Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gan konkūrs, gan iejāde

Latvijas konkūra jātnieki šajā sezonā gūst plašus panākumus, ar patīkamu satraukumu gaidot tradicionālo Pasaules kausa posmu savās mājās, kas no 21. līdz 23. jūlijam notiks sporta centrā Kleisti. Turklāt nedēļu vēlāk no 28. līdz 30. jūlijam turpat risināsies Latvijā vēl nebijuša līmeņa sacensības jāšanas sporta iejādē. Ar gaidāmajiem jāšanas sporta svētkiem iepazīstina Latvijas Jātnieku federācijas preses dienesta vadītāja Kate Ansone.

Vairāk nekā 30 gadu. Pasaules kausa posms Latvijā notiek kopš 1992. gada. Jāšanas sportā starptautiskās sacensības, šajā gadījumā šķēršļu pārvarēšanā jeb konkūrā (CSI), sadalītas līmeņos jeb zvaigznēs, no kuriem augstākais ir piecu zvaigžņu statuss. Zvaigžņu skaitu nosaka naudas balvu fonds un Starptautiskās Jātnieku federācijas (FEI) kritēriji, kas skar tiesnešu un personāla kvalifikāciju, infrastruktūru u. c. Jo lielāks balvu fonds, jo augstāka maršrutu grūtības pakāpe, piesakās spēcīgāki jātnieki un ir lielāka konkurence. Latvijas posmam parasti ir divu zvaigžņu statuss, bet 2012. gadā organizējām trīs zvaigžņu sacensības, kurās ietilpa arī Nāciju kauss komandām. Toreiz kopējais naudas balvu fonds bija 130 000 eiro.

Par olimpiskajiem punktiem. Šī gada Rīgas sacensību balvu fonds būs 60 800 eiro. No tiem 26 000 eiro tiks izspēlēti galvenajā jeb Grand Prix maršrutā, kurā būs iespējams cīnīties ne tikai par Longines ranga, bet arī kvalifikācijas punktiem Parīzes olimpiskajām spēlēm un Eiropas čempionātam. Pirmo gadu sacensībās esam iekļāvuši arī zemākus maršrutus ar vienas zvaigznes statusu, tādējādi pie mums varēs piedalīties lielāks skaits dalībnieku, ieskaitot tos, kuri nestartē augsta līmeņa turnīros.

Lieliska brīvā laika pavadīšanas vieta. Pasaules kausa posms tradicionāli notiek sporta centrā Kleisti. Šī ir lieliska vieta, kur pavadīt brīvo laiku pie dabas, neizbraucot no metropoles. Uz Kleistiem ļoti viegli var nokļūt arī ar sabiedrisko transportu – tieši pie ieejas apstājas 13. autobuss.

Cerību kvartets. Latvijas jātnieki šobrīd ir zirgā! Kristaps Neretnieks turpina savu zvaigžņoto ceļu – viņam ir labi zirgi, laba komanda, talants un finansiālie atbalstītāji. Talanta, mērķtiecīga darba un lielisku darbaspēju rezultātā strauji progresē Laura Penele, kurai ir daudz jaunu zirgu ar potenciālu. Augstajos maršrutos Eiropā veiksmīgi startē arī ārpus Latvijas dzīvojošā Santa Šteinberga, un tas veicinājis, ka šogad esam nokomplektējuši konkūra komandu, kas cīnīsies par punktiem komandu sacensībās. Kopā ar Kristapu, Lauru un Santu tajā iekļauts arī Aleksandrs Šakurovs, kura tēvs Sergejs Šakurovs ar zirgu Fināls piedalījās Seulas olimpiskajās spēlēs. Arī Aleksandram šobrīd ir labs un spēcīgs zirgs, kurš spējīgs veikt lielos maršrutus, ko jau pierādījis ar šīs sezonas startiem Rietumeiropā.

Debija iejādei. Nākamajā nedēļā pēc Pasaules kausa konkūrā turpat Kleistu sporta centrā notiks augsta līmeņa starptautiskas sacensības iejādē. Latvijas Jātnieku federācija šādu turnīru iejādē rīko pirmo reizi vēsturē. Sagaidām, ka arī uz šīm sacensībām pie mums ieradīsies augstas klases sportisti no dažādām valstīm.

JĀŠANAS SPORTA SACENSĪBAS SPORTA CENTRĀ KLEISTI

Pasaules kausa posms konkūrā

  • 21.–23. jūlijs
  • Sacensību sākums katru dienu plkst. 10.00

Starptautiskas sacensības iejādē

  • 28.–30. jūlijs
  • Ieeja bez maksas 

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūlija numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā