Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Uz Džakartu

Piektdienas, 25. augusta, pusdienas laikā visa uzmanība būs pievērsta Indonēzijas galvaspilsētai Džakartai – Latvijas basketbola izlase spēlē pret Tuvo Austrumu valsti Libānu debitēs Pasaules kausa finālturnīrā.

Latvija ir pirmā Eiropas čempione basketbolā, mūsu dāmu valstsvienība jau piedalījusies gan olimpiskajās spēlēs, gan Pasaules kausa finālturnīrā, bet vīri savu debiju šāda līmeņa sacensībās piedzīvos tikai tagad. Kā Sporta Avīzes lappusēs jau esam aprakstījuši, var uzskatīt, ka ceļš uz šo Pasaules kausu sākās pēc 2009. gada Tagad vai nekad vasaras, izlasē veicot pilnīgu paaudžu nomaiņu. Tuvu ļoti nopietnu virsotņu sasniegšanai mūsējie bija jau 2017. gada Eiropas čempionātā, bet ceturtdaļfinālā tomēr nācās atzīt nākamās čempiones Slovēnijas pārākumu, kuras priekšgalā bija Gorans Dragičs un tolaik vēl ļoti jaunais Luka Dončičs. Pēc šī turnīra amatu atstāja Latvijas izlasi ilgstoši stūrējušais Ainars Bagatskis un diemžēl uz vairākiem gadiem komanda nobremzēja, paliekot vienas uzvaras attālumā gan no 2019. gada Pasaules kausa, gan 2022. gada Eiropas čempionāta. Īpaši sāpīgs šāds klusais periods bija tāpēc, ka mūslaiku zelta paaudze tobrīd atradās spēku pilnbriedā. Tomēr tādā tā ir vēl joprojām, un nekas nav nokavēts!

Jaunu pilno lozi Latvijas Basketbola savienība izvilka 2021. gadā, galvenā trenera amatā apstiprinot Luku Banki. Kopš tā laika komanda uzvarējusi 15 no 16 aizvadītajām oficiālajām spēlēm un ieguvusi milzīgu tautas mīlestību, mājas cīņu biļetes regulāri tiek izpārdotas ļoti drīz pēc tirdzniecības sākuma. Tomēr tieši Džakartā redzēsim Latvijas izlases patieso spēku. Ļoti svarīgas būs pirmās trīs spēles, jo jau tajās izšķirsies, vai mūsējie iekļūs pirmajā sešpadsmitniekā vai cīņu turpinās vien par 17. vietu. 

Diemžēl apakšgrupu izloze Latvijai nebija labvēlīga – bez Libānas mums pretim stāsies arī ambiciozās Francijas un Kanādas izlases. Paredzams, ka šajās divās komandās uz Pasaules kausu kopā brauks 14 spēlētāju no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA). Tas ir tikpat cik, piemēram, kopā citas apakšgrupas konkurentēm ASV un Grieķijai. Tomēr Latvijas izlases kapteinis Dairis Bertāns jau uzreiz pēc izlozes paziņoja, ka nevēlas dzirdēt nevienu komentāru, ka mums atkal nav paveicies. "Esam Pasaules kausā, tur nav vāju komandu. Un, lai kaut ko izcīnītu, ir jāuzvar stipras komandas," rakstīja Bertāns. 

Latvijas izlases sastāvs būs spēcīgs, tomēr diemžēl divu nozīmīgu figūru pietrūks – Jāņa Strēlnieka un Riharda Lomaža. Šo no Talsu puses nākošo vīru traumas ir trieciens ne tikai komandas sportiskajām izredzēm, jo abiem bija paredzama būtiska loma, bet arī cilvēciskajā ziņā. Strēlnieks trīspadsmit gadu bijis viens no izlases motoriem, un šī, iespējams, bija viņa pēdējā izdevība piepildīt ilgi loloto sapni par dalību Pasaules kausā. Turpretī Lomažs izlasē ienāca tieši pēc sekmīgā 2017. gada Eiropas čempionāta un kopš tā laika bieži bijis galvenais izlases vilcējs. Valdemārpils basketbola audzēknim pagaidām nav izdevies piedalīties kādā no lielajiem finālturnīriem.

Latvijas izlasei Džakartā solās būt skaļš atbalsts, uz ekvatora esošo vulkāniem bagāto valsti brauks simtiem līdzjutēju. Tā kā šī ir pirmā reize Latvijas sporta vēsturē, kad ar mūsu nacionālo izlasi vai sportistu uz citu kontinentu dodas tik liels līdzjutēju skaits, šajā mēnesī Sporta Avīzē atradīsiet arī tūrisma rubriku – ieskatīsimies, ko basketbola līdzjutējiem noteikti vajadzētu ņemt vērā un ko nedrīkst palaist garām Džakartā, lai tālais ceļojums izdotos gan drošs, gan atmiņā paliekošs.

Lai mūsu basketbolistu sagaidīšana Rīgā ir vismaz tikpat iespaidīga, kāda tā pirms pāris mēnešiem bija hokeja izlasei!

Šī ir žurnāla Sporta Avīze augusta numura redakcijas sleja! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā