Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Nerips: Francijai ir ne tikai garākā, bet arī lecīgākā komanda, taču mums ir pretieroči

Gatavošanos Eiropas sieviešu basketbola čempionāta pirmajai cīņai ar mājiniecēm francūzietēm praktiski beigusi Latvijas komanda. Lai gan pretī būs daudzbalsīgu līdzjutēju pūļa atbalstītas turnīra galvenās favorītes, mūsu basketbolistes ir gatavas cīnīties arī par uzvaru.

“Nevaru apsolīt, ka uzvarēsim, taču mēs centīsimies, cik varēsim,” izlases trenera asistents Ainārs Čukste sola, ka spēki netiks taupīti, jo to pietiek pat tik saspringtam spēļu grafikam.

Lai arī praktiski visas konkurentes spēles dienā rīkoja slēgtos treniņus, Latvijas basketbolistes Luāras arēnā varēja vērot jebkurš interesents. “Bija doma arī pašiem paslēpties, taču tur nedaudz nokavējām ar paziņošanu atbildīgajiem cilvēkiem un beigu beigās situācijai piegājām konstruktīvi – lai jau viņi mūs paanalizē. Francija tāpat spēlēs no spēka pozīcijām, un tieši mums jau jāmeklē, kā viņas apturēt,” skaidroja valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips. Viņa palīgs Ainārs Čukste, kurš ir atbildīgs par pretinieču izpēti atzina, ka Francijai ir ļoti stipra komanda, taču Latvijas izlase izdarījusi, cik nu varēja. “Vai ar to pietiks – redzēsim. Es domāju, ka šeit nevienai komandai nav tik daudz sadarbību cik mums, un tas ir pareizi, jo tomēr tas spēlētāju individuālais potenciāls nav tik liels, bet kopumā kā komandai tas ir pietiekošs. Nevaru apsolīt, ka Franciju uzvarēsim, taču mēs cīnīsimies, cik varēsim.”

Pēdējais treniņš pirms spēles apliecinājis, ka daudzās kombinācijas pašu komandā apjukumu neradīs. “Visam izgājām cauri, un nebija nekādu pazīmju, ka kāds būtu kaut ko aizmirsis. Protams, ir niansītes, sīkumiņi, bet es domāju, ka tas netraucēs,” sacīja Čukste. Francija spēlē atlētisku spēka basketbolu, taču komandas taktiskais zīmējums ir visai vienkāršs. “Nekur jau nav teikts, ka vienkāršas lietas ir sliktas. Visvienkāršākā lieta ir paņemt bumbu un iemest to grozā. Viņām ir laba komplektācija, viņas ir lielas augumā, tehniskas, taču tiešām viņas spēlē diezgan vienkārši. Paļaujas uz savu spēju nosegt. Komandas aizsardzība neteiktu, ka ir švaka, jo tā ir balstīta uz individuālo aizsardzību. Līdz ar to viņas cenšas tikt galā viens uz vienu. Plata stāja, agresīva segšana, un viņām sanāk. Mēs esam padomājuši, ko likt viņām pretī. Mums ir sadarbības ar daudz blokiem, ar izspiešanām, ar hendapiem. Centīsimies panākt, lai viņas iesprūst un ir spiestas mainīt kaut ko savā ierastajā aizsardzībā,” Čukste iezīmēja spēles plānu. 

Trenerim Neripam ieminējos, ka laukumā varētu būt turnīra vidēji garākā pret īsāko komandu: “Precīzi, turklāt Francija ir ne tikai garākā, bet arī lecīgākā komanda. Viņas var pārlekt visus, nevienu neatbloķē, bet visas pārlec un atlēkušās bumbas savāc no galvām. Tā ir, bet mēs ar to nesamierināsimies, meklēsim konkrētus pretieročus.” Tieši cīņa par atlēkušajām bumbām un spēka spēle būšot spēles izšķirošie faktori. Kā mūsu meitenes iztēlojas spēku spēli uz atlētisko pretinieču fona? “Pretinieces jāapstādina, kaut vai uz piezīmes robežas, bet nedrīst ļaut viņām iespēlēt iekšā un gūt vieglos punktus,” uzsvēra Nerips. 

Diemžēl pirmsspēles dienā slimība pieveica komandas kapteini Lieni Jansoni. Lai arī uzbrucēja piedalījās sestdienas rīta treniņā, nav pārliecības par viņas dalību spēlē. “Ja dienas laikā viņai nebūs tāda temperatūra, kas var novest pie sekām uz rītdienu un parītdienu, tad mēs riskēsim un laidīsim laukumā,” sacīja izlases galvenais treneris. Veselības problēmas saasinājušās arī Kristīnei Kārkliņai un Andai Eibelei. “Tās ir vecas traumas. Kristīnei celis, bet Andai pēda. Kristīne nolēma, ka ar špricēm un zālēm nospēlēs šo čempionātu un pēc tam būs operācija. Visas dara, ko var,” Nerips slavēja spēlētāju atdevi komandai. 

Dienas pirmajā spēlē pulksten 13.30 pēc Latvijas laika C apakšgrupas pirmajā spēlē Serbija tiksies ar Lielbritāniju. Anglietēm būs krietni vairāk laika atpūtais pirms rītdienas spēli pret Latviju, bet tas nenozīmē, ka mūsu basketbolistes sestdien pret Franciju taupīsies. “Mēs esam labi gatavojušies, mums ir bijuši turnīri, kuros trijās dienās nospēlējām trīs spēles, neplānojam taupīties. Domāju, ka esam pietiekami gatavi gan fiziski, gan mentāli. Sportā tā nav, ka var kaut ko šodien pietaupīt uz rītdienu. Mēs ejam savā ritmā, spēļu ritmā, ejam uz maksimumu,” Čukste bija strikts. 

Komandā neliels uztraukums pirms turnīra sākuma ir jūtams, taču tas netraucēšot – tieši otrādi. “Ja būtu vienaldzība, tad būtu sliktāk. Mums nav neviens no basketbola tik ļoti atēdies, lai būtu kaut kāda vienaldzība. Visi ir gatavi,” komandas vārdā Čukste pauda apņēmību cīnīties jau no turnīra pirmās spēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi