Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Iedegās par finālturnīru Rīgā. Saruna ar LBS ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu

"Esot Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretāram piekto gadu, mana personīgā ambīcija bija atvest uz Rīgu augstākā kalibra pasākumu. Te nu tas ir," sarunā ar Dienu sacīja Edgars Šneps, kurš ir viens no galvenajiem Eiropas čempionāta Rīgā idejas iniciatoriem un attīstītājiem. Viņš ir pārliecināts, ka Latvija ar uzviju atgūs turnīra rīkošanā ieguldītos līdzekļus, un cer, ka valstsvienība attaisnos uz sevi liktās cerības. Kā teikā par Latvijas galvaspilsētu - saruna jāsāk ar jautājumu: vai Rīga jau gatava?

"Līdzīgi kā teikā - Rīga nekad nebūs gatava. Tāpat arī ar mums. Par visu, šķiet, ir padomāts, taču tajā pašā laikā visu nekad nav iespējams paredzēt. Jākoncentrējas uz kritiskajiem punktiem, kuriem esam veltījuši daudz laika. Viens no tiem ir skatītāju nomaiņa starp spēlēm, kam jānotiek trīs reizes dienā. Tādas loģistikas iekšā un ārā tikšanai šeit nav bijis nekad. Negribu pārspīlēt, bet ārpus sportiskā rezultāta tā manī rada lielāko trauksmi. Nupat pasaules hokeja čempionāta laikā Prāgā cilvēki esot kavējuši pat trīsdesmit minūšu tikai tāpēc, ka netika savlaicīgi arēnā. Tā būs baigā vilšanās, ja pie investētā laika šīs problēmas risināšanā tas notiks arī pie mums. Cilvēkam, kurš atbraucis skatīties kontinenta labāko basketbolu, tomēr ir svarīgi redzēt un izbaudīt visu."

Vai komunicējāt ar cilvēkiem, kuri 2006. gadā Rīgā rīkoja pasaules čempionātu?

Viņu situācija bija mazliet atšķirīga, jo atklāšanas dienā nebija trīs izpārdotu spēļu, kurās auditorija praktiski visa nomainās. Hokejā bez latviešiem bija varbūt kāds tūkstotis somu līdzjutēju, bet tagad būs tūkstošiem lietuviešu un igauņu. Mums ir cilvēki ar milzu pieredzi gan sporta pasākumu, gan dziesmu svētku rīkošanā. Būs arī Lietuvas un Igaunijas policija, lai nesavaldīgākie kaimiņvalstu pārstāvji nevarētu izlikties, ka neko nesaprot. Tāda prakse bija arī Positivus festivālā, kur Igaunijas policija nomierināja sakarsušākos šīs valsts viesus.

Kas gatavošanās posmā bija lielākie izaicinājumi?

Tādas sajūtas, ka čempionāts varētu nenotikt, nav bijušas ne reizi. Īpašs apstāklis bija tas, ka pēc Ukrainas atteikšanās rīkot turnīru bija ļoti maz laika. Visvairāk to jutām sarunās ar sponsoriem. Mēs aizpildījām sev atvēlētās sponsoru vietas, taču tās summas noteikti bija mazākas, nekā varēja būt. Bija desmitiem ieinteresētu un maksātspējīgu uzņēmumu, kuri gluži vienkārši šī gada budžetu bija jau saplānojuši.

Ar ko Rīgas turnīrs būs īpašs?

Vienas grupas turnīram, manuprāt, būsim ļoti jaudīgi. Būs milzīga fanu zona pie Arēnas un vēl trīs Rīgas teritorijā - latviešiem pie Brīvības pieminekļa, igauņiem Esplanādē, lietuviešiem pie Kongresu nama. Kā tāda, man šķiet, nav bijis. Ir bijuši kaut kādi viesu krodziņi, taču zonas, kas var apkalpot tūkstošiem cilvēku no trijām valstīm, ir kas nebijs.

Pēc kādas mērauklas vērtēsiet, vai čempionāts ir izdevies?

Vari izdarīt jebko, bet, ja nebūs sportiskā rezultāta, labas sajūtas nebūs. Ja par organizatorisko pusi, tad centīsimies valdībai pierādīt, ka ekonomiskais ieguvums valstij būs daudzkārt lielāks par čempionāta rīkošanai iztērēto naudu. Veidosim pētījumu, aptaujāsim cilvēkus, vāksim datus. Ir svarīgi pierādīt, ka basketbols ir instruments, ar kuru veicināt valsts labklājību un atpazīstamību.

 

Visu sarunu ar Edgaru Šnepu lasiet otrdienas, 1.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Edgars Šneps

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs
Dzimis: 1972. gada 13. aprīlī Jelgavā
Profesionāļa karjera basketbolā: 1992-2003 (Bonus, Brocēni, Skonto, Anwil (Polija)), četrkārtējs Latvijas čempions, 1999. gada finālsērijas vērtīgākais spēlētājs
Valstsvienībā 64 spēles, 533 punkti, 3 EČ finālturnīri
Karjera: valstsvienības direktors (2003-2005), IZM valsts sekretāra vietnieks sporta jautājumos (2005-2008), LBS ģenerālsekretārs (2009-)



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vītoliņš: Šī bija mūsu labākā spēle turnīrā

Pret Slovākijas izlasi parādītais sniegums bijis labākais, kādu šajā turnīrā Latvijas hokejisti ir demonstrējuši, pēc uzvaras pasaules čempionāta mačā sarunā ar žurnālistiem sacīja valstsvienīb...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi