Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Iespējas būs, atliek tikai tās izmantot. Saruna ar Kauņas Žalgiris basketbolistu Kasparu Vecvagaru

Viss būs atkarīgs no manis - sarunas laikā vairākkārt atkārto viens no Latvijas pēdējo gadu talantīgākajiem basketbolistiem Kaspars Vecvagars, kurš ir apņēmības pilns pēc smaga savainojuma vēlreiz izcīnīt vietu vienā no Eiropas slavenākajiem klubiem Kauņas Žalgiris. Vienreiz viņš šo ceļu jau veica, vispirms sevi pierādot kluba jaunatnes komandā, pēc tam jau vīriešu konkurencē, līdz pērn rudenī cerīgi debitēja visaugstākajā - Eirolīgas - līmenī.

Neveiksmīga epizode un janvāra beigās pārrautas ceļgala krusteniskās saites nozīmēja ilgstošu rehabilitāciju, bet nu aizsargs cer, ka līdz gada beigām atgriezīsies laukumā. Atgriezīsies vēl spēcīgāks.

Piektajā gadā Kauņā jau jūties kā īsts lietuvietis?

Tieši Kauņā jau visu laiku nebiju. Vienu sezonu nospēlēju Panevēžā, bet principā, jā - šeit esmu kā savējais. Valodas barjeras gandrīz nav. Visu saprotu. Arī komandā es un igaunis Sīms Sanders Vene tiekam pieskaitīti vietējiem, jo esam šeit jau vairākus gadus un brīvi runājam lietuviski.

Kādā valodā laukumā domā?

Spēles laikā vairāk domāju lietuviski, jo kombinācijas tomēr jāsaka lietuviski, vai arī angliski, ja laukumā ir amerikānis.

Cik pareizi ir apgalvojumi, ka latviešu un lietuviešu valoda ir ļoti līdzīga?

Vispār ir līdzīgas, lai gan ir dažādas nianses un atšķirības. Jau pirmajā gadā, kad atbraucu uz šejieni, daudz lietu uzreiz varēju saprast, vienīgi īsti nevarēju neko pateikt.

Latvijā un Lietuvā līdzīgs esot arī basketbola stils...

Es uzskatu, ka stilu vairāk nosaka tas, kādi spēlētāji ir komandā. Ja ir labi metēji, kāpēc uz viņiem nespēlēt? Viss ir atkarīgs no komandas stiprajām īpašībām un pretinieku vājumiem. Favorīti parasti ir tie, kuriem ir labi garie, jo tas paver vairāk iespēju dažādot savu spēli. Labi garie arī atraisa rokas ārējiem spēlētājiem. Tāpēc arī pēdējos gados lietuvieši, manuprāt, aizsteigušies latviešiem basketbolā priekšā, jo viņiem ir daudz tiešām ļoti augstas klases garo spēlētāju.

Kāpēc tā, lietuvieši ir garāka nācija?

Viņiem ir vairāk spēlētāju, no kuriem izvēlēties, jo vienkārši vairāk bērnu trenējas basketbolā. No jaunatnes komandām nāk daudz spēlētāju, tostarp arī garie - katru gadu parādās jauni 210, 215 centimetru gari spēlētāji. Mums tāds viens parādās reizi piecos gados. Viņu problēma ir mazie spēlētāji. Centra pozīcijā viņiem ir vairāki spēlētāji no NBA, Eirolīgas, savukārt pirmā numura pozīcijas spēlētāji viņiem jāmeklē Eiropas kausa līmeņa komandās.

Kā lietuvieši skatās uz Latvijas basketbolu?

Šogad viņi spēlēja pasaules čempionātā, tāpēc uz mums neskatījās vispār (smejas), tomēr, kad viņi spēlē pret mums, cik zinu, vienmēr gatavojas ar pilnu nopietnību, jo apzinās, ka cīņas pret Latviju vienmēr ir smagas. Viņi mūs ciena. Jāsaprot, ka Lietuvā izlasē visi spēlētāji ir no NBA vai Eirolīgas. Mums, cerams, kādreiz arī tā būs, bet pagaidām tā nav, tāpēc kā nefavorītiem jāmēģina viņus pārsteigt. Lai arī Lietuva basketbolā parasti ir skaitījusies labāka par Latviju, es ceru, ar laiku mēs viņus noķersim. Mums aug laba jaunā paaudze.

Tostarp aug arī Kaspars Vecvagars - esi Latvijas vai Lietuvas basketbola produkts?

Mums patīk dalīt basketbolu tādos vai citādos spēles stilos, bet es domāju, ka basketbols kā sporta veids jau visās valstīs ir vienāds. Visur spēlē ar bumbu, kuru mēģina dabūt grozā. Cenšos strādāt, lai to varētu izdarīt pēc iespējas labāk, īpaši neieciklējoties uz nacionalitāti. Svarīgākais ir kļūt par labāku spēlētāju, pilnveidot savu meistarību. Tāpēc arī negribētos, lai mani pieskaita pie latviešu, lietuviešu vai kāda cita stila, bet vērtētu to, cik augsta ir sasniegtā meistarība, kādas ir prasmes un cik gudri to spēli spēlē.

Visu sarunu ar talantīgo basketbolistu Kasparu Vecvagaru lasiet pirmdienas, 27.oktobra, laikrakstā Diena, 18.-19.lpp.!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kaspars Vecvagars

basketbolists
Dzimis: 1993. gada 3. augustā Rīgā
Augums: 192 centimetri
Svars: 83 kilogrami
Pozīcija: saspēles vadītājs
Klubs: Žalgiris (Lietuva)
Latvijas izlasē: 5 spēles/3 punkti
Sasniegumi: Lietuvas čempions (2014), 2. vieta Eiropas U-20 čempionātā (2013), 3. vieta Eiropas U-18 čempionātā (2010), 10. vieta U-19 pasaules čempionātā (2011)
Atzinības: iekļauts Eiropas U-20 čempionāta simboliskajā pieciniekā (2013), Valdemāra Baumaņa kauss (2012)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi