Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Krievijas versiju kā maz ticamu noraida arī ķīmisko ieroču eksperti

Rietumvalstis netic Krievijas skaidrojumam par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā

Krievija apgalvo, ka nedz Sīrijas, nedz Krievijas militārie lidaparāti uzbrukumā nav izmantojuši ķīmiskos ieročus. Situāciju, kurā no saindēšanās ar indīgu gāzi, visticamāk, zarīnu, gāja bojā vismaz 72 cilvēki, bet vēl vairāk nekā 100 smagi saindējušies, Krievija skaidro ar to, ka uzlidojuma laikā bumbas trāpījušas opozīcijas kaujinieku ķīmisko ieroču noliktavai, vēsta BBC. Rietumvalstis šim skaidrojumam netic un norāda, ka tas ir Krievijas mēģinājums piesegt savu sabiedroto - Sīrijas prezidentu Bašāru el Asadu un viņa režīma spēku realizēto taktiku pilsoņu karā Sīrijā.

Trešdien paziņojumā, kas izplatīts vietnē YouTube, Krievijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Igors Konošenkovs skaidro: "Vakar (otrdien) laika posmā no 11:30 līdz 12:30 pēc vietējā laika Sīrijas kara aviācija veica triecienu un sabombardēja lielu teroristu munīcijas noliktavu, kā arī militārās tehnikas novietni (..). Noliktavas apkaimē bija laboratorijas, kurās tika ražoti ķīmiskie ieroči. Saindēšanās simptomi, kādi tie redzami izplatītajos video materiālos, atgādina simptomus no uzbrukumiem pērn rudenī Alepo." 

Proti, Krievija apgalvo, ka ķīmiskais piesārņojums nācis no nemiernieku ieroču krājumiem, precīzāk, mīnām, kas tikušas izgatavotas izmantošanai Irākā.

ASV un Rietumvalstis šim skaidrojumam netic un uzskata, ka ķīmiskos ieročus izmantojuši Asada armijas gaisa spēki. Damaska šo apgalvojumu noliedz.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons uz Krievijas apgalvojumiem atbildējis šādi: "Visi pierādījumi, kas ir manā rīcībā, liecina, ka šo uzbrukumu realizējis Asada režīms, pret paša tautu izmantojot aizliegtus ieročus." 

Savukārt ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons pēc uzbrukuma nodēvējis Sīrijas valdības rīcību par "brutālu, nekaunīgu barbarismu".

Opozīcijas kaujinieku grupējuma Brīvā Idlibas armija komandieris ziņu aģentūrai Reuters norādījis, ka Krievijas paziņojums ir meli: "Visi redzēja lidmašīnu, kura bombardēja (pilsētu) ar gāzi."

Vietējie žurnālisti informē, ka minētajā pilsētā nemiernieku pozīciju neesot vispār - kaujinieki kontrolē teritorijas ap pilsētu. 

Raidorganizācijai BBC Krievijas skaidrojumu kā maz ticamu komentējis arī ķīmisko ieroču eksperts pulkvedis Hamišs de Bretons-Gordons. Eksperts norādījis, ka zarīna gāze neizplatītos tādā teritorijā, ja tik tiešām tiktu sabombardētas gāzes ražotnes.

Jau vēstīts, ka Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Syrian Observatory for Human Rights ziņo par uzbrukumā ar ķīmisko ieroču pielietošanu bojā gājušiem vismaz 72 cilvēkiem, tostarp 20 bērniem. Iespējams, ka upuru skaits vēl pieaugs, jo daudzi ir smagi saindējušies.

Top komentāri

nikitich.livejournal.com
n
"зарин использовался совершенно сознательно. Сирийцы и вообще арабы издавна строят глубокие подземные убежища (в Сирии для этого очень подходящая земля - там строятся офигительные подземные ходы).. Обычные бомбы для поражения таких убежищ мало эффективны - мало убивают. Зато зарин и производные хлора значительно тяжелее воздуха и затекают через вентиляционные отверстия во все подвалы и подземелья. Поэтому погибает так много детей - детей спускают в убежище при первых же признаках начала обстрела и ночуют они там. Те кто находится на поверхности в том числе и бойцы, от химии страдают меньше их убивают обычными бомбами. На поверхности смертельная концентрация быстро развеивается. Зато подземные убежища превращаются в настоящие душегубки.Для таких же целей ВКС Путина применяет вакуумные и зажигательные бомбы.
Ando
A
Kamēr Sīrijā būs Asads, tikmēr tur miers neiestāsies. Viņš pārāk daudzus ir nogalinājis, spīdzinājis un noindējis. tādas lietas neaizmirst un nepiedod neviena tauta.
Agent ORANGE
A
Atceramies Vjetnamu, ko Mēs ASV, varenā Imērija gāzām virsū Vjetnamas tautas aizstāvjiem , kad Tie bija džungļos sarakuši lielu daudzumu eju,patversmju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits