Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Aktīvisti pie Baltā nama atzīmē Irānas kodolvienošanās otro gadadienu

IAEA rīcībā nav ticamu ziņu par Irānas centieniem iegūt kodolbruņojumu pēc 2009. gada

ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) otrdien vēlreiz uzsvērusi, ka tās rīcībā "nav ticamu ziņu par aktivitātēm Irānā pēc 2009. gada, kas būtu saistītas ar kodolbumbas izstrādi". Kā ziņots, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien pavēstīja, ka viņa valsts rīcībā ir pierādījumi par slepeniem Irānas kodolieroču programmas plāniem, kuri var tikt aktivizēti jebkurā brīdī.

Televīzijā pārraidītā prezentācijā viņš sacīja, ka Izraēla izlūkošanas operācijā ieguvusi tūkstošiem failu. Pēc Netanjahu teiktā, pēc kodolvienošanās parakstīšanas Irāna ir slēpusi dokumentus par programmu izstrādāt materiālu, kas ekvivalents "piecām Hirosimas līmeņa bumbām, ar kurām aprīkot ballistiskās raķetes".

Tieši neatsaucoties uz Netanjahu izteiktajiem apgalvojumiem, IAEA norādījusi, ka "izvērtē visu pieejamo ar drošību saistīto informāciju", bet nemēdz šādus jautājumus apspriest publiski.

Kā norādīts IAEA pārstāvja paziņojumā, organizācijas valde jautājumu atzinusi par slēgtu apspriešanai pēc 2015. gada decembrī saņemtā ziņojuma. Netanjahu pirmdien izteicās, ka nosūtīs materiālus citām valstīm un arī IAEA.

Tikmēr bijušais Izraēlas Atomenerģijas komisijas vadītājs Uzi Eilams ziņu aģentūrai DPA otrdien izteicies, ka atrastajos dokumentos, par ko runājis Netanjahu, nav nekādu pierādījumu, ka Irāna būtu pārkāpusi 2015. gadā noslēgto kodolvienošanos ar pasaules lielvarām.

"Viss, ko Netanjahu sacīja savā prezentācijā, ir vēsture un neskar nekādus pierādījumus, ka irāņi neievērotu vienošanos," viņš piebildis. "Vienīgā jaunā ziņa ir tā, ka mūsu izlūkdienesti, domājams, Mosad, ieguvuši pieeju kaut kādiem dokumentiem un spējuši tos nogādāt Izraēlā."

Netanjahu pieminētā informācija aptver Irānas projektu Amad, kas ildzis no 1999. līdz 2003. gadam, un neskar nekādas tiešas darbības pēc 2015. gada.

Kā norāda IAEA, līdz 2003. gada nogalei Irānā pastāvējusi "organizatoriska struktūra ar eksplozīvas kodolierīces izstrādi saistītu darbību koordinēšanai", bet pēc 2003. gada, lai gan zināmas aktivitātes notikušas, tās nav veiktas koordinētu centienu ietvaros un nav tikušas tālāk par priekšizpētes darbiem, zinātniskiem pētījumiem, zināmu tehnisko zināšanu un iemaņu ieguvi.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps piedraudējis izstāties no viņa priekšteča Baraka Obamas laikā noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu, ja Eiropas valstis, kas arī to parakstījušas, nepiekritīs atļaut stingrāku kontroli pār Teherānas raķešu programmu un noteikt Irānai paliekošus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu. Šobrīd tādi ierobežojumi noteikti līdz 2025. gadam.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
Nav ticamu ziņu? Kāda problēma bombardēt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits