Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tusks spiedīs Turciju intensīvāk iesaistīties imigrantu krīzes risināšanā

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien paziņojis, ka šonedēļ, tiekoties ar Turcijas prezidentu un premjerministru, spiedīs Ankaru uz "daudz intensīvāku iesaistīšanos" imigrantu krīzes risināšanā.

"Mēs ne uz mirkli nevaram apturēt mūsu centienus uzlabot sadarbību ar mūsu kaimiņiem, sākot ar Turciju," paziņoja Tusks, kurš Vīnē sācis savu tūri pa imigrācijas krīzes smagāk skartajām valstīm, sagatavojot augsni 7.martā gaidāmajam Eiropas Savienības (ES) un Turcijas samitam.

"Eiropa ir gatava (..) piešķirt ievērojamu finansiālo atbalstu valstīm, kas atrodas kaimiņos kara skartajiem reģioniem," norādīja Tusks.

"Bet tai pat laikā mēs sagaidām daudz intensīvāku iesaistīšanos no mūsu partneriem kā absolūtu priekšnosacījumu, lai izvairītos no humānās katastrofas. Tas būs temats manās sarunās Turcijā šo ceturtdien un piektdien," viņš piebilda.

Tusks pēc Vīnes apmeklējuma vēl otrdien dosies uz Slovēniju, trešdien apmeklēs Horvātiju un Maķedoniju, bet ceturtdien - Grieķiju, pēc tam tai pašā dienā dosies uz Turciju.

Ceturtdien Tuskam Ankarā plānota tikšanās ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutolu, bet piektdien Stambulā paredzētas sarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Samitā 7.martā Briselē Davutolu un 28 ES dalībvalstu līderi apspriedīs novembrī ES un Turcijas starpā panāktās vienošanās izpildi un to, cik liels progress panākts.

Ankara un Brisele novembrī panāca vienošanos, kas paredz, ka Turcija apturēs nelegālo imigrantu straumes, kas dodas uz Grieķiju, apmaiņā pret trīs miljardus eiro lielu palīdzību, kā arī progresu sarunās par iestāšanos ES.

Tomēr prasības, lai vienošanās tiktu īstenota, kļūst arvien skaļākas, vienlaikus ES amatpersonas norāda, ka tūkstošiem imigrantu turpina katru dienu šķērsot Egejas jūru.

ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls pagājušajā nedēļā brīdināja, ka nespēja panākt progresu samitā izraisīs katastrofu, apdraudot Šengenas zonu.

Tusks Vīnē paziņoja, ka ES dalībvalstīm ir jāatjauno efektīva kontrole uz ES ārējās robežas ar Grieķiju.

"Tas nav viegls lēmums, bet patiesība ir tāda, ka te nav alternatīvas," viņš piebilda.

Tusks sacīja, ka bloka eiropeiskuma lielākā pārbaude būs vienlaikus atgriezties pie Šengenas zonas un atbalstīt Atēnas šajos grūtajos laikos.

Viņš paziņoja, ka "atver jaunu nodaļu mūsu cīņā ar migrācijas krīzi" un šo nodaļu sauc "Atpakaļ pie Šengenas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits