Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ekvadoras augstskolām draud slēgšana

Jau tuvākajā laikā Ekvadoras valdība varētu slēgt desmitiem privāto augstskolu, jo konstatēts, ka tajās sniegtais izglītības līmenis neatbilst nepieciešamajiem standartiem, vēsta izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv.

Privāto augstskolu pārstāvji gan ir pārliecināti, ka šādā veidā tiek lobētas valsts mācību iestāžu intereses, un lielai daļai jauniešu tagad tiks liegta iespēja par samērīgu samaksu iegūt augstāko izglītību, raksta The New York Times.

"Ekvadoras augstākās mācību iestādes, šķiet, ir sliktākās visā Dienvidamerikā," paziņojis valsts prezidents Rafaels Korea - starp citu, bijušais universitātes ekonomikas profesors. Viņa kreisi centriskā valdība veikusi pārbaudes 71 augstskolā, kurā kopā mācās 621 000 studentu, un konstatējusi, ka vairākos desmitos no tām mācību process nenotiek atbilstoši standartiem. Ja situācija netiks uzlabota, šīs augstskolas būs jāslēdz. "Tās faktiski krāpj studentus, jo daudzās privātajās augstskolās nav nodrošināti pat minimālie apstākļi, lai garantētu akadēmisku izglītību," uzskata R. Korea.

The New York Times raksta, ka konflikts nobriedis pakāpeniski. Pēdējo 20 gadu laikā valsts izglītības sistēmai nebija pievērsusi pietiekami daudz uzmanības, valsts augstskolās iestāties bijis sarežģīti, tādēļ Ekvadorā izveidota vesela virkne privāto augstskolu. Prezidents tās iesaucis par garāžu universitātēm, jo tās patiešām nelīdzinās nedz Oksfordai, nedz Kembridžai." Alfredo Peresa Gerero universitātes sienas nav apaugušas ar efejām. Te nav nedz sporta laukumu, nedz tradicionālo pagalmiņu. Viss universitātes komplekss izvietots četrās nelielās īrētās ēkās dzīvojamā rajona nomalē. Universitātes galvenā ieeja atrodas uz tirdzniecības ielas - tieši starp mēbeļu veikalu un rotaļlietu veikalu," vienu šādu universitāti apraksta The New York Times.

Protams, ka saturs ir svarīgāks par formu, un galvenais ir zināšanas, ko spēj sniegt šādas universitātes. Valdība ir pārliecināta, ka to līmenis ir pārāk zems, jo privātajās augstskolās trūkstot mācībspēku, daudzas no tām lielāko daļu apmācības veic interneta tiešsaistē. Valsts sekretārs augstākās izglītības jautājumos Renē Ramiress arī vērsis uzmanību uz pieticīgo mācību programmu, jo lielākā daļa privāto augstskolu specializējas tādu populāru priekšmetu kā biznesa administrēšanas un kosmetoloģijas mācīšanā.

Valdības veiktajās pārbaudēs atzīmi neapmierinoši saņēmušas 24 privātās augstskolas, kurām tagad jādomā, kā steidzami uzlabot izglītības kvalitāti. "Manuprāt, ir ļoti negodīgi salīdzināt jaunu, nesen izveidotu mācību iestādi un universitāti ar tradīcijām, izmantojot vienādus parametrus un prasības," ir pārliecināta privātās Otavalo universitātes rektore Sūzana Kordero. Viņa uzsver, ka šī mācību iestāde ir unikāla kaut vai ar to, ka tajā 40% audzēkņu ir vietējo indiāņu cilšu pārstāvji. "Šaubos, vai viņi spēs iekļūt valsts universitātēs," viņa teikusi. The New York Times atgādina, ka 2008. gadā pieņemtajā Ekvadoras konstitūcijā noteikts, ka valsts garantē augstāko izglītību bez maksas, tomēr valsts augstskolās ir ļoti liels konkurss, un ne visi gribētāji tajās var mācīties. Ja tiks slēgtas garāžu universitātes, jaunajiem ekvadoriešiem būs vēl sarežģītāk iegūt augstāko izglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi