Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Azarts pierādīt, ka visi kopā esam labi

Sekmju uzlabošanas sacensība uzņem apgriezienus, un visā Latvijā skolēni cītīgi strādā, lai Skolas Dienas un E-klases konkursā Mēs varam labāk! parādītu pēc iespējas labāku rezultātu. «Katru dienu saņemot skolotāju zvanus un vēstules ar jautājumiem par konkursa norisi, esam priecīgi, ka šī ideja radās un ir aizrāvusi tik daudz skolēnu un pedagogu,» saka E-klases redaktore Dita Lapsa.

«Skolotāji ir tie, kas iedvesmo un iedrošina skolēnus, tāpēc esam pateicīgi ikvienam skolotājam, kas savā klasē, skolā, pilsētā un novadā motivē skolēnus noticēt saviem spēkiem. Esam informējuši visas klases, kas iekļuvušas konkursa 2. kārtā, un novēlam šajā semestrī veltīt visas pūles, lai katrs mājasdarbs, ieskaite vai darbs stundā būtu vispilnvērtīgāk pavadītais laiks un katra atzīme - vislabākā, kādu var iegūt. Un jau pavisam drīz izziņosim arī pirmos provizoriskos līderus klašu grupās, lai ir prieks un lepnums par paveikto, kā arī spars noturēties līdz mācību gada beigām.»

Sparu un apņēmību visiem konkursa dalībniekiem vēl arī uzņēmēja Aiva Vīksna. Viņa pati mācījās Gulbenes 1. vidusskolā, un visas 11 klases viņas sekmes bija starp «labi» un «teicami». «Biju arī klases vecākā, līdere gan oktobrēnos, gan pionieros, biju ļoti aktīva sabiedriskajā dzīvē - dejoju deju kolektīvā, sēju prievītes pulciņā, organizēju pasākumus skolā un klasē,» stāsta A. Vīksna. Viņai patika ķīmija, ko A. Vīksna vēlāk arī studēja augstskolā, tāpat arī literatūra, uzņēmēja pat rakstījusi dzejoļus. «Vienīgais, kas nepadevās, bija krievu valodas gramatika. Bet par to īpaši nepārdzīvoju. Četrinieku izvilku un koncentrējos uz to, kas patika.»

A. Vīksna stāsta, ka Dievs viņai devis labu galvu un loģisko domāšanu, tāpēc labās sekmes viņai nav nākušas ar pārlieku zubrīšanos. Taču savu laiku gan viņa stingri plānojusi. «Mājasdarbus pildīju vēlu vakaros pēc dejošanas mēģinājumiem, bet centos neko neiekavēt - vienmēr izmācījos tajā pašā dienā, kad kaut kas bija uzdots. Vecāki mani nekontrolēja, bet pati gribēju, lai sestdienās un svētdienās varu atpūsties, slēpot, iet uz diskotēkām. Manī arī bija tāds spīts - negribēju būt sliktākā un pa vidu, gribēju būt līdere,» stāsta uzņēmēja. Viņa atklāj, ka kopā ar vēl dažiem skolēniem, kam padevās fizika, matemātika, ķīmija, pēc stundām konsultēja klasesbiedrus, kam šajos priekšmetos tik labi negāja. «Bijām b klase, kas nebija tik sekmīga kā eksaktā a klase, taču bija azarts pierādīt, ka esam tikpat labi. Bijām 5-6 cilvēku kodols, kam vajadzēja, lai labs rezultāts būtu visai klasei,» teic A. Vīksna.

Uzņēmēja uzskata, ka labus mācību rezultātus var sasniegt tad, ja visa pamatā ir interese. Skolēniem viņa iesaka nekautrēties un papildus interesēties, uzdot jautājumus skolotājiem par jomu, kas viņus saista. Savukārt pedagogiem jāprot šo interesi skolēnos saskatīt, attīstīt un vairot. «Mums klasē dažiem ļoti labi gāja matemātika, vielu apguvām ātri un pārējā laikā garlaikojāmies. Bet skolotājs bija gudrs un deva mums risināt augstākās matemātikas uzdevumus, kas man vēlāk ļoti palīdzēja, studējot ķīmiju. Un skolā man patika, ka manī saredz to, ka es varu vairāk,» saka A. Vīksna un piebilst, «ja skolēns ir teicamnieks un līderis, tas nenozīmē, ka viņu nevajag motivēt, saukt pie tāfeles utt. Vienmēr jāceļ latiņa augstāk. Pieaugušajiem jāpalīdz šādiem līderiem attīstīties - ja viņi paliek vidusmēra līmenī, tad mēs viņus zaudējam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi