Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ieviešot eiro, skolās būs jāmaina arī daļa mācību grāmatu

Līdz ar 2014. gadu, kad Latvija oficiāli plāno pāriet no latiem uz eiro, izglītības iestādēs varētu rasties problēmas ar mācību grāmatām. Tajās, it īpaši matemātikā, visos uzdevumos un attēlos ir minēti santīmi un lati, bet bērniem būs jāmāca par jauno valūtu - eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka grāmatas uzreiz nomainītas netiks, tāpēc skolotājiem būs jāpielāgojas. Savukārt izdevniecības pagaidām nogaida, plānojot lielus izdevumus.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidente Ineta Tamane Dienai pastāstīja, ka sākumskolā pirmajās četrās klasēs īpaša uzmanība matemātikas uzdevumu tekstos un attēlos tiek pievērsta naudai. Bērniem veidojas pirmā izpratne par norēķiniem, tāpēc nedrīkst rādīt vienu, bet stāstīt kaut ko citu. Līdz ar to visas šīs grāmatas ir jānomaina, uzskata I. Tamane. Līdzīga situācija būs ar ekonomikas un sociālo zinību grāmatām. Viņa gan norādīja, ka skolotāji mēģinās risināt situāciju, bet "nevar visu laiku līmēt plāksterus". I. Tamane atzīmēja, ka savā skolā jaunas matemātikas grāmatas vasarā nepirks, bet gaidīs līdz janvārim, kad būs notikusi pāreja uz eiro.

Lai gan izdevniecības ir sākušas gatavoties pārejai no latiem uz eiro mācību grāmatās, šobrīd neko konkrētu plānot nevar, Dienai pastāstīja Apgāds Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka. Viņa uzsvēra, ka patlaban valda neziņa, jo nav skaidrības par to, kādas grāmatas būs pieprasītas, cik skolām būs naudas un kuras grāmatas būs vienkārši jāmet ārā. "Atkal tūkstošiem grāmatu laidīsim makulatūrā uz sava rēķina," sacīja V. Kilbloka. Lai gan nav veikti precīzi aprēķini, cik šāda grāmatu satura nomaiņa izdevniecībām izmaksātu, viņa atzina, ka tie būs vairāki desmiti tūkstoši latu. Savukārt apgāda Lielvārds valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts Dienai pastāstīja, ka jau šobrīd jaunajos komplektizdevumos matemātikā 1. un 5. klasei uzdevumos, kur metodiski ir nepieciešams izmantot naudu, tiks lietoti eiro un centi. Tāpat tiks veidotas arī sekojošās mācību grāmatas 2., 3., 4. un 6. klasei. Tomēr iepriekš izdotajās mācību grāmatās latu un santīmu nomaiņu A. Gribusts neuzskata par racionālu rīcību. "Katrai mācību grāmatai tās dzīves ciklā pienāks pilnveides brīdis, un tās ietvaros tad arī šo korekciju varēs veikt. Ja izglītības politikas veidotāji lems citādi, tad, protams, izvērtēsim, vai arī mūsu plānos nav jāveic izmaiņas," sacīja A. Gribusts.

Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntis Vasiļevskis gan norādīja, ka neviena grāmata speciāli šim nolūkam vēlreiz jāizdod nebūs. Iespējams, ka tikai atkārtotajos izdevumos naudas vienību nosaukumi būs jāizmaina. Tāpat būs sagatavoti speciāli metodiskie materiāli skolotājiem. Savukārt IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule pastāstīja, ka uzreiz grāmatas nomainītas netiks, un šī būs iespēja skolotājiem pilnveidot savu profesionalitāti, skaidrojot bērniem par eiro.

I. Tamane gan uzskata, ka skolām nākamajam gadam jāpiešķir papildu līdzekļi tieši mācību grāmatu nomaiņai, jo ar valsts piešķirtajiem septiņiem latiem tam nepietiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi