Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dezertieri atklāj vilšanos Islāma valstī

Ar lielu naudu un sagrozītiem ticības ideāliem pievilināti jauni musulmaņi savulaik pievienojās un vēl lielākā skaitā turpina pievienoties islāmu ekstrēmi interpretējošajai kustībai Islāma valsts (IV), lai sāktu savu džihādu (svēto karu) pret neticīgajiem. Taču pēc pāris gados vai pat dažos mēnešos pieredzētā IV rindās simtiem viņu bēg atpakaļ uz valstīm, no kurienes nākuši, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Starptautiskais Radikalizācijas un politiskās vardarbības izpētes centrs (ICSR) šomēnes publiskoja pētījumu, kurā apkopota informācija par 58 no IV dezertējušajiem kaujiniekiem, raksta NPR.org. ICSR ziņojuma autors Pēters Neimanis pastāstījis, ka aptuveni puse apzināto IV dezertieru ir no Tuvo Austrumu valstīm, kādi 10 - no Eiropas. Pārsvarā viņi devušies karot IV rindās pirms diviem trim gadiem kā tipiski IV rekrūši.

Viņu motivācija bija dažāda. Vieni gribēja cīnīties pret Sīrijas prezidentu Bašāru el Asadu. Citi savā reliģijas izpratnē jau bija izveidojušies par ekstrēmistiem un cīņās IV rindās saskatīja loģisku savas ticības ceļa turpinājumu. Vēl citus vilināja materiālo labumu, piedzīvojumu un varoņdarbu solījumi.

Pēdējo apliecina arī ANO ekspertu izpētītais, ko citē AFP. ANO Cilvēktiesību komitejas ekstrēmisma pētīšanas grupa, kas īpaši sekojusi IV rekrutētāju organizācijas Sharia4Belgium darbībai Beļģijā, secinājusi, ka rekrutētāji bijuši finansiāli dāsni, maksājot no diviem trijiem līdz pat 10 tūkstošiem ASV dolāru katrai personai, ko pārliecinājuši pievienoties IV kaujiniekiem Sīrijā un Irākā. Labāk izglītotie - datorspeciālisti vai ārsti - saņēmuši visvairāk. Tiesa Sharia4Belgium, kas rekrutēšanu sāka 2010. gadā, tagad ir sagrauta, tās vadoņi apcietināti, un tagad rekrutēšana zaudējusi savu spozmi un finansiālo dāsnumu. Tā tagad pārsvarā notiek, izmantojot ģimeņu un paziņu kontaktus. Tāpēc rekrutēto skaits samazinājies vismaz uz pusi.

Neimanis stāsta, ka pētnieki noskaidrojuši četras galvenās dezertieru "vilšanos" grupas.

Pirmā bija saistīta ar apzināšanos, ka IV galvenokārt nemaz necīnījās pret Asada režīma spēkiem, lielāko laiku veltot cīņām pret citām sunnītu nemiernieku grupām. "Viņi teica, ka tas nav tas džihāds (svētais karš), kuru karot viņi bija devušies, un ka viņi negrib cīnīties pret brāļiem," piebilda pētnieks. Otra iebildumu grupa ir brutalitāte un zvērīgums, kas izpaudās ne tik daudz pret minoritātēm - jezīdiem, kristiešiem, šiītiem, par kuru likteni viņi īpaši neuztraucās -, bet gan pret "savējiem" - Sīrijas un Irākas sunnītiem. Trešā grupa bija neapmierinātība ar korumpētību un neislāmisko uzvedību, ceturtā - ka nematerializējās solījumi par lielo naudu, luksusa precēm un automašīnām.

Pētnieki arī jautā, kas turpmāk notiks ar šiem dezertieriem, kuru skaits pēc Krievijas gaisa triecieniem un tos izmantojošajiem Sīrijas armijas uzbrukumiem daudzajām opozīcijas grupām, no kurām IV ir tikai viena, pieaugs?

Visu žurnālista Jura Tihonova rakstu Dezertieri atklāj vilšanos IV lasiet pirmdienas, 26.oktobra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits