Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sīrijas kurdi mudina Franciju sniegt politisku un militāru atbalstu

Kurdi, kas līdz šim Sīrijā bijis galvenais militārais spēks ASV atbalstītajā sauszemes operācijā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts, piektdien aicināja Franciju sniegt militāru un diplomātisku atbalstu, ņemot vērā ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atvilkt Savienoto Valstu karaspēku no Sīrijas, pavēstīja kurdu pārstāve sakariem ar presi.

Kurdu vadītā militārā grupējuma politiskais spārns norādīja, ka var "zaudēt kontroli" pār ārzemju džihādistiem, kas atrodas Sīrijas kurdu cietumos, ja Islāma valsts izmantos ASV spēku atvilkšanu un pārgrupēsies vai arī ja Turcija īstenos draudus un Sīrijā sāks jaunu operāciju pret kurdu autonomo reģionu, sacīja Ilhama Ahmada.

Tramps trešdien paziņoja, ka ASV ir sakāvušas džihādistu grupējumu Islāma valsts Sīrijā, bet Baltais nams pavēstīja, ka ASV jau ir sākušas izvest savus spēkus no Sīrijas.

Tiesa gan, Trampa apgalvojums par uzvaru ir pretrunā pat ar viņa paša nometnes cilvēku vērtējumu, un tas izskan laikā, kad amatpersonas un eksperti pauduši brīdinājumus - "Islāma valstij" pēdējā laikā izdevies atjaunot klātbūtni vairākos Sīrijas un Irākas reģionos.

Šobrīd Sīrijā atrodas aptuveni 2000 amerikāņu karavīru, kas galvenokārt apmāca vietējos spēkus cīņai ar džihādistu grupējumu Islāma valsts.

Tramps par lēmumu atvilkt karaspēku no Sīrijas paziņoja pēc tam, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pagājušajā nedēļā bija draudējis uzsākt jaunu operāciju pret Sīrijas kurdu vienībām.

Islāma valsts vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret Islāma valsti, grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Top komentāri

nu
n
Francija solīja kurdiem neatkarīgu valsti jau 1920.gadā. Ko tā solīs tagad?
rekur
r
Ja Francija grib sanaidoties vienlaicīgi ar Turciju, Irānu un Krieviju arī, tad to noteikti var darīt. Makronam politikā tik labi klājās, ka viņu galīgi nomocijusi garlaicība. Lai paspēlē Napoleonu un Lielvalsti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits