Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Riteņbraukšanas svētki Kuldīgā

No 19. līdz 26. jūnijam Kuldīgā un tās apkārtnes ceļos gaidāms Baltijas čempionāts riteņbraukšanā, pulcējot visu trīs valstu labākos sportistus. Par vērienīgākajām šosejas riteņbraukšanas sacensībām mūsu valstī gandrīz 20 gadu laikā stāsta Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss.

Vienotā Baltija. Baltijas čempionāts ar mērķi vienkopus pulcēt triju valstu labākos riteņbraucējus tika atjaunots pirms gada. Šoreiz piecu dienu laikā startēs aptuveni 600 dalībnieku, kuru vidū būs visi labākie latvieši – kuldīdznieks Krists Neilands, carnikavietis Toms Skujiņš un dobelnieks Emīls Liepiņš –, kā arī vadošie abu kaimiņvalstu sportisti. Vairāki no šiem riteņbraucējiem dažas nedēļas vēlāk startēs prestižajā Tour de France velobraucienā.

Sajust varēs ikviens. Trīs Baltijas valstu apvienošanās nozīmē daudz skatāmākas, spraigākas un neprognozējamākas sacensības ar trīsreiz lielāku konkurenci. Kulminācija gaidāma 26. jūnijā, kad elites vīru grupas braucienā startēs 85 dalībnieki. Vispirms viņi deldēs Kuldīgas apkārtnes ceļus, bet pēdējā stundā riņķos pa Kuldīgas pilsētā izveidotu desmit kilometru apli – līdz ar to reizi 15 minūtēs riteņbraucēji Pilsētas laukumā šķērsos starta finiša līniju un klātbūtnes efektu sajust varēs ikviens. Aplis šaurajās vecpilsētas ieliņās būs ļoti tehnisks, turklāt tajā iekļauts arī aptuveni kilometru garš posms pa vēsturisko bruģi. Šīs būs vērienīgākās šosejas riteņbraukšanas sacensības mūsu valstī kopš 2004. gada, kad Latvija un tieši Kuldīga Baltijas čempionātu uzņēma iepriekšējo reizi. Visi, kuriem neizdosies ierasties klātienē, braucienu tiešraidē varēs vērot televīzijas kanālā TV4, turklāt translācija lielajā ekrānā būs redzama arī uz vietas.

50 kilometru stundā. Latvijas čempions individuālajā braucienā iepriekšējos piecus gadus tika noskaidrots Biķernieku trasē, bet šoreiz arī šīs sacensības atgriežas ielās, notiekot uz Kuldīgas– Skrundas šosejas. Trase būs bloķēta automašīnām, kas nozīmē, ka pilnībā droša riteņbraucējiem, turklāt sacensības notiks pa tikko uzlietu asfalta segumu, un, iespējams, čempions sasniegs visu laiku lielāko vidējo ātrumu – tas varētu pārsniegt 50 kilometru stundā.

Konkurēs arī jaunpilsone. Latvijas čempionātā aizraujošas cīņas gaidāmas ne tikai vīru sacensībās, bet arī dāmām, kur jau ierastajai spraigajai konkurencei starp Liju Laizāni, Līnu Svarinsku un Danu Rožlapu pirmoreiz pievienosies Itālijas un Latvijas dubultpilsone Anastasija Karbonāri. 22 gadus vecās riteņbraucējas mamma ir latviete, un viņa izrādījusi vēlmi turpmāk sacensībās pārstāvēt mūsu valsti.

150 amatieru vienā braucienā. Masveidīgākās sacensības redzēsim 25. jūnijā, kad Kuldīgas apkārtnes un pilsētas ceļos čempionus grupas braucienos noskaidros amatieri un jaunatnes vecuma riteņbraucēji. Amatieru braucienā plānots pat 150 dalībnieku, mūsu vadošajiem sportistiem Raivim Ritumam, Kristapam Knopam un Ģirtam Vēveram konkurenci izrādot spēcīgākajiem lietuviešiem un igauņiem. 

Nākamreiz pēc trim gadiem. Baltijas valstu federāciju vienošanās paredz, ka katru gadu čempionāts risinās citā valstī. Nākamgad, atzīmējot Lietuvas Riteņbraukšanas federācijas simtgadi, tas notiks Viļņā, bet Latvijā atkal atgriezīsies pēc trim gadiem.

 

Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā

  • 19. jūnijs U23 grupas brauciens
  • 22. jūnijs individuālais brauciens
  • 24. jūnijs fanu brauciens
  • 25. jūnijs amatieru un jaunatnes grupas braucieni
  • 26. jūnijs elites vīru, elites dāmu, junioru un amatieru grupas braucieni

Visām sacensībām starts un finišs notiek Kuldīgā.

 

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūnija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visa dzīve - florbols

Vienā no populārākajiem Talsu sporta veidiem meistarību attīsta Alekss Siņkevičs (12), kurš florbolu sauc par visu savu dzīvi – treniņiem un prasmju slīpēšanai vienmēr tiks dota priekšroka. Nese...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā