Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vecāku zīmes britu skolās vairs nelīdzēs

Lielbritānijā plašas diskusijas izraisījusi ziņa par Izglītības ministrijas nodomu mainīt sistēmu, kas paredz ar vecāku zīmēm vairs nevarēs attaisnot bērna kavējumus, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.

Līdz šim, uzrādot vecāku rakstītu izziņu, drīkstēja mācību gada laikā izlaist līdz pat 10 skolas dienām, raksta laikraksts The Guardian. Ministrijas paspārnē izstrādāto grozījumu iemesls esot tas, ka vecāki ļaunprātīgi izmanto iespēju izrakstīt kavējumu attaisnojošo dokumentu.The Guardian atgādina, ka pašreiz spēkā esošās kārtības mērķis bija dot skolēniem iespēju attaisnoti kavēt stundas kādu neparedzētu apstākļu (sliktas pašsajūtas, sliktu laika apstākļu, kas neļauj nokļūt līdz skolai, ģimenes traģēdiju) dēļ.

Taču konstatēts, ka vecāki iespēju attaisnot bērnu skolas kavējumu aizvien biežāk izmanto, lai dotos ģimenes brīvdienās. Jāatgādina, ka oficiālo skolēnu brīvdienu laikā Lielbritānijā tradicionāli strauji pieaug aviobiļešu cenas (valdība iepriekš mēģinājusi šo jautājumu risināt ar lidsabiedrībām, taču neveiksmīgi), tādēļ ģimenei ir daudz izdevīgāk uz kādu dienvidu kūrortu vai pie radiem ārzemēs doties laikā, kad nav oficiālā brīvlaika.

Izglītības ministrijas amatpersonas pagaidām nav komentējušas gaidāmās izmaiņas, kas saskaņā ar britu mediju ziņām paredz bargākus sodus vecākiem, kuru atvases kavēs skolu. Taču ir zināms, ka savus atzinumus valdībai iesniegusi izglītības eksperta Čārlija Teilora (Charlie Taylor) vadītā komisija, kas secinājusi, ka valsts mērogā ik gadu pēc vecāku iniciatīvas sarīkotu brīvdienu dēļ tiek kavētas 4,5 miljoni nosacīto skolēndienu.

"Šie tradicionālie desmit dienu kavējumi jau kļuvuši par tādu kā kultūras fenomenu, vecāki uzskata, ka viņiem uz tiem ir pilnīgas tiesības, lai gan tā nemaz nav," uzsvēris Skolu un Koledžu vadītāju asociācijas (ASCL) ģenerālsekretārs Braiens Laitmens (Brian Lightman). Viņš uzsvēris, ka iespēja vecākiem attaisnot skolēnu kavējumus paredzēta patiešām neparedzētiem gadījumiem, turklāt ik reizes ir jāsaskaņo ar skolas vadību.

"Vecāki, kuri kopā ar bērniem dodas brīvdienās, lai izmantotu izdevīgākos piedāvājumus, veic graujošu darbību, sarežģījot skolotāju dzīvi," viņš norādījis atgādinot, ka šo kavējumu dēļ klasēs nereti veidojas grupas, kas atpaliek mācību procesa apgūšanā, un pārējie skolēni ir spiesti viņiem pielāgoties.

Laikraksta The Guardian izglītības nodaļas žurnāliste Pollija Kērtisa (Polly Curtis) atzinusi, ka problēma patiešām pastāv, taču mudinājusi Izglītības ministriju uzreiz neķerties pie represijām pret vecākiem. "Reizēm pāris dienas, kuras izdevies pavadīt ģimenes lokā, ir ne mazāk noderīgas par skolas solā pavadīto laiku," raksta P. Kērtisa, rosinot izstrādāt kompromisa variantu. Viņas piedāvājums - atstāt tiesības vecākiem pēc saviem ieskatiem attaisnot piecas kavētas dienas mācību gada laikā, bet vienlaikus palielināt soda naudas vecākiem, ja kavēto dienu skaits ir lielāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi