Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Skolas agresīvus bērnus varēs nošķirt

Brīžos, kad agresīvie bērni apdraudēs citus, skolas vadībai būs tiesības skolēnam nodrošināt mācību procesu atsevišķā telpā, savukārt pēc tam vairākus mēnešus veiks atbalsta pasākumus konkrētās problēmsituācijas risināšanai. Šāds lēmums valdībā pieņemts, jo līdz šim nav bijis juridiski korekta risinājuma situācijās, kad bērni skolā apdraudēja paši sevi un citus.

Skolēna agresīvas uzvedības gadījumā pirmais solis būs viņa izolēšana no mācību stundas. Skolēnu pavadīs uz citu telpu, kur ar viņu strādās sociālais pedagogs, skolas psihologs vai cits skolotājs. Šāds mācību process varēs ilgt no vienas mācību stundas līdz pat mācību dienas beigām atkarībā no situācijas nopietnības. Nākamais solis būs rakstiska informācija par skolēna uzvedību viņa vecākiem un aicinājums sadarboties ar skolu. Savukārt, ja nebūs iespējams atrisināt situāciju izglītības iestādes ietvaros un sadarboties ar vecākiem, skolas vadībai būs tiesības iesaistīt pašvaldību, piemēram, sociālo dienestu un bāriņtiesu. Noteikumos gan nebūs konkrēti norādīts, kādi atbalsta pasākumi būs jāsniedz - tas būs atbildīgo institūciju lēmums.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa Dienai norādīja, ka noteikumi bija nepieciešami, jo inspekcija jau vairākus gadus sastopas ar situāciju, kad vecāki atsakās sadarboties ar skolu un neatzīst bērna problēmu. Vecāki visbiežāk konfliktos vaino citus bērnus, citu bērnu vecākus un pedagogus. Līdz ar to šie bērni arī nesaņem viņiem vajadzīgo palīdzību. Viņa arī uzsvēra, ka nozīmīga būs speciālistu piesaiste, jo tikai ar skolas personālu problēmas nebūs iespējams atrisināt. Ar bērnu būs regulāri jāstrādā un jāmeklē problēmu cēloņi, jo visbiežāk tie atrodami tieši ģimenē.

Pērn ziņots par deviņiem šādiem gadījumiem, bet ne visa informācija līdz inspekcijai nonāk. Ir skolas, kuras izvēlas klusēt un negraut skolas tēlu, atzīmēja L. Rieksta-Riekstiņa. Viņa gan norādīja, ka ziņots par īpašiem gadījumiem, piemēram, žņaugšanu un duršanu. Savukārt, ja bērns nepieklājīgi uzvedas, piemēram, lamājas un klaigā, ar to skola parasti tiek galā pati.

Diena jau iepriekš rakstīja, ka sākotnēji ideja bija izolēt agresīvos skolēnus no mācību vides mēnesi, bet tika saņemti iebildumi, tāpēc izstrādāti citi atbalsta soļi, kā rīkoties izglītības iestādes vadībai. Savukārt aptaujātie psihologi norādīja, ka svarīgi ir tieši atbalsta pasākumi gan skolēnam, gan skolotājiem, gan vecākiem, bet atzina arī, ka nerodas skaidrība par to, kā tad bērnam tiks palīdzēts.

Diena.lv vakar, atsaucoties uz TV3 raidījumu Bez Tabu, ziņoja par gadījumu Jaunjelgavas vidusskolā, kur 5. klases skolēns nežēlīgi piekāvis pirmklasnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi