Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Turcijā aizliegts raki festivāls

Piekāpjoties islāmistu organizāciju prasībām, Turcijas varasiestādes aizliegušas turku nacionālajam alkoholiskajam dzērienam - raki - veltīto festivālu.

Ikgadējam Pasaules raki festivālam bija jānotiek Adanā 12. un 13.decembrī, taču provinces gubernators, reaģējot uz islāmistu protestiem, to pēdējā brīdī atcēlis.

"Mēs nevaram ko tādu atļaut," laikraksts Hurriyet ceturtdien citē gubernatoru Mustafu Bijiku. "Mēs nevēlamies, lai cilvēki dzertu alkoholu, un mēs nevaram pieļaut tā reklamēšanu."

Brīvdabas festivāls vairākus gadus bijis viens no svarīgākajiem Adanas tūrisma industrijas pasākumiem, kas piesaistījis 20 000 raki cienītāju.

Pagājušajā nedēļā vairākas islāmistu organizācijas pieprasīja "apkaunojošā" festivāla aizliegšanu, jo tas "paved cilvēkus uz alkohola lietošanu".

Savukārt pilsētas mērs Husejins Sozlu, kas pārstāv galēji labējo Nacionālās kustības partiju (MHP), nosodījis aizliegumu, paziņojot, ka tas ir "uzbrukums individuālajai brīvībai".

Tīmekļa petīciju ar aicinājumu aizliegumu atcelt parakstījuši vairāk nekā 4600 cilvēku, bet petīciju, kas pieprasa pasākuma aizliegšanu un ievietota globālajā tīklā petīciju vietnē Change.org - 800 personas.

"Ja jūs liedzat cilvēkiem svinības, tas nozīmē, ka jūs tieši iejaucaties viņu privātajā dzīvē," televīzijas kanālā "CNN-Turk" norādīja ietekmīgais komentētājs Denizs Zeireks.

Prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana un viņa savulaik dibinātās valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) oponenti jau sen pauž bažas, ka tās patiesais mērķis ir likvidēt sekulāro iekārtu un islamizēt sabiedrību, arvien lielāku lomu publiskajā dzīvē piešķirot reliģijai.

2013.gadā parlaments atbalstīja alkohola tirdzniecības un reklāmas ierobežošanu un paaugstināja nodokļus uz alkoholiskajiem dzērieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits