Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zobens, džiudžitsu un mērķtiecība

«Es ar to nodarbojos tikai kopš šīs vasaras, ne pārāk ilgi, tāpēc līdz cīņai ar pretinieku vēl neesmu tikusi,» Alise Pavloviča stāsta par savu aizraušanos ar zobenu cīņas mākslu iaido un cilā plastmasas zobenu, ko pēc kāda laika nomainīs no Japānas speciāli sūtīts koka ierocis. «Trīs nodarbības pēc kārtas, piemēram, mācījos zobena izvilkšanu, tur vajag mācēt perfekti sabalansēt tā smagumu, ir daudz visādu sīkumu, kas jāapgūst. Ļoti sarežģīti.»

Iaido gan nav pirmais Alises solis Austrumu cīņu pasaulē. Rīgas Kristīgās vidusskolas 9. klases skolniece jau kopš bērnības nodarbojas arī ar džiudžitsu, pēdējos pāris gadus - tā nopietnāk. Alises tētis ir šī cīņu veida treneris klubā Combat, kas Latvijas Džiudžitsu federācijā ir viena no galvenajām skolām. Te Alise iepazinusies arī ar dažādiem pašaizsardzības paņēmieniem. «Ja sieviete prot sevi aizstāvēt, tas ir ļoti labi,» viņa saka un stāsta, ka treniņos entuziastu grupā pārsvarā esot meitenes.

Savukārt iaido Alise pievērsusies tāpēc, ka sācis gribēties ko papildus, turklāt viņu ļoti saista Japāna un tās senā kultūra. Tagad zobenu cīņas apguve viņai ir kā meditācija, bet džiudžitsu - aktīvāka sevis izlikšana, kuras laikā gan arī visas rūpes, domas un problēmas jāatstāj aiz treniņu zāles sliekšņa. «Man agrāk bija diezgan lielas problēmas ar savaldīšanos un dusmām, bet tagad esmu kļuvusi stipri mierīgāka. Vienkārši neticami, kā viss mainās,» Alise spriež.

Meitene regulāri piedalās džiudžitsu semināros, uz kuriem sabrauc šī sporta praktizētāji no dažādām skolām. Semināri parasti ilgst divas dienas, un katru dienu pie virstreneriem, arī tādiem meistariem, kas ieradušies no Āzijas, notiek sešu, astoņu stundu nodarbības. Alise patlaban tikusi līdz zilajai jostai, bet apņēmusies iegūt arī melno. Meitene gan atzīstas, ka dažkārt nākas piespiesties un vajadzīga palīdzība no malas, lai turpinātu un no izraudzītā mērķa neatkāptos. «Ja ārā ir auksts un drūms, negribas iet uz treniņu, bet pēc tā vienmēr nodomāju - labi, ka aizgāju. Tīrāks prāts, labāk nāk miegs, tas ļoti palīdz gan garīgi, gan fiziski.» Alise priecājas, ka tētis gan viņu, gan māsu un brāli virzījis uz fiziskajām aktivitātēm - pretēji mūsdienu tendencei sēdēt, sēdēt un sēdēt.

Alise noteikti grib aizbraukt uz Japānu, izlēkt ar izpletni un dienēt armijā. «Būtu interesanti tikt augstāk par tēti, viņš ir virsnieka vietnieks,» meitene smaida, lai gan piebilst, ka vecāki par šo viņas ieceri sajūsmā neesot, armijā sievietei esot stipri mazāk iespēju nekā stiprajam dzimumam. Starp lielajiem Alises mērķiem ir arī vēlme izdarīt ko paliekošu. «Es mācos kristīgajā skolā, bet neticu debesīm un ellei. Bet man liekas, ka mēs visi dzīvojam mūžīgi, ja paliekam citu cilvēku sirdīs ar to, ko esam izdarījuši. Tāpēc gribu paveikt pēc iespējas vairāk lietu, lai paliktu kādam atmiņā,» viņa saka. Alise gan novērojusi, ka viņas vienaudžu vidū vairāk ir nevis patiesas mērķtiecības, bet gan plūšanas pa straumi un viedokļa - ja gribi būt kaut kas, tev jābūt slavenam vai bagātam. «Man, piemēram, liekas, ka bagātākais cilvēks var būt pēdējais kretīns. Un kaut kad no tās publiskās slavas skatuves arī ir jānokāpj.»

Plānus, ko darīt pēc 9. klases, Alise tomēr nesaista ne ar armiju, ne ar cīņu sportu, kas gan noteikti palikšot kā aizraušanās. «Es domāju, ka zinu, ko gribu,» Alise saka un atklāj, ka plāno stāties kādā profesionālajā skolā, lai paralēli vidusskolas vielai apgūtu arī friziera un vizāžista arodu. Tad būšot profesija, un vēlāk būs arī finanses, par ko studēt tālāk. Patlaban Alisei gan īsti nepatīk, ka skolā dažkārt jāmācās tas, kas dzīvē diez vai noderēs. Piemēram, kvadrātsaknes, sinusi un kosinusi. «Es zinu, ka ir jāmācās, ka tas attīsta atmiņu un tu kļūsti gudrāks. Bet dažreiz ir kaitinoši, ja neredzi jēgu,» Alise saka un norāda uz vēl vienu kaitinošu lietu - to, ka skolēni vienas skolas uzskata par labākām un prestižākām nekā citas, lai gan «vienīgā skola, kur tiešām ir pastiprinātas mācības un augstāka līmeņa izglītība, ir [Rīgas Valsts] 1. ģimnāzija».

Raksts publicēts 19. decembra Skolas Dienā.

Uzmanību!

Ja arī jūs pazīstat kādu interesantu skolēnu - personību, atrakstiet Skolas Dienai [email protected]!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Alisei svarīgs

Jostu varavīksne

Līdz džiudžitsu zilajai jostai jeb attiecīgam prasmju līmenim Alise tikusi, pakāpeniski iegūstot vispirms balto, tad dzelteno, oranžo, zaļo jostu. «Man drīz ir eksāmens lillā jostā, pēc tam nāk brūnā un melnā.» Melno gan pēc visām tradīcijām nevar dabūt ātrāk par 18 gadu vecumu, turklāt tai ir desmit līmeņi jeb dani. Kad tiec līdz desmitajam danam, esi īsts meistars, kas var apmācīt citus.

Maskētā pašaizsardzība

«Koga ir pašaizsardzības priekšmets, kas izskatās kā atslēgas piekariņš. Ir arī tādas kogas, kas maskētas kā marķieri. Ar kogām ir vissāpīgākie treniņi, jo tad pretinieki viens otrā meklē sāpīgākos punktus.»

Grāmatu varā 

Umberto Eko Rozes vārds ir pēdējā grāmata, ko Alise izlasījusi, ņemot līdzi teju visur. «Lasu daudz, dažreiz arī stundās. Man patīk vēsturiskas grāmatas, lai gan tās prasa laiku, jo, kad sāc, tad negribas atrauties. Tāpēc ikdienā pārsvarā lasu kādus stāstus.»

Ikdienas rota 

Bieži valkāto London links rokassprādzi Alisei no Londonas atveda māsīca. Viņa to papildinājusi arī ar saviem pašas piekariņiem - rokudzelžu atslēgu, žileti un iņ-jaņ simbolu. Pārāk kāra uz rotāšanos Alise tomēr neesot, lai gan no mammas, kas strādā skaistumkopšanas jomā, mantojusi savu sievišķīgo pusi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi