Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Netanjahu ēra varētu beigties

Izraēlas premjera amatam nominēts centriskās partijas līderis Jairs Lapids.

Ilggadējā Izraēlas premjera Benjamina Netanjahu dienas valdības vadītāja amatā varētu būt skaitītas. Labējās partijas Likud līderim neizdevās noteiktajā termiņā izveidot vairākuma koalīciju, un tagad šis uzdevums uzticēts centriskās Yesh Atid vadītājam Jairam Lapidam. Viņam nebūs viegli panākt vienošanos starp ideoloģiski atšķirīgiem spēkiem, taču potenciālos partnerus varētu mobilizēt gan vēlme izvairīties no piektajām vēlēšanām divu beidzamo gadu laikā, gan iespēja atstāt opozīcijā B. Netanjahu. Reuters atgādina, ka 71 gadu vecais B. Netanjahu Izraēlas premjera amatā ir beidzamos 12 gadus, pirms tam viņš šajā postenī nostrādājis vēl trīs gadus. Taču kopš 2019. gada stabilas vairākuma valdības izveidošana kļuvusi par nopietnu problēmu, un lielā mērā tas saistīts ar B. Netanjahu tiesāšanu apsūdzību korupcijā un ietekmes izmantošanā dēļ. Daļa politiķu, kuriem principiālu iebilžu pret Likud programmu nebūtu, nevēlas strādāt šāda premjera pakļautībā.

Sadrumstalotības lāsts

Par Izraēlas politisko lāstu kļuvusi parlamenta lielā sadrumstalotība. Tā izskaidrojama ar relatīvi nelielo atbalstītāju slieksni (3,25%), kas jāpārvar partijām, lai iegūtu pārstāvniecību Knesetā. 23. marta vēlēšanu rezultātā parlamentā iekļuva 13 politiskie spēki. Likud uzvarēja samērā pārliecinoši, taču 24% iegūto balsu nozīmēja vien 30 no 120 parlamenta mandātiem. Yesh Atid, ko atbalstīja nepilni 14% vēlētāju, saņēma 17 mandātu, atgādina Reuters. Ja spētu vienoties abas šīs partijas, koalīcijas izveidošanai būtu ielikts nopietns pamats, taču ideoloģisko un personīgo domstarpību dēļ uz to nebija ne mazāko cerību. Pārējie 11 politiskie spēki Knesetā pārstāvēti ar no četriem līdz deviņiem deputātiem, kas koalīcijas veidotājam nozīmē nebeidzamas pārrunas un kompromisu meklējumus. Teju vai katra no šīm partijām ir pārliecināta, ka tai pieder "zelta mandāti" un tā var diktēt savus noteikumus.

Pēc marta vēlēšanām prezidents Reuvens Rivlins premjera amatam kārtējo reizi nominēja B. Netanjahu, taču šonedēļ pēc 28 dienas ilgušiem neveiksmīgiem pūliņiem viņam nācās atzīt neveiksmi, jo vairāk par 52 deputātu atbalstu premjers iegūt nespēja. Tiklīdz šķita, ka viņam izdevies vienoties ar kādu partiju, protestējot pret tās iesaistīšanos, koalīcijas sarunas pameta cita partija. Taču galvenais, ka skaidru atbalstu labējai koalīcijai nepauda bijušā B. Netanjahu līdzgaitnieka un aizsardzības ministra Naftali Beneta partija Yamina, kas tajā būtu ideoloģiski iederējusies. Uz premjera pārmetumiem N. Benets vēlāk atbildēja, ka pat ar Yamina septiņiem deputātiem B. Netanjahu būtu vien 59 mandāti.

Lapidam būs jāpapūlas

Pēc trešdien notikušajām konsultācijām ar Knesetā pārstāvētajām partijām R. Rivlins premjera amatam nominēja bijušo žurnālistu J. Lapidu, kura partiju lielākoties atbalsta sekulāri noskaņoti vidusšķiras vēlētāji. Prezidents norādījis, ka pašlaik eventuālajai koalīcijai ir 56 deputātu atbalsts un labas izredzes piesaistīt arī trūkstošās balsis, raksta Deutsche Welle. Daudz kas būs atkarīgs no N. Beneta lēmuma. J. Lapids viņam piedāvājis dalīt premjera amatu rotācijas kārtībā, turklāt pirmais to varētu ieņemt tieši N. Benets. 

"Mums vajadzīga valdība, kas atspoguļotu to, ka mēs viens otru neienīstam. Valdība, kurā kreisie, labējie un centriskie spēki strādās kopā, lai risinātu valstij svarīgus ekonomiskos un drošības jautājumus. Valdība, kas apliecinās, ka mūsu atšķirības ir spēka, nevis vājuma avots," paziņojumā pēc savas nominēšanas premjera amatam paudis J. Lapids. Bet N. Benets, kurš sarunā ar prezidentu arī bija paudis gatavību uzņemties koalīcijas veidošanu, uzsvēris, ka šobrīd, lai pārvarētu politisko strupceļu, jāveido plaša, dažādu spēku pārstāvēta valdība, vēsta Reuters

"Pirmo reizi pēc ilgāka laika Netanjahu valdīšana ir apdraudēta," raksta AP. "Izskatās, ka dažu dienu vai dažu nedēļu laikā varētu tikt izveidota funkcionējoša koalīcija bez Netanjahu kunga. Tās būtu fundamentālas pārmaiņas," AFP sacījis Izraēlas Demokrātijas institūta prezidents Johanans Plesners. Taču viņš atzinis, ka reālas ir arī jaunas vēlēšanas. 

Laikraksta Haaretz komentētājs, premjera biogrāfijas autors Anšels Pfefers sarunā ar AP uzsvēris, ka premjeru "norakstīt" vēl ir par agru. B. Netanjahu raksturā neesot padoties un atzīt sakāvi, tādēļ viņš izmantos jebkuru iespēju, lai izjauktu J. Lapida koalīcijas izveidošanu, gan cenšoties sarīdīt savā starpā potenciālos koalīcijas partnerus, gan pielišķējoties tiem, kurus varētu pārdabūt savā pusē. Īpaši tas attiecināms uz Yamina deputātiem, kuru rindās jau ir jūtama neapmierinātība ar N. Beneta lēmumu nepaust skaidru atbalstu labējai, Likud vadītai koalīcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits