Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Sīrijas miera sarunas Vīnē pulcē 17 valstu, ES un ANO pārstāvjus

Vīnē piektdien, piedaloties 17 valstu, kā arī Eiropas Savienības (ES) un ANO pārstāvjiem, sākušās sarunas par politisko atrisinājumu Sīrijas pilsoņkaram.

Sīrija pati sarunās nav pārstāvēta, toties forumā piedalās augsta ranga amatpersonas no Turcijas, Itālijas, Lielbritānijas, Libānas, Irānas, Jordānijas, Krievijas, Saūda Arābijas, Irākas, Ēģiptes, Vācijas, Kataras, Francijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Omānas, ASV un Ķīnas.

Pirmajā šāda formāta sanāksmē, kurā piedalās visi ar Sīrijas konfliktu saistītie ārvalstu spēlētāji, arī sīvās pretinieces Irāna un Saūda Arābija, sarunu galda galā vieta ieradīta ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam.

Vīnes greznajā viesnīcā Imperial Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels al Džubeirs un viņa Irānas kolēģis Mohammads Džavads Zarifs pie "U" formas sarunu galda viens no otra nosēdināti, cik vien tālu iespējams.

Vairumu valstu sarunās pārstāv ārlietu ministri, vienīgi Ķīnu pārstāv ārlietu ministra vietnieks Li Baodons.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija izšķirošajā Sīrijas sarunu raundā ir gatava pieņemt vienošanos, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu saglabāt amatu dažus mēnešus vai pat ilgāku laika posmu jaunas valdības izveidošanas pārejas periodā, vēsta laikraksts The Wall Street Journal.

Pārmaiņa ASV nostājā notikusi pēc vairākiem mēnešiem, kas pavadīti, veicot izpēti par apstākļiem ap vissarežģītāko jautājumu Sīrijas konflikta atrisināšanas ceļā.

Kaut arī ASV amatpersonas savulaik apgalvojušas, ka Asadam nav vietas pārejas periodā, tās pamazām kļuvušas pielaidīgākas, galu galā ļaujot noprast, ka Asadam amats nav jāpamet nekavējoties.

Tagad Vašingtona plāno jautājumu par Asadu risināt sarunās, kas piektdien sākušās Vīnē.

Baltais nams nav publiski izziņojis grafiku, kādā Asadam amats būtu jāpamet, lai sarunu risinātājiem Vīnes sarunās atstātu vietu manevram, paskaidroja amatpersonas.

Vēl pirms sarunām administrācijas pārstāvji ar sabiedrotajiem Turciju un Saūda Arābiju apsprieduši rezolūciju, kurā paredzēts, ka Asads varētu palikt amatā pēc pamiera noslēgšanas.

Rezolūcijā, kuras pieņemšanu vēlas panākt ASV, ietverts pamiers, bet "nav pāragri izlemts Asada jautājums", sacīja augsta ranga administrācijas amatpersona.

Šāda pieeja atspoguļo jauno realitāti, kādu Sīrijā panākusi Krievija un Irāna, kas intensificējušas militārās operācijas, lai palielinātu atbalstu Asadam. Tā arī seko nesenajiem izaicinājumiem, ar kuriem sastapusies ASV vadītā cīņa pret Sīrijas un Irākas džihādistu grupējumu Islāma valsts.

Krievija un Irāna pieprasījušas, lai Asads saglabā amatu. ASV sabiedrotās arābu valstis vēlas skaidru grafiku Asada aiziešanas procesam, atzinušas ASV un arābu valstu amatpersonas.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā Islāma valsts un Al Nusra. Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits