Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bērnu māsiņa Laura Jansone: Pēc raudāšanas varu noteikt, kas mazajam sāp

Vidzemes slimnīcas bērnu māsiņas akcijā Meklējam sirdsmāsiņu piedalās jau otro reizi. Jo, kā saka Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas un Bērnu slimību nodaļas virsmāsa, viena no 2009. gada sirdsmāsiņām Iveta Bērziņa: «Akcijas laikā, saņemot sirsnīgas atsauksmes par savu darbu, māsiņas jūtas novērtētas.

Virsmāsa domā, ka labi, ja kolektīvā strādā dažādu vecumu māsas. Jaunajām māsām ir daudz enerģijas, bet vecākās māsas dalās ar pieredzi. Un viena no pieredzējušākajām, zinošākajām, laipnākajām māsām Vidzemes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā ir Laura Jansone.» Vidzemes slimnīcas galvenā māsa Antra Kupriša piebilst, ka «māsai jābūt profesionāli augstā līmenī gan aprūpē, gan arī psiholoģiski kontaktējoties ar vecākiem. Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas māsas ir īpašas».

Pieredze noder

«Mēs nodaļā esam deviņas māsas un varam viena uz otru paļauties. Komandā strādājot, jājūt, kas kurā brīdī jādara, mums jāsaprotas no pusvārda,» saka Vidzemes slimnīcas Jaundzimušo intensīvās terapijas māsa Laura Jansone. Viņa jau kopš skolas laika zināja, ka grib mācīties par māsu, taču ar skolas gūtajām zināšanām, lai strādātu ar bērniem, vien bija par maz. «Tik maziņus bērnus, kādi ir jaundzimušo nodaļā, pirms tam es biju redzējusi tikai bildītēs. Cits vēl mazāks par cukura paciņu! Kad pirmo reizi ieraudzīju 700 gramus smagu bērniņu, man likās – ārprāts – viņš taču ir pilnīgi caurspīdīgs...» atceras L. Jansone.

Vismazākie mazuļi prasa vislielākās rūpes. Viņi dzīvo inkubatorā, kur tiek nodrošināts siltums, un, kad ārsts izvērtējis, tad darbs māsiņām – vēnā jādur, jāliek katetrs, pie sistēmas jāliek. Darbs prasa ārkārtīgi lielu precizitāti. Ja pieaugušajiem zāļu deva mērāma gramos, tad mazulim tie ir 0,01 mililitrs. «Tas ir gandrīz netverami, un nevar būt ne simtdaļas mililitra pa labi vai pa kreisi.»

«Pēc raudāšanas varu noteikt, kas bērnam sāp – galva vai vēderiņš. Pavisam cits ir raudiens, kad ir niķis,» stāsta māsiņa un turpina: «Jā, pat tikko dzimušam jau ir niķi. Viņš ir sapratis, ka atliek tikai vairāk pabļaustīties un kāds paņems klēpī, dos paēst.» Pie inkubatora pieejot, viņa jau saprotot, kā bērniņš jūtas – vai grib gulēt uz vēdera vai uz muguras. «Dzīvības rādītāji – elpošana, sirdsdarbība – tiek fiksēti ar monitoriem, bet labsajūtu var noteikt tikai ar rokām, acīm, sajūtām. Tikai tā var saprast, vai mazulītim ir par karstu vai par aukstu, vai viņš ir sasprindzis vai atslābinājies,» stāsta Laura Jansone. Viņas pieredze, kas iegūta, 18 gadus strādājot nodaļā, ir viņas priekšrocība.

Bērnu māsiņai jābūt arī labam psihologam. Tas noder, ne jau darbojoties ar bērniem, bet jo īpaši ar vecākiem – ar mammu, ar tēti. Visas 24 dežūras stundas jābūt saspringumā. Bet 24 stundu dežūra ir tāpēc, lai izvērtētu bērna stāvokli diennakts ritmā. Pēc priekšlaikus dzimušajiem sanāk arī braukt uz Vidzemes slimnīcas dzemdību nodaļām Madonā un Balvos.

Ik pa pieciem gadiem māsām jāatjauno sertifikācija. Mācības notiek gan Rīgā, gan citās Latvijas slimnīcās. Brauc ārsti ar informāciju par jaunumiem arī uz Vidzemes slimnīcu. «Agrāk vairāk vajadzēja paļauties uz savām ausīs, acīm, rokām, kājām, tagad jāspēj tikt līdzi laikam un pacietīgi jāapgūst jaunās tehnoloģijas un aparāti,» stāsta Laura.

Tikai Latvijā

Kas ir grūtāka – fiziska vai emocionāla slodze? «Reizēm jau emocionālais vairāk nogurdina. Gribas palīdzēt visiem un darīt to pēc iespējas labāk. Bet ir bijušas tādas dienas, kad pēc dežūras esi tik nogurusi, ka izej ārā no slimnīcas un vairs nezini, uz kuru pusi jāiet, kas jādara,» aizdomājas Laura. Taču viņa nevienu mirkli nav nožēlojusi, ka izvēlējusies šo profesiju.

«Es visu laiku ceru, ka kaut kas tomēr mainīsies uz labo pusi,» sāpīgo algas jautājumu viņa komentē nelabprāt. Bija laiks, kad Laura, tāpat kā tagad gandrīz visas nodaļas māsas, strādāja pat trīs darbos. Bet tad viņa sev pateica – stop! «Sapratu, ka pārvēršos par robotu, zombiju. Galu galā jau nevienā darbā neesi normāls un arī mājās no tevis nav jēgas,» viņa komentē. Tāpēc jau jaunās māsiņas meklē citus darbus un laimi ārzemēs. Laura gan ne par kādu naudu nemainītu darbu savā jaundzimušo nodaļā pret strādāšanu kādā pansionātā svešās zemēs. Lai gan acu priekšā viņai ir bijušās kolēģes, kura strādā Anglijā, rādītās bildes, kā medmāsa par saviem līdzekļiem bija izremontējusi vecu zirgu stalli, kam apkārt krāšņi iekopusi puķu dārzu.

«Nu nevar jau visu laiku iet tikai uz leju,» optimismu nezaudē Laura un tomēr atzīst, ka kādreiz jau dūša sašļūk. «Bet… kad redzi, ka kāds mazais stiprs un spēcīgs aiziet mājās, kad mamma ir laimīga. Vai arī tad, kad satiekam savus bijušos pacientus. Bija tāds puika 650 gramus smags. Pēc diviem gadiem viņš mammai pie rokas atnāca pie dakteres un lielām acīm skatījās, kas te nodaļā notiek. Pilsētā savējos satieku, daži jau ir vidusskolnieki.»

Brīnumiem jātic

Ar mammām jārunā ne tikai par priecīgajiem brīžiem, kad var pateikt, ka mazulītis pieņēmies svarā par dažiem gramiem. «Ir bijušas naktis, kad mazais cīnās par savu dzīvību un es runāju ar mammu vairākas, garas stundas. Taču, jo vecāki vairāk paļaujas uz mums, jo viņi paši ir mierīgāki, jo bērniņam tas ir labāk. Ir jau tā, ka liekas, ka nekas neiet uz priekšu, un – pēkšņi – notiek kaut kāds brīnums.

Pirms gadiem desmit nodaļā bija dvīņu meitenītes, kas nemaz negribēja ēst. Bet vecākiem mājās bija vairāki bērni, par kuriem jārūpējas. Kad mamma un tētis atbrauca apciemot dvīnes, viena māsa attaisīja acis un nopētīja savu tēti. Viņš bija liela auguma. Tētis ieraudzīja šo skatienu un teica – «siev, tev jāpaliek pie mazajiem, mēs mājās tiksim galā». Un patiešām, mammas klātbūtnē māsiņas sāka ēst un drīz tika uz pekām,» stāsta L. Jansone. «Brīnumiem jātic! Nevar paļauties uz to, ka iedos zāles un būs labi. Ar mazajiem jārunājas. Ja pieiesi pie bērniņa sliktā garastāvoklī un kaut ko teiksi dusmīgā balsī, tad mazulis uzreiz saviebs sejiņu. Bet, ja skaļā balsī parunāsi ar viņu kā ar pieaugušu cilvēku, tad viņš tā arī reaģēs pretī.

Mammas jau pasūdzās, ka bērns ar māsiņu uzvedas savādāk, jo viņas jau «uķi uķi, kāds tu maziņš, kāds tu slimiņš». Nevienam nepatīk, ja viņu žēlo. Bet, ja pasaki: «Re, cik forši, tev jau 30 grami pie svara klāt, tu esi cīnītājs,» tad mazais sasparojas,» stāsta Laura un klusāk piebilst: «Mēs saskaramies ar paralēlo pasauli. Nāve un dzimšana ir tik blakus, un to šūpošanos ļoti jūt.» 

Drīzumā šeit skatieties arī video par bērnu māsiņām Vidzemes slimnīcā.

Akciju Meklējam sirdsmāsiņu atbalsta Rietumu Bankas labdarības fonds.

Детские медсестры Видземской больницы участвуют в акции «Meklējam sirdsmāsiņu» уже второй раз. Потому что, как говорит старшая сестра Отделения интенсивной терапии новорожденных и Детских болезней, одна из «самых добрых сестричек» 2009 года Ивета Берзиня: «Во время акции, получая душевные отзывы о своей работе, сестрички чувствуют, что их ценят». По мнению старшей сестры, – хорошо, что в коллективе работают медсестры разного возраста. У молодых много энергии, а сестры постарше делятся опытом. И одна из самых опытных, знающих, самых добрых медсестер в Отделении интенсивной терапии новорожденных Видземской больницы – Лаура Янсоне. Главная медсестра Видземской больницы Антра Куприша добавляет, что «медсестра должна иметь высокий профессиональный уровень как в уходе, так и психологически, в общении с родителями. Сестры Отделения интенсивной терапии новорожденных – особенные».

Опыт пригодится

«Нас в отделении девять сестер и мы можем друг на друга положиться. Когда работаешь в команде, надо чувствовать, что в какой момент надо делать, мы должны понимать друг друга с полуслова», – говорит медсестра Отделения интенсивной терапии новорожденных Видземской больницы Лаура Янсоне. Она еще со школьной поры знала, что хочет выучиться на медсестру, но одних только школьных знаний для работы с детьми было недостаточно. «Таких маленьких детей, как в отделении новорожденных, я до этого видела только на фотокарточках. Бывают такие, что меньше пачки сахара! Когда впервые увидела ребеночка весом 700 граммов, ужаснулась – он же совершенно прозрачный…» – вспоминает Лаура Янсоне.

Самые крохотные малыши требуют самой большой заботы. Они живут в инкубаторе, где обеспечивается тепло, и когда врач вынес свое заключение – наступает работа для медсестер: уколоть в вену, поставить катетер, систему. Работа требует чрезвычайно высокой точности. Если взрослым лекарства отмеривают в граммах, то малышам – по 0,01 миллилитра. «Это почти неощутимо, и нельзя ни на сотую долю миллилитра влево или вправо».

«Я по тому, как ребеночек плачет, могу сказать, что у маленького болит – голова или животик. Совсем по-другому плачут, когда капризничают, – рассказывает сестричка и продолжает. – Да, даже у только что родившегося бывают капризы. Он понял, что надо только посильнее покричать, и кто-нибудь возьмет на руки, покормит». Уже подходя к инкубатору, она понимает, как малыш себя чувствует – хочет лежать на животике, или на спинке. «Жизненные показатели – дыхание, сердечная деятельность – фиксируются мониторами, а вот самочувствие можно определить только руками, глазами, по ощущениям. Только так можно понять – или ребенку слишком жарко, или холодно, напряжен он или расслаблен», – рассказывает Лаура Янсоне. Ее опыт за 18 лет работы в отделении – это ее преимущество.

Детская медсестра должна быть и хорошим психологом. Это пригодится – и не в работе с детьми, а в общении с родителями – мамами, папами. Все 24 часа дежурства проходят в напряжении. А 24-часовое дежурство здесь для того, чтобы оценивать состояние ребенка в суточном ритме. Приходится и ездить в родильные отделения Видземской больницы в Мадонну и Балви за детишками, родившимися раньше срока.

Каждые пять лет медсестры должны обновлять сертификацию. Обучение проходит и в Риге, и в других латвийских больницах. Приезжают врачи с информацией о новинках и в Видземскую больницу. «Раньше больше приходилось полагаться на свои уши, глаза, руки, ноги. Теперь надо идти в ногу со временем и терпеливо осваивать новые технологии и аппараты», – рассказывает Лаура.

Только в Латвии

Какая нагрузка больше – физическая или эмоциональная? «Иногда что-то эмоциональное больше утомляет. Хочется помочь всем и делать это как можно лучше. Но выпадали дни, когда за дежурство так устанешь, что выходишь из больницы и не понимаешь, в какую сторону идти, что делать», – задумывается Лаура. Но она ни секунды не жалеет, что выбрала такую профессию.

«Я все время надеюсь: что-нибудь все-таки изменится к лучшему», – неохотно комментирует она болезненный вопрос о зарплатах. Было время, когда Лаура, так же, как сейчас почти все сестры отделения, работала на трех работах. Но она сказала себе – стоп! «Поняла, что превращаюсь в робота, зомби. В конце концов ты ни на одной работе не работаешь нормально, и дома от тебя толку нет», – поясняет Лаура. Поэтому-то молодые сестрички ищут другую работу и пытают счастья за границей. Лаура же ни за какие деньги не поменяла бы свои дежурства в отделении на работу в каком-нибудь пансионате на чужбине. Хотя она своими глазами видела фотографии одной коллеги, которая работает в Англии, и на заработки медсестры отремонтировала старую конюшню, а вокруг разбила цветущий сад. «Ну не может же все время иди только вниз», – не теряет оптимизма Лаура и все же признается: порой руки опускаются. «Но… когда видишь, как малыш, крепкий и сильный, отправляется домой, и мама счастлива. Или когда встречаешь своих бывших пациентов. Был такой мальчик, весом 650 граммов. Спустя два года он за ручку с мамой пришел к доктору и большими глазами смотрел, что тут делается в отделении. В городе своих встречаю, некоторые уже в средней школе учатся».

Надо верить в чудо

С мамами приходится говорить не только о радостных моментах, сообщать, что малыш прибавил в весе несколько граммов. «Бывали ночи, когда ребенок боролся за жизнь, и я разговаривала с мамой долгими часами. Но чем больше родители полагаются на нас, тем они спокойнее. Потому что ребеночку это лучше. Бывает и так: кажется, никаких улучшений нет, и – вдруг – происходит какое-то чудо. Лет десять назад были в отделении две девчушки, которые совсем не хотели есть. А у родителей дома еще несколько детей, которые требуют заботы. Когда мама с папой приехали навестить двойняшек, одна малышка открыла глазки и посмотрела на своего папу. А он высокий был. Папа увидел этот взгляд и сказал: жена, оставайся с малышками, мы дома без тебя справимся. И правда, в присутствии мамы сестрички стали кушать и скоро поправились», – рассказывает Лаура Янсоне. «Надо верить в чудо! Нельзя полагаться на то, что – дашь лекарство и хорошо. С малышами надо разговаривать. Если подойдешь к ребенку в плохом настроении и скажешь что-нибудь сердитым голосом, малыш сразу сморщит личико. А если громким голосом поговорить с ним как со взрослым человеком, то и он отреагирует. Мамы уже пожаловались, что ребенок с медсестричкой ведет себя не так, как с ними, потому что они: «ути-ути, какой ты масенький, какой больной». Никому не понравится, когда его жалеют. Но если сказать: «Гляди-ка, как здорово, ты уже 30 граммов прибавил, да ты борец», – тогда малыш воодушевляется», – рассказывает Лаура и вполголоса добавляет: «Мы соприкасаемся с параллельным миром. Смерть и рождение стоят так близко, что эти колебания очень чувствуются».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Akcija ''Meklējam sirdsmāsiņu''

Norisinās 22 Latvijas slimnīcās no 12.09. līdz 12.12. 

Tiks noskaidrotas 30 sirdsmāsiņas, kuras saņems Rietumu Bankas labdarības fonda naudas balvu Ls 500.

Balsot par bērnu māsiņām var slimnīcu nodaļās vai akcijas mājaslapā www.diena.lv/sirdsmasina

Lai mudinātu balsot, Rimi balsotājiem dāvinās 20 balvas EUR 30 vērtībā, kuras akcijas noslēgumā tiks izlozētas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.