Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Organizācija Amnesty International februārī publiskoja ziņojumu, ka Saidanajas cietumā varētu būt nonāvēti pat 13 tūkstoši cilvēku

ASV uzskata, ka Sīrijas režīms cietumā izbūvējis krematoriju masveida slepkavību slēpšanai

Amerikas Savienotās Valstis apsūdzējušas Sīrijas valdību ieslodzīto masveida nogalināšanā, vēsta BBC. Lai slepus atbrīvotos no nogalināto cilvēku mirstīgajām atliekām, Saidnajas militārajā cietumā izbūvēta krematorija. ASV Valsts departaments publiskojis ar satelītiem uzņemtus attēlus, kuros redzama minētā ēka. Bašāra el Asada režīms nupat izskanējušos apgalvojumus pagaidām nav komentējis, bet iepriekš līdzīgas apsūdzības kategoriski noraidījis.

Par to, ka militārajā cietumā netālu no Damaskas spīdzināti un noslepkavoti tūkstošiem ieslodzīto, paziņojušas arī vairākas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas, piemēram, Amnesty International, kura uzskata, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam ik nedēļu cietumā masveidā tika izpildīti nāvessodi, cilvēkus pakarot. Toreiz Sīrijas valdība Amnesty International apgalvojumus noraidīja kā nepamatotus, uzsverot, ka visi nāvessodi Sirijā tiekot izpildīti, ievērojot tiesiskumu.

Nu apsūdzības atkal celtas gaismā. "Uzticami avoti norādījuši, ka daudzu upuru mirstīgās atliekas tika apglabātas masu kapos, bet nu mēs uzskatām, ka Sīrijas režīms cietuma kompleksā ierīkojis krematoriju, lai atbrīvotos no līķiem, neatstājot daudz pierādījumu," žurnālistiem komentējis ASV Valsts sekretāra vietnieks Tuvo austrumu jautājumos Stjuarts Džounss. Viņš arī atklājis, ka starptautiskā sabiedrība tiks iepazīstināta ar pierādījumiem.

"Fakti, kurus mēs publiskojam, balstīti informācijā no starptautiskajām un vietējām nevalstiskajām organizācijām, mediju ziņām kā arī izlūkdienestu ziņām," piebildis Džounss. Kaut Sīrijas režīma darbības esot labi dokumentētas, viņaprāt, krematorijas izbūve ir centieni slēpt precīzu pastrādāto masu slepkavību mērogu. Amnesty International februārī publiskotā ziņojumā lēš, ka cietumā piecu gadu laikā noslepkavoti no pieciem līdz pat 13 tūkstošiem cilvēku, bet vēl daudzi tikuši spīdzināti. Cilvēku pakāršanas notikušas reizi nedēļā, šad tad divas reizes nedēļā, un vienā piegājienā ar nāvi sodīti no 20 līdz 50 cilvēkiem, galvenokārt opozīcijas atbalstītāji. Organizācija norādīja, ka šāda režīma rīcība uzskatāma par kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci.

 

 

Top komentāri

Jedem das Seine
J
parastais fašizms
Aushvice
A
Ir lieli meli, un ir mazi meli. Un ir apzināta PROPAGANDA.Vai pareizāk sakot KARA PROPAGANDA.
Ass
A
Kāda tante teica ka tur kaut kur kaut kas esot .Ta varētu pārtulkot ASV nezināma avota apgalvojumus.Ne personu vardi ne organizāciju nosaukumi netiek mineti,tikai nezināmi avoti.) ASV pašiem vajadzetu par tiem CIP cietumiem ,kuri ir pat pie kaimiņiem leisiem,vairāk pastāstīt.Ka tad tajos būros īsti notiek? Ja nopietni tad pec tādas kārtīgas paniskas histerijas izskatās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits