Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vērienīga projektā Start(it) Latvijas vidusskolās no rudens sāks pasniegt programmēšanu

Darboties ar datoru patīk daudziem skolēniem, tomēr to jauniešu, kas datorzinībās iedziļinās pamatīgāk, varētu būt vairāk - jo īpaši tāpēc, ka mūsdienu pasaulē, kur daudz kas notiek, pateicoties tieši informācijas tehnoloģijām, šajā jomā zinoši speciālisti kļūst arvien pieprasītāki. Dzirdēts pat, ka programmētāji ar savu veikumu drīzā nākotnē būs tikpat slaveni un ievērojami kā rokzvaigznes līdz šim!

Lai veicinātu informātikas mācību priekšmeta popularitāti skolēnu vidū, palielinātu to skolēnu skaitu, kas šo priekšmetu apgūst padziļināti un vēlāk izvēlas arī studēt IT, Latvijas skolās uzsākts jauns, vērienīgs izglītības projekts Start (IT). To īsteno IT uzņēmums Accenture Latvijas filiāle, Rīgas Tehniskā universitāte, biznesa izglītības biedrība Junior Achievement - Young Enterprise Latvija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Latvijas Informātikas skolotāju asociācija un Web&Mobile risinājumu izstrādes kompānija MAKIT. Paredzams, ka projekta laikā organizatoriem piebiedrosies arī citi partneri.

Projekta ietvaros vairākās Latvijas vidusskolās no rudens tiks sākta fakultatīvā programmēšanas kursa pasniegšana skolēniem. Patlaban jau norit sarunas par šāda kursa uzsākšanu Rīgas, Pierīgas, Daugavpils, Liepājas, Jūrmalas, Rēzeknes, Valmieras, Ogres novada, Jēkabpils un Tukuma vidusskolās.

Projekta gaitā šīsvasaras nogalē programmēšanā klātienes kursos tiks apmācīti skolotāji, kas iepriekš nav apguvuši Java programmas valodu. Rudenī viņi izglītošanos varēs turpināt online režīmā un virtuālajām mācībām varēs pieslēgties arī skolotāji ar priekšzināšanām programmēšanā. Augustā arī plānota informātikas skolotāju konference Informācijas tehnoloģiju novitātes izglītībā 2013.

Viens no centrālajiem Start (IT) elementiem būs programmēšanas apmācību metodiskā programma internetā, kuru, sākot no jaunā mācību gada sākuma, projekta mājaslapā www.startit.lv bez maksas varēs izmantot gan skolēni, gan skolotāji. Programma ietvers videolekcijas, uzdevumus un testus un ļaus skolēniem apgūt programmēšanu arī pašmācības ceļā. Savukārt informātikas priekšmeta pedagogiem šī pieeja ļaus būtiski ietaupīt laiku, kas nepieciešams, lai sagatavotos mācību stundām, kā arī turpināt mācīties pašiem.

«Pieprasījums pēc IT speciālistiem pieaug ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā. Latvijā uz diviem miljoniem iedzīvotāju ir ap 10 000 IT speciālistu, Somijā uz 5,4 miljoniem - 100 000. Darba iespējas nozarē ir ļoti plašas, vidējais atalgojums Latvijā ir ap Ls 500, bet IT jomā tas ir trīsreiz augstāks - ap Ls 1500. Manuprāt, visi šie skaitļi liecina par milzīgu potenciālu, kuru plaša sabiedrības daļa neapzinās un pilnībā neizmanto. Ir jāmotivē jauniešus saskatīt perspektīvas, ko šī nozare paver gan individuāli, gan valstij kopumā,» saka Accenture Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs un kopā ar pārējiem Start (IT) īstenotājiem aicina skolotājus un skolēnus iesaistīties projektā un izmantot tā iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi