Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Militārā apvērsuma mēģinājums Turcijā neitralizēts, vismaz 161 bojāgājušais (papildināts plkst.15:15)

Militārā apvērsuma mēģinājums Turcijā ir apturēts un situācija valstī atgriežas ierastā režīmā, pavēstījis Turcijas izlūkdienests MIT un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Tomēr arī sestdien Turcijā vairākkārt bija dzirdami šāvieni un Turcijas kara lidmašīnas sestdienas rītā bombardējušas nemiernieku tankus netālu no prezidenta pils valsts galvaspilsētā Ankarā.Militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti vismaz 161 cilvēks, pavēstīja premjerministrs Binali Jildirims. Vairums no bojāgājušajiem - policisti un civilpersonas. Tāpat ievainoti vairāk nekā 1440 cilvēki.

Mediji arī vēsta, ka, turpinoties apvērsuma mēģinājuma likvidācijai, padevušies 200 pučisti, kas bija sagrābuši armijas štāba ēku. Šobrīd armijas štāba mītni savā kontrolē pārņēmušas īpašo uzdevumu vienības, ziņo LETA.

Turcijas parlaments sestdien sanāks uz ārkārtas sēdi, sekojot apvērsuma mēģinājumam piektdienas vakarā, vēsta AFP.

Turcijas augtākā tiesu un prokuratūras pārvalde (HSYK) sestdien paziņojusi, ka pēc militārā valsts apvērsuma no amatiem atcelti 2745 tiesneši. No amatiem atcelti arī pieci HSYK locekļi, par kuru aizturēšanu prokuratūra izdevusi orderus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kurš sestdien ielidoja Stambulā un plašākai publikai nakts notikumu laikā parādījās pirmo reizi, pavēstīja, ka apvērsuma organizētāji par savu rīcību samaksās ļoti augstu cenu.

Turcijas armijas pārstāvju grupa piektdienas vakarā paziņoja, ka pārņem varu valstī. Bruņoti karavīri bloķēja tiltus Stambulā, un pār Ankaru zemus lidojumus veica militārie lidaparāti, ziņoja BBC. Tikusi atklāta uguns uz civiliedzīvotājiem, savukārt Stambulā pie Ataturka starptautiskās lidostas izvietoti tanki, tāpat tanki piebraukuši pie Turcijas parlamenta ēkas. Neilgi pēc plkst.2.30 pēc Latvijas laika ziņots, ka parlamenta ēkā nograndis sprādziens. Vēlāk aculiecinieki aģentūrai Reuters ziņoja par vēl divām eksplozijām pie parlamenta.

Britu žurnālists Dorians Džonss, kurš atrodas Stambulā, kanālam Sky News apstiprinājis, ka tanki izbrauca arī pilsētas ielās. Tas pats notika arī galvaspilsētā Ankarā. Fotoattēlos redzams, ka uz tankiem kāpj virsū cilvēki, kā arī mēģina kaujas tehnikai bloķēt ceļu ar automašīnām.

Ziņu aģentūras AFP fotogrāfs no Stambulas ziņoja, ka karavīri šāvuši uz cilvēkiem, kas izgājuši ielās, lai protestētu pret apvērsuma mēģinājumu, un centušies šķērsot bloķēto Bosfora tiltu. Telekanāls NTV ziņoja, ka sadursmēs Stambulā bojā gājuši divi cilvēki.

Arī Reuters žurnālisti jau pirms tam ziņoja par šāvieniem, kas dzirdēti Turcijas galvaspilsētā Ankarā, izceļoties sadursmēm starp armiju un policijas spēkiem. Valsts kontrolētā ziņu aģentūra Anadolu apgalvo, ka apvērsuma rīkotāju kontrolē esošs armijas helikopters atklājis uguni pa valsts izlūkdienesta un policijas speciālo spēku štābu, nogalinot 17 specvienības likumsargus. Telekanāls NTV ziņo, ka pēc tam helikopteru notrieca Turcijas armijas kaujas lidmašīnas. Saistībā ar iespējamām gaisa kaujām virs Ankaras aizliegti jebkādi citi lidojumi, ja neskaita militāro lidmašīnu lidojumus.



Sākotnēji parādījās pretrunīga informācija par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana atrašanās vietu. Neoficiāla informācija vēstīja, ka prezidents esot pametis valsti savā privātajā lidmašīnā, tāpat tika ziņots, ka viņš lūdzis patvērumu Vācijā, savukārt pats Erdogans paziņojis, ka ir ceļā uz Ankaru. Tomēr neilgi pirms plkst.4 pēc Latvijas laika ziņots, ka Erdogana lidmašīna nosēdusies lidostā Stambulā - šo informāciju apstiprina avoti Turcijas valdībā. Telekanāls NTV vēsta, ka Erdogans lidostā esot bijis redzams atbalstītāju pūļa vidū.

Telefonintervijā ar CNN Turk, izmantojot lietotni Facetime, Erdogans pirms tam paziņoja, ka sacelšanos sarīkojusī grupa ir minoritāte un ka viņu rīcība piedzīvos atbildes reakciju. Viņš aicinājis Turcijas pilsoņus doties ielās, lai apturētu nelikumīgo sacelšanos. "Es aicinu Turcijas ļaudis pulcēties laukumos un lidostās. Es nekad neesmu ticējis kādai augstākai varai par tautas varu," paudis Erdogans. Daudzi prezidenta aicinājumam arī atsaucās, pulcējoties un cenšoties bloķēt bruņutehnikas pārvietošanos.

Prezidents sacījis, ka apvērsumu sarīkojusi "paralēla struktūra", kas, kā raksta BBC, varētu būt ASV dzīvojošs musulmaņu garīdznieks Fethula Gulens, kuru Erdogans jau iepriekš apvainojis mēģinājumos sarīkot apvērsumu. Jānorāda gan, ka garīdznieks dzīvo Pensilvānijā.  Turcijas policijas priekšnieks paziņojis, ka apvērsumā esot bijuši iesaistīti vien 104 karavīri.

Sky News vēsta, ka Turcijas policijas speciālo uzdevumu vienības komandieris aizvien ir lojāls Erdoganam, un ir paziņojis, ka "armijas grupas rīcība ir nodevība, un tiem neizdosies [pārņemt varu valstī]". Neilgi pirms plkst.3 pēc Latvijas laika Turcijas izlūkdienesta preses pārstāvis paziņojis, ka "apvērsuma rīkotāji ir sakauti". To, ka "situācija nu lielā mērā tiek kontrolēta", apgalvojis arī Turcijas premjers, taču pagaidām šīs ziņas ir vērtējamas piesardzīgi - situācija aizvien ir nestabila, jo, kā liecina TV tiešraidēs redzamie kadri, sadursmes starp pūli un militāristiem vietām turpinās.

BBC vēstīja, ka aptuveni 30 apvērsumā iesaistītie karavīri ap plkst.4 pēc Latvijas laika Taksimas laukumā Stambulā aplenkti un padevušies policijai. Taču neilgi pēc tam pie Taksimas laukuma nogranduši divi sprādzieni. Pagaidām sīkākas informācijas par eksplozijām nav.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicinājis Latvijas valsts piederīgos, kas atrodas Turcijā, neapmeklēt publiskas vietas un vajadzības gadībumā sazināties ar vēstniecību.

Satraukumu par notikumiem pauduši arī lielvalstu ārlietu ministri. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš pašlaik atrodas darba vizītē Krievijā, norādījis, ka "cer uz mieru un [varas] nepārtrauktību" Turcijā. Arī ASV prezidents Baraks Obama norādījis, ka Savienotās Valstis atbalsta demokrātiski vēlēto varu, vienlaikus mudinot abas puses izvairīties no asinsizliešanas. Aicinājumam respektēt demokrātiski vēlēto varu pievienojusies arī Vācijas kanclere Angela Merkele un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Savukārt Lielbritānijas jaunais ārlietu ministrs Boriss Džonsons norādījis, ka par notikumiem Turcijā "ir ļoti nobažījies".

Satraukumu paudis arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Ir jāatgriežas pie konstitucionālās kārtības un demokrātisko institūciju darbības, ievērojot likuma varu un cilvēktiesību pamatprincipus. Aicinu Latvijas valstspiederīgos neapmeklēt publiskus pasākumus Turcijā un sekot līdzi Latvijas Ārlietu ministrijas sniegtajai informācijai," Vējoņa teikto citē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

"Saistībā ar vakarnakts notikumiem Turcijā Latvijas atbildīgie dienesti aktīvi strādājuši un turpina to darīt, lai mūsu cilvēki būtu drošībā,” uzsvēris Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). "Ārlietu dienesti, Satiksmes ministrija, airBaltic un citi iesaistītie turpina veikt nepieciešamo, lai sadarbībā ar tūroperatoriem nodrošinātu mūsu iedzīvotāju drošību," viņš norādījis.

Ministru prezidents izsaka dziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem. "Ir traģiski, ka Turcijas notikumos dzīvību zaudējuši civilie iedzīvotāji. Aicinu visas puses atturēties no vardarbības un iespējami ātri atjaunot valstī konstitucionālo kārtību," paudis premjers.

Latvijas valstspiederīgie aicināti sekot līdzi Ārlietu ministrijas informācijai. Ja nepieciešama konsulārā palīdzība, jāzvana uz Ārlietu ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām: +371 26337711 vai uz Latvijas vēstniecību Turcijā +90 5334827259.

Papildināts virsraksts un 2. līdz 4. rindkopas par bojāgājušo un ievainoto skaitu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits