Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

EuroBasket 2015: Latvijas izlase pirmo reizi kopš 2001.gada iekļūst ceturtdaļfinālā

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība Francijas pilsētā Lillē notiekošā Eiropas čempionāta astotdaļfinālā sestdien līdzvērtīgā spēlē ar 73:66 (20:20, 22:20, 13:12, 18:14) pārspēja Slovēnijas izlasi, iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Latvijas izlasei iekļūt labāko astoņniekā Eiropas čempionāta finālturnīrā izdevies pirmo reizi kopš 2001.gada. Līdz ar to Latvijas izlase turpinās cīņu ceturtdaļfinālā par medaļām un iespēju piedalīties nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Ceturtdaļfinālā Latvijas izlase otrdien tiksies ar Francijas un Turcijas dueļa uzvarētāju. 

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 17 punktiem, sešām atlēkušām bumbām un astoņām piespēlēm bija Jānis Strēlnieks, bet 13 punktus pievienoja un sešas bumbas zem groziem izcīnīja Kaspars Bērziņš.

Savukārt Slovēnijai ar 17 punktiem izcēlās Zorans Dragičs, bet deviņus punktus pievienoja un trīs bumbas zem groziem izcīnīja Jaka Blažics. 

Mača rezultātu ar precīzu tālmetienu atklāja Bertāns. Turpinājumā abas komandas aizvadīja līdzīgu cīņu, rezultātam vairākkārt esot neizšķirtam. Slovēnija pirmo reizi šajā mačā vadībā izvirzījās pēc četrām nospēlētām minūtēm, kad panāca 9:7. Tiesa, uzreiz pēc tam latvieši pēc veiksmīgiem Freimaņa metieniem atguva vadību un panāca četru punktu pārsvaru (13:9). Taču ceturtdaļas izskaņā atkal veiksmīgāk darbojās Slovēnijas izlase, kā rezultātā spēles nogrieznis noslēdzās neizšķirti.

Arī otrā ceturtdaļa sākās līdzīgā cīņā, abām komandām gūstot pa vairākiem punktiem. Taču pie rezultāta 29:27 slovēņu labā Latvijas izlasei izdevās gūt vairākus grozus pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 36:29, kas bija lielākā rezultāta starpība šajā mačā līdz tam brīdim. Tomēr arī šī spēles nogriežņa izskaņā veiksmīgāk spēlēja Slovēnijas komanda, kas atkal panāca neizšķirtu rezultātu (40:40). Tiesa, puslaika pēdējā uzbrukumā vēl divus punktus Latvijai guva izlases kapteinis Jānis Blūms.

Zīmīgi, ka neizšķirts pēdējo reizi šajā mačā tika panākts tieši pirmā puslaika beigās. Visu atlikušo laiku Latvijas izlase bija vadībā.

Trešās ceturtdaļas pirmajā minūtē atkal sešu punktu pārsvaru panāca Latvijas izlase (46:40). Spēles nogriežņa vidū Latvijai bija "sausuma" periods, kad netika gūts neviens punkts, ļaujot pretiniekiem pietuvoties rezultātā (51:50), taču ne izlīdzināt to.

Noslēdzošo spēles nogriezni veiksmīgāk iesāka latvieši, kas četras minūtes līdz pamatlaika beigām pirmo reizi šajā cīņā panāca desmit punktu pārsvaru (67:57). Turpinājumā abu komandu spēlētāji, nespējot gūt punktus no spēles, mainīja spēles rezultātu, trāpot no soda līnijas. Tiesa, līdz pat spēles beigām vadībā atradās Latvija, kas svinēja ļoti svarīgu uzvaru.

Uzvarētājs turpinās cīņu ceturtdaļfinālā par medaļām vai iespēju piedalīties nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas izlase pirmajā čempionāta spēlē pagājušā sestdienā ar 78:67 pārspēja Beļģiju, bet dienu vēlāk ar 49:68 piekāpās Lietuvai, aizvadot savu mazrezultatīvāko cīņu Eiropas meistarsacīkstēs kopš neatkarības atgūšanas.

Uz uzvaru takas Latvija bija atgriezusies pirmdien, kad ar 72:65 sagādāja pirmo zaudējumu Čehijai, taču trešdien apakšgrupas mājiniece piedzīvoja vēl vienu neveiksmi, ar 74:75 piekāpjoties Ukrainai.

Visbeidzot izšķirošajā cīņā par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs Latvija ar 75:64 uzveica Igauniju.

D apakšgrupā četri panākumu piecās cīņās bija Lietuvai, bet trīs uzvaras izcīnīja Latvija, Čehija un Beļģija. Tikmēr Igaunijai un Ukrainai viens panākums piecos dueļos.

Savukārt Slovēnija Horvātijā notikušā C apakšgrupas turnīra pirmajā mačā ar 73:80 piekāpās mājiniekiem, bet nākamajā dienā ar 79:68 tika uzveikta Gruzija. Pirmdien slovēņi atpūtās, bet nākamajā dienā ar 81:74 uzvarēja Nīderlandi. Trešdien tika zaudēts 72:83 Grieķijai, bet pirmo posmu slovēņi noslēdz ar uzvaru 62:51 pār Maķedoniju.

Stiprākā C apakšgrupas komanda ar pieciem panākumiem piecās cīņās bija Grieķija. Pa trim uzvarām Horvātijai un Slovēnijai, bet divi panākumi Gruzijai. Vienu uzvaru izcīnīja Nīderlande, bet Maķedonija piedzīvoja piecus zaudējumus.

Slovēnija Eiropas čempionāta fināltunrīros kopš 1993.gada līdz šim ir piedalījusies 12 reizes, 2009.gadā izcīnot ceturto vietu, bet pēdējos desmit gados tiekot sacensību ceturtdaļfinālā.

Savukārt FIBA Pasaules kausā slovēņi piedalījušies trīs reizes, pērn izcīnot septīto vietu.

Slovēņiem šajā Eiropas čempionātā nevar palīdzēt lielākā komandas zvaigzne, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Maiami "Heat" spēlētājs Gorans Dragičs, kurš finālturnīrā nepiedalās ģimenes apstākļu dēļ. Tomēr izlasei palīgā devies viņa jaunākais brālis Zorans, kurš arī ir guvis pieredzi NBA, bet augusta vidū panāca vienošanos ar VTB Vienotās līgas klubu Maskavas apgabala "Himki".

Tāpat izlasē ir iepriekšējās sezonas Adrijas līgas čempiones Belgradas Crvena Zvezda Telekom spēlētājs Jaka Blažics, kurš iepriekšējā ULEB Eirolīgas sezonā 24 mačos vidēji spēlē guva 9,1 punktu.

Slovēnijas izlases galvenais treneris ir Jure Zdovčs, kurš komandu 2009.gada turnīrā aizveda līdz ceturtajai vietai, bet pie valstsvienības stūres atgriezās pērn.

Eiropas čempionāta finālturnīros komandas tikušās trīs reizes, divās no tām 1995.gadā uzvarot Slovēnijai, kamēr sešus gadus vēlāk pārāka bija Latvija.

Iepriekšējo reizi abas komandas tikās pārbaudes mačā augusta sākumā, kad ar 72:66 pārāka bija Latvija.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlases kandidātu sarakstā līdz pēdējam brīdim bija 15 basketbolisti, bet kā pēdējie pirms nedēļas tika atskaitīti Dāvis Rozītis, Mārtiņš Laksa un Andrejs Šeļakovs.

Jau savā sestajā Eiropas čempionātā piedalās Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, piektais finālturnīrs ir Kristapam Janičenokam, bet ceturtais - Rolandam Freimanim.

Trešajā finālturnīrā piedalās Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Mareks Mejeris un Mārtiņš Meiers, bet tikai otrās finālsacensības ir Kasparam Bērziņam. Tikmēr izlasē šāda līmeņa turnīros debitē Kaspars Vecvagars, kurš pirms valstsvienības treniņnometnes, ārstējot traumu, nebija spēlējis pusotru gadu, Žanis Peiners, Jānis Timma un Haralds Kārlis.

Zīmīgi, ka Peiners nevienā Eiropas čempionātā nebija spēlējis pat Latvijas jaunatnes izlašu rindās.

Sagatavošanās ciklā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, gūstot piecas uzvaras. Ja cikla vidū tika ciestas četras neveiksmes pēc kārtas, pēdējos trijos mačos Latvija spēja izcīnīt panākumus.

Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevar palīdzēt Itālijas vicečempions Redžo di Emīlijas Grissin Bon sastāvā Ojārs Siliņš, kurš pēc operācijas dziedē traumu. Tāpat traumas dēļ Latvijas valstsvienībai nepalīdz Dāvis Bertāns.

Savukārt ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais latviešu talants Kristaps Porziņģis valstsvienībai nepievienojās, jo viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai.

Tāpat par nespēlēšanu pieaugušo valstsvienībā pavēstīja viens no Latvijas U-20 izlases līderiem Rolands Šmits, bet no eksperimentālās izlases kandidātiem traumu dēļ no sastāva izkrita Jānis Bērziņš, Aigars Šķēle un Dāvis Lejasmeiers.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiek aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas Brose Baskets, Vācija), Dairis Bertāns (Dominion Bilbao Basket, Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - Ventspils), Jānis Timma (Sanktpēterburgas Zeņit, Krievija), Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers (abi - VEF Rīga), Kaspars Bērziņš (Ņižņij Novgorod, Krievija), Jānis Blūms (Avelīno Sidigas, Itālija), Rolands Freimanis (Tallinas Kalev/Cramo, Igaunija), Kaspars Vecvagars (Kauņas Žalgiris, Lietuva), Haralds Kārlis (Valmiera).

Slovēnijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Jaka Klobučars (Ulmas Ratiopharm, Vācija), Zorans Dragičs (Maskavas apgavala Himki, Krievija), Ziga Dimečs (Rogaška, Slovēnija), Alens Omičs (Grankanārijas Herbalife, Spānija), Jaka Blažics (Belgradas Crvena Zvezda Telekom, Serbija), Nebojša Joksimovičs (Novo Mesto Krka, Slovēnija), Klemens Prepeličs, Luka Rupniks, Blažs Mahkovics, Saša Zagoracs un Mitja Nikoličs (visi - Ļubļanas Union Olimpija, Slovēnija), Jure Balažičs (Gaziantep, Turcija), Urošs Slokars (Sevilla, Spānija), Miha Zupans (Muratbey Ušak Sportif, Turcija), Miha Laporniks (Zlatorog, Slovēnija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Turpmāk nebūs vieglāk

Izlasi pēc smaga zaudējuma Vācijai eksaminēs spēcīgās Zviedrijas un Slovākijas valstsvienības.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi