Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Trampa administrācijas laikā krasi pieaudzis upuru skaits koalīcijas uzlidojumos

ASV vadītajā militārajā kampaņā pret teroristu grupējumu Islāma valsts Sīrijā un Irākā šogad ir strauji pieaudzis civiliedzīvotāju nāves gadījumu skaits. 60% no visiem civiliedzīvotāju upuriem trīs gadus ilgušo uzlidojumu rezultātā reģistrēti Trampa administrācijas pirmajos trijos darbības mēnešos. Cilvēktiesību aktīvisti gan norāda, ka patiesais mirušo skaits ir krietni lielāks, jo šie ir tikai oficiāli fiksētie nāves gadījumi, vēsta The Guardian.

ASV armijas Centrālā pavēlniecība (Centcom) aprīļa beigās atzina 484 civiliedzīvotāju nāves gadījumus koalīcijas gaisa uzlidojumos, kas ir daļa no militārās operācijas, kas sākās 2014.gada augustā. Februāra sākumā bija dati par 199 nāves gadījumiem. Tramps prezidenta pilnvaras pārņēma šā gada 20. janvārī.

Oficiāli reģistrēti nāves gadījumi ir tie, kurus ASV karaspēks ir spējis izmeklēt un apstiprināt. Patiesais mirušo skaits, iespējams, ir daudz lielāks, jo turpinās Mosulas rietumu daļas atbrīvošanas operācija un sākušās kaujas arī teroristu grupējuma Islāma valsts kontrolētajā Rakā.

Lielbritānijā bāzētā novērotāju nevalstiskā organizācija Airwars, kuru vada kādreizējais BBC raidījumu Panorama un Newsnight producents Kriss Vuds, lēš, ka koalīcijas uzlidojumos bojā gājuši varētu būt pat 3800 cilviliedzīvotāju. 

Centcom pārstāvis skaidroja, ka bojāgājušo skaits ir tik krasi pieaudzis viena 17.marta uzlidojuma dēļ, kad koalīcijas spēki Mosulā bombardēja ēku, mēģinot nogalināt divus Islāma valsts snaiperus, bet rezultātā ēka sabruka - bojā gāja 105 civiliedzīvotāji. Centcom arī norādīja, ka kopējam skaitam ir pieskaitīti arī 80 iepriekš statistikā neiekļauti civiliedzīvotāju nāves gadījumi.

Tomēr cilvēktiesību aizstāvji un citi novērotāji norāda uz virkni citu faktoru, kas liecina, ka bojā gājušo civiliedzīvotāju skaits pretterorisma kampaņas uzlidojumos, visticamāk, saglabāsies augsts un turpinās pieaugt.

Par vienu no faktoriem esot atbildīga Obamas administrācija, kas pēdējās darbības nedēļās mainīja mērķa atlases procedūru, atceļot prasību, ka katrs uzlidojums jāapstiprina centrālajā bāzē Bagdādē.

Tas nozīmē, ka Irākas spēki, kas cīnās uz sauszemes, var vienpusēji pieprasīt gaisa triecienu no teritorijā esošajiem koalīcijas spēkiem, un visai koalīcijai nav nepieciešams to apstiprināt. 

Koalīcijas spēki ietver Lielbritāniju, Nīderlandi, Franciju, Kanādu, Austrāliju, Dāniju un Jordāniju. Arī Saūda Arābija, Turcija un Apvienotie Arābu Emirāti piedalās gaisa triecienos Sīrijā. 

Cilvēktiesību organizācijas Human Rights Watch (HRW) pētnieks Bagdādē norāda, ka decembrī mainītā procedūra "ļauj ātrāk reaģēt, bet tādējādi tiek pieļautas vairāk kļūdas". Organizācija aicina atjaunot veco kārtību vai ieviest jaunas, vienlīdz stingras vadlīnijas.

Vēl viens faktors ir kauju intensitātes pieaugums cīņās par Mosulu, kur koalīcijas gaisa spēku atbalstītie Irākas bruņotie spēki cīnās ar Islāma valsts kaujiniekiem vecpilsētā un blīvi apdzīvotajos rajonos Mosulas rietumu daļā - tur aizvien atrodas aptuveni 200 tūkstoši civiliedzīvotāju, kurus teroristi mēdz izmantot kā dzīvo aizsegu. Neskatoties uz to, ka Islāma valsts karotāji ir kopā ar vietējiem iedzīvotājiem, koalīcijas spēki izmanto arvien lielākas bumbas.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss gan noliedz, ka būtu veiktas izmaiņas vadlīnijās, kas regulē gaisa triecienu došanu kampaņā pret Islāma valsti.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Lūk jums klasisks nomelnošanas piemērs - ziņo,ka vainojama Trampa administrācija,.... patiesībā pie vainas Obamas administrācija ! Varbūt esmu ko nepareizi sapratis ?
Ko var
K
riet to Trampu ? Amerikāņi ziņo un nenoliedz ( kā krievi un čučmeki ) savas kļūdas, lai gan tur jau nu iet kā pa elli...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits