Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Krievijas armija paziņojusi, ka 98% pilsētas nu ir Asada spēku kontrolē

Krievija paziņo, ka cīņa par Alepo ir galā

Opozīcijas kaujinieki piekrituši pamest savas pozīcijas aplenktajos rajonos Alepo austrumos - par to esot panākta vienošanās ar Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīma spēkiem, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins. To, ka panākta vienošanās par uguns pārtraukšanu, raidorganizācijai CNN apstiprināja arī avoti pašā pilsētā.

"Pēdējās stundas laikā esam saņēmuši informāciju, ka militārās aktivitātes Alepo austrumos ir beigušās. [..] Sīrijas valdība ir nostiprinājusi savu kontroli šajos rajonos," paziņoja Čurkins, norādot, ka nu būs iespējams sniegt humāno palīdzību.

Žurnālists un pilsētas iedzīvotājs Karams el Mazrī otrdien raidorganizāciju CNN informēja, ka pilsētas iedzīvotāji no nemiernieku līderiem saņēmuši zvanus, kuros vēstīts par uguns pārtraukšanu.

Šobrīd tomēr nav īsti skaidrs, vai vienošanās attiecas arī uz civiliedzīvotājiem, proti, vai viņiem atļaus mierīgi pamest kaujās pilnīgi izpostītos pilsētas rajonus, kuros jau nedēļām ilgi trūka pārtika un dzeramais ūdens. Čurkins paziņojis - vienošanās paredz, ka "aplenktos rajonus pametīs kaujinieki" un tas notikšot tuvāko stundu laikā. Viņš norādījis, ka civiliedzīvotāji varot palikt un meklēt kādu drošu patvērumu, taču uzsvēris, ka "viņiem neviens neko ļaunu nedarīs".

Civiliedzīvotāju un nemiernieku evakuācija no Alepo austrumdaļas pašlaik gan Krievijas un Sīrijas domstarpību dēļ ir atlikta, trešdien paziņoja sīriešu cilvēktiesību uzraudzības organizācija SOHR.

Tiesa, par to ir zināmas šaubas - šodien ANO pārstāvis nāca klajā ar smagām apsūdzībām, proti, ka Asada lojālisti Alepo austrumos ielauzušies cilvēku mitekļos un brutāli slepkavojuši neapbruņotus civiliedzīvotājus, tostarp sievietes un bērnus. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs šīs ziņas noraidīja.

Eksperti vērtē, ka Alepo, kura nemiernieku kontrolē lielākā vai mazākā mērā bija teju četrus gadus, krišana ir smags trieciens Asada opozīcijai un liela uzvara, arī propagandas ziņā, Asadam. Panākumos milzīga loma bijusi Krievijas sniegtajam militārajam atbalstam. Tomēr Alepo krišana nenozīmē, ka karadarbība Sīrijā beigsies - opozīcijas nemiernieki aizvien kontrolē vērā ņemamas teritorijas citviet Sīrijā, tāpat aizvien daļa ir džihādistu organizācijas Islāma valsts varā.

Pievienota 5. rindkopa par Alepo iedzīvotāju evakuācijas atlikšanu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits