, un kas viņiem devis tiesības tur atrasties, nogalināt cilvēkus-Sīriešus.Tā ir Sīrijas iekšējā lieta, cīņa ar teroristiem-galvugriezējiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits