Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Sākas astotais konkurss Dienas sēne!

Iespējams sēņu sprādziens

Pēdējos gadus bieži tiek piesaukta globālā sasilšana, bet dzird arī skeptiķus, kuri apgalvo, ka klimats uz zemeslodes ir mainījies vienmēr, ka karsti te ne reizi vien ir gājis arī pirms cilvēka izcelšanās, bet aiz mudinājumiem cīnīties pret globālo sasilšanu patiesībā slēpjas tikai vēlme globāli kontrolēt pasaules ekonomiku.

Te nu jāsaka, ka globālās sasilšanas aizstāvjiem ir tikai viens drošs veids, kā pierādīt latviešiem, ka globālā sasilšana tiešām eksistē: jāsagaida tāda vasara, kad karstuma dēļ Latvijā neaugtu sēnes. Ja tā notiktu, tad gan latvieši visi kā viens celtos un ietu globālās sasilšanas apkarotāju avangardā, tāpat kā viņu senči savulaik gāja strēlniekos. Jo sēņošana ir viena no latviskās identitātes būtiskākajām sastāvdaļām, ne mazāk būtiska kā dziesmu svētki.

Sēņotāja tautastērpu latvietis velk katras vasaras beigās, nevis tikai reizi piecos gados,

un pie atrastas baravikas viņš aiz prieka nedzied un nedejo tikai tāpēc, lai nenomīdītu savu sēņu vietu un nepiesauktu citus sēņotājus.

Zinot, ko latvietim nozīmē sēnes, Diena kopā ar akciju sabiedrību Latvijas valsts meži jau astoto gadu pēc kārtas izsludina fotokonkursu Dienas sēne. Fotogrāfijas var iesniegt no 27. jūlija līdz 19. oktobrim. Brīdi pirms konkursa sākuma mežos vērojamā aina gan rada zināmas bažas, vai tik šis gads nebūs tas, kurā karstuma dēļ sēnes tā arī neparādīsies. Dažuviet ceļmalas tirdziņos ir redzētas kādas gailenes, dzirdēts, ka kāds savās īpaši slepenajās vietās atradis pat pa baravikai, bet tas arī viss – pārāk karsts un sauss... Latvijas lielākā sēņu zinātāja, Latvijas Dabas muzeja botānikas un mikoloģijas nodaļas vadītāja Inita Dāniele stāsta, ka karstums ap un virs plus 30 grādiem, kāds ir bijis šogad jūlijā, mūsu sēnēm patiešām esot par karstu. Tomēr Dabas muzejs tradicionālo sēņu izstādi no plāna nav izmetis, tā paredzēta septembra vidū. Ja kļūs mazliet vēsāks un labi salīs, tad ir iespējams īsts sēņu sprādziens, pieļauj Inita Dāniele.

Tad nu Diena un Latvijas valsts meži tur īkšķi, lai būtu lietus, un izsludina konkursu. Akciju sabiedrības Latvijas valsts meži Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs latviešu īpašās attiecības ar sēnēm ir labāk izpratis, viesojoties citās Eiropas valstīs. Ne Rietumeiropā, ne Skandināvijā sēnes īsti nepazīst un mežos nesēņo, savukārt mums sēņošana ir īsta tautas dzīvesziņas sastāvdaļa. Zināšanas, kuras sēnes drīkst lasīt un ēst, kuras ne, kuras ir vērtīgākas, kuras ņemamas tikai bada laikos, kuras labāk sālīt, kuras skābēt, kuras marinēt, ir kā amata prasme, ko nevar iemācīties ne no grāmatām, ne interneta. "Sēņot tā īsti iemācīt var tikai ģimene!" saka Tomass Kotovičs, izsakot arī bažas, vai mēs vēl ilgi šo amatu pratīsim – vadot ekskursijas pa mežiem, viņam ir gadījies novērot, ka daudzi jauni pilsētnieki sēnes pazīst ļoti slikti.

Konkurss Dienas sēne ir arī iespēja jauniem cilvēkiem kopā ar saviem vecākajiem un sēņu lietās pieredzējušākajiem radiem doties mežā un smelties no viņiem sēņu zināšanas

– kaut vai tādēļ, lai varētu uzrakstīt labu stāstu Dienas sēnei, kurā netrūktu sēņu pareizu aprakstu. Jo konkursa uzvarētājus gaida balvas.

Novēlot "Ne sēņodiņa!", Diena un Latvijas valsts meži aicina doties sēņu gaitās un nobeigumā tikai atgādina latviešu ticējumu: ja tu mežā atrodi veselu klājienu netārpainu baraviku un spēj to ticami izstāstīt draugiem, tad tev pēdējais laiks iet politikā.


Par konkursu Dienas sēne 2018

Uzņemtās fotogrāfijas un stāstus aicinām pievienot projekta īpašajā vietnē www.diena.lv/sene, sūtīt elektroniski uz e-pastu [email protected] vai sūtīt pa pastu (ar norādi "Konkursam DIENAS SĒNE", Andrejostas iela 23, Rīga, LV-1045).

Galvenā balva – laikraksta Diena pilnā komplekta pusgada abonements (laikraksts Diena kopā ar kultūras un izklaides izdevumu KDi, pielikumu TV Diena, žurnālu SestDiena, kā arī tematiskajiem pielikumiem).

 

 

 

 

Fotokonkursa iknedēļas balvā - ozolkoka sēņu dēlītis no a/s Latvijas valsts meži, kuru saņem konkrētās nedēļas visvairāk balsu ieguvušās fotogrāfijas autors.

 

 

 

 

 

 

 

Par saviem sēņošanas paradumiem aicinām arī informēt sociālo tīklu vidē: ievietojot foto sociālajos tīklos kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba. Konkursa noslēgumā atraktīvākā sociālo tīklu attēla īpašniekam tiks piešķirta konkursa organizatoru simpātiju balva – īpaši sēņotāja gumijas zābaki!

 

 

 

 

 

Šajā gadā tiks noteikta:

  • Skaistākā sēnes fotogrāfija
  • Interesantākais atradums

Šīs fotogrāfijas izvēlēsies redakcija. Skaistākās sēnes fotogrāfijas autors balvā saņems laikraksta Diena + KDi 3 mēnešu abonementu. Interesantākā atraduma autors balvā saņems laikraksta Diena + SestDiena 3 mēnešu abonementu.
 


https://www.diena.lv/sene

Top komentāri

Ato Sato
Bet vai zināt,ka Valsts meži sāk speciāli izzāģēt bieži apmeklētās sēņu vietas?Pamatojums-sēņotāji rada ugunsbīstamību,bojā ceļus un traucē medniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas