Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Krievijas draudi notriekt amerikāņu raķetes un Trampa atbilde vieš bažas par iespējamu tiešu konfrontāciju abu lielvaru starpā

Tramps atbild Krievijas draudiem notriekt ASV raķetes Sīrijā: Gatavojies, Krievija!

ASV prezidents Donalds Tramps vietnē Twitter licis noprast, ka ASV grasās dot Krievijas atbalstītā Sīrijas režīma spēkiem militāru triecienu, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

ASV norādīja, ka neizslēdz militāra spēka pielietošanu pēc tam, kad izskanēja ziņas par vairāku desmitu cilvēku bojāeju un simtiem ievainoto, iespējams, uzbrukumā ar ķīmiskajiem ieročiem Dumas pilsētā pie Damaskas.

Krievija jau iepriekš bija izteikusies, ka gan ASV raķetes, gan iekārtas, no kurām tās tiks palaistas, tiks iznīcinātas, norādot, ka trieciens Sīrijas režīma spēkiem var apdraudēt arī Sīrijā dislocētās Krievijas militārpersonas. Otrdien Krievijas vēstnieks Libānā atkārtoti brīdināja, ka Maskava "esot gatava sarunām" un no konfrontācijas jāizvairās.

Tramps vietnē Twitter atbildējis uz Krievijas brīdinājumu nevērst pret Sīriju militāru spēku: "Krievija sola notriekt jebkuru un visas raķetes, kas tiks raidītas pret Sīriju. Gatavojies, Krievija, jo tās (raķetes) tiks izšautas. Jaukas, jaunas un viedas. Nevajadzētu būt partneriem ar dzīvnieku, kurš izmanto gāzi savu cilvēku nogalināšanai un to izbauda." 

Mirkli vēlāk Tramps tvītojis, ka ASV attiecības ar Krieviju šobrīd ir sliktākas nekā jebkad iepriekš, tostarp Aukstā kara laikā, un pēc pirmā kareivīgā tvīta, brīdinot par raķešu triecienu Sīrijai, otro noslēdzis uz samiernieciskākas nots, piedāvājot pārtraukt bruņošanās sacensības.

Jāatgādina, ka ANO Drošības padomes sēdē, spriežot par notikušo uzbrukumu, Krievija noraidīja ASV un sabiedroto versiju, ka ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem, visticamāk, pielietojuši Asada režīma spēki, uzskatot, ka šāds ASV apgalvojums vienkārši tiek "izmantots, lai radītu priekšnosacījumus uzbrukumam Sīrijai". 

Tikmēr zināms, ka Dumas pilsētā bojā gājuši jau vismaz 60 cilvēki, bet vēl aptuveni 500 cietuši, un, kā liecina Pasaules veselības organizācijas avoti, cietušo stāvoklis liecina par uzbrukumu ar aizliegtiem ķīmiskajiem ieročiem.

Bloomberg raksta, ka šajā gadījumā ir augstākais risks, ka var turpināties bīstama spēle, kas padziļinātu šo konfliktu, kurā ASV un Tramps nav ieinteresēti. Pēc Trampa tvītiem pieaugušas naftas cenas, bet rubļa kurss krities līdz pēdējos 16 mēnešos zemākajam līmenim.

Jāatgādina, ka Krievija ir nostiprinājusi Sīrijas gaisa aizsardzības spējas, izvietojot S-400 raķešu baterijas pēc tam, kad ASV pirms gada pēc Trampa pavēles veica uzlidojumus Sīrijas bāzei.

"Būtiskākais faktors saistībā ar ASV manevriem ir Krievijas atbildes uz jebkādām militārām darbībām no ASV puses. (..) Konflikta eskalācijas riski šādā gadījumā ir daudz nozīmīgāki nekā uzbrūkot Asada spēkiem," norādījis Eirārzijas grupas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas pētījumu centra vadītājs Ajhams Kamels.

( pievienotas pēdējās 3 rindkopas)

 

Top komentāri

nu re
n
Trampa tvīti ir efektīvāki par Obamas sarkanajām līnijām un restarta pogām.
Hūgo Vācietis
Krievija jau tā ir apdirsusies ! Kur nu vēl ?
>:-)
&
Kā, ne sevišķi sen , priecājās , šampanieti dzerstoties : Tramp , NAŠ ,drug , Tramp, NAŠ , prezident ! Ko nu , tagad ,"bojāriņiks ", Vilkābeles tinktūra , no bēdām būs jāiepurina !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits