Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Turcijas premjera karš pret Twitter

Sociālie tīkli sagādājuši ne mazums galvassāpju Turcijas premjeram Redžepam Tajipam Erdoganam, kurš piedraudējis "izskaust" mikroblogošanas vietni Twitter. Premjers nostājies uz kara takas ar sociālo mediju lietotājiem, taču eksperti ir pārliecināti, ka Erdogans metas jau zaudētā kaujā. Pat viņa sabiedrotie asi kritizējuši Twitter bloķēšanu, un Ankaras tiesa trešdien izdeva rīkojumu Turcijā atjaunot piekļuvi aizliegtajai vietnei, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Erdogans arī agrāk nav izrādījis sajūsmu par sociālajiem tīkliem, saucot tos par "lielāko sabiedrības nepatikšanu cēloni", taču pirms svētdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām viņš nolēma apklusināt tviteri, kurā pēdējās nedēļās publicētas ziņas par korupciju premjeram pietuvinātās aprindās. Premjers internetā izplatītās ziņas sauc par safabricētām.

Twitter bloķēšana izsauca plašu neapmierinātību Turcijas sociālo mediju lietotāju vidū, kas nekavējās iziet ielās, lai protestētu pret lēmumu. Taču Erdoganam neizdevās atturēt turkus no tvītošanas, jo sociālo mediju lietotāji atrada veidus, kā piekļūt bloķētajai vietnei.

Tvītotāji ķērās pie virtuālā privātā tīkla (VPN) un DNS protokola vai pieslēdzās Tor tīklam, kas ļauj sērfot internetā anonīmi. Aktīvisti Turcijas lielākajās pilsētās pat uz ēku sienām uzrakstīja instrukcijas, kā piekļūt vietnei. Padomi, kā apiet aizliegumu, plaši cirkulēja arī citos sociālajos medijos, un pretēji gaidītajam pieklusumam valstī strauji auga tvītu skaits.

Pat vairāki Erdogana sabiedrotie apgāja aizliegumu. Ankaras mērs Melihs Gokdžeks ietvītoja smaidiņu un atzina, ka ar tehnoloģisku viltību piekļuvis mikroblogošanas vietnei. Pat premjera Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) jauniešu atzars ietvītoja Erdogana nedēļas darba plānu, un vietnē aktīva bija arī valsts ziņu aģentūra.

Plašāk lasiet Signes Apsītes rakstā Turcijas premjera karš pret Twitter ceturtdienas, 27.marta, laikraksta Diena 12.-13.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits