Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Veidoja Valmierai pievilcīgu komandu. Saruna ar Valmiera/ORDO ģenerālmenedžeri Mārtiņu Bērziņu

Mīlestība pret basketbolu pēc vairāku gadu pārtraukuma šajā sporta spēlē lika atgriezties Mārtiņam Bērziņam, kurš jaunatnes līmenī izcēlies ar snaipera dotībām un tās liek lietā arī Valmieras/Ordo ģenerālmenedžera amatā, jo tieši veiksmīgie trāpījumi, papildinot sastāvu sezonas gaitā, lielā mērā veicināja vidzemnieku vēsturisko panākumu - kļūšanu par Aldaris Latvijas Basketbola līgas čempioniem. Bērziņš intervijā laikrakstam Diena skaidro negaidītā panākuma iemeslus un ieskicē nākotnes izaicinājumus.

Kā sākās jūsu ceļš basketbolā?

Faktiski izgāju cauri visai jaunatnes līgai, nospēlējot no mazākās grupiņas līdz pat A grupai. Vairākās arī izcīnījām Latvijas čempionu titulu. Spēlēju kopā ar Gati Melderi, Monvīdu Pirsko, Juri Andžejevski, kuri vēlāk veidoja Latvijas čempionāta bronzas komandu kodolu. Es pietiekami ātri, vecākajā grupā vai pat gadu iepriekš, sapratu, ka neesmu tik talantīgs un basketbols nebūs mana pamatprofesija. Jāsaprot, ja nevari kļūt par tiešām augsta līmeņa profesionālu spēlētāju, ir jāizvēlas otrs ceļš - izglītība. Tālākais ceļš mani tomēr atkal atveda uz basketbolu.

Kā tas notika?

Darbojos privātajā biznesā, taču tieši vai netieši visu laiku biju klāt komandai, jo tur spēlēja mani draugi. Pēckrīzes laikā, kad Valmierā saprata, ka iepriekšējā līmenī darboties nebūs iespēju, bija piedāvājums uzņemties ģenerālmenedžera pienākumus. Ja ar šīsdienas skatījumu raugos, tā bija avantūra, taču neko nenožēloju, jo šie bijuši ļoti interesanti gadi. Šī man ir septītā sezona Latvijas basketbolā. Pirmie gadi bija visai interesanti. Jāsaka godīgi, sanāca visādi, jo, kamēr esi ārpusē, viss liekas vienkārši izdarāms, bet, kad pats nonāc basketbola virtuvē, saproti mūsu basketbola realitāti. Gadu no gada organizācija un mēs paši esam auguši un attīstījušies, un šī sezona ir labi paveikta darba rezultāts.

Vai tobrīd kaut sapņoji, ka kļūsiet par Latvijas čempioniem?

Noteikti nē. Nebija tālejošu mērķu, vairāk gribējās visu sakārtot. Protams, bija mērķis atkal iesaistīties cīņā par medaļām, tas pēdējos gados nebija izdevies. Man pašam svarīgi bija arī palīdzēt lielajā basketbolā ienākt brālim Jānim Bērziņam (pašlaik VEF Rīga uzbrucējs - aut.), kurš bija nupat pēc U-16 izlases.

Kad parādījās sajūta, ka varat cīnīties arī par titulu?

Iepriekšējā sezona bija ļoti neveiksmīga, jo pat netikām izslēgšanas turnīrā, tāpēc vasarā sastāvu un treneru korpusu veidojām, lai atgrieztos medaļās. Tiesa, šoreiz jau bronzas medaļas uzlūkojām kā minimālo uzdevumu. To publiski neafišējām, taču sev, sponsoriem un kluba vadībai neslēpām, ka gribētos tomēr to finālu un pat titulu. Pēc laba sezonas sākuma un veiksmīgas trenera Roberta Štelmahera piesaistīšanās pamazām parādījās ticība, ka cīņa par titulu tik tiešām ir iespējama. Pavērsiena punkts bija uzvara Ventspilī pēc neveiksmīga pirmā puslaika, kā arī pamatturnīra pēdējā nedēļa, kad uzvarējām Liepājā un savā laukumā pret VEF Rīga un Ventspili. Tā ļoti daudz deva pārliecībai.

Kas pagājušajā vasarā mainījās - Valmiera kļuva stiprāka vai flagmaņi - vājāki?

Neteiktu, ka VEF un Ventspils bija vājāki nekā iepriekš, bet mūsu finansiālās iespējas pieauga. Ne daudz, bet par saviem divdesmit procentiem gan, un tas pavēra iespēju piesaistīt kvalitatīvākus spēlētājus. Jau sezonas sākumā mums bija pietiekami solīds sastāvs, bet tās gaitā izdevās to vēl vairāk uzlabot, piesaistot Armandu Šķēli, Lauri Blauu, Akseli Vairogu, Kvameinu Mičelu, arī treneri Štelmaheru. Viņi visi sezonas beigās, un jo īpaši finālā, deva vērā ņemamu ieguldījumu. Netrūka arī veiksmīgu apstākļu sakritību brīžos, kad viņi atbrīvojās. Varu izstāstīt, ka mums jau bija gatavs līgums ar Jaunzēlandes izlases saspēles vadītāju, kuram beidzās sezona Austrālijā, taču viņi vilcinājās, parādījās Mičela variants, un kopā ar treneriem nosliecāmies par labu tam, jo viņu jau zinājām, turklāt Mičelam bija motivācija parādīt, ka viņš nav tik slikts, kā teica Ventspils kluba vadība.

Vai piekrīti trenerim Štelmaheram, ka Valmiera/Ordo veidota no lielajiem klubiem nevajadzīgiem spēlētājiem?

Tikai daļēji, jo zinu, kāda pirms sezonas bija interese par Jonātu, Laksu, Artūru Bērziņu un Aigaru Šķēli no otru finālistu puses. Par Kaufmani bija ļoti liela interese no Ventspils, kas jau bija nolikusi līgumu. Tajā pašā laikā jāsaprot, ka viņi šajos klubos nebūtu pirmās vijoles, kā tas bija Valmierā.

Saka - algu budžeta iespējās jūs nemaz daudz neatpaliekot no VEF un Ventspils!

Šajā ziņā ir daudz spekulāciju. VEF Rīga ir publiski nosaucis savu budžetu (tas esot bijis ap 1,4-1,5 miljoniem eiro -aut.), es varu teikt, ka mūsu budžets ir nedaudz lielāks par pusi no tā. Cik var saprast, Ventspilij ir nedaudz mazāks par VEF Rīga budžetu. Varu teikt, ka mums ir trešais lielākais budžets Latvijas basketbolā, bet noteikti ne tik liels kā abiem vadošajiem klubiem.

Iepriekš, veidojot sastāvu, priekšroka bija vietējā reģiona spēlētājiem. Vai pirms šīs sezonas kurss mainījās?

Jāsaprot, ka nav daudz Valmieras reģiona basketbolistu, kuru līmenis atbilstu cīņai par titulu. Dairi un Dāvi Bertānus, Jāni Bērziņu, Rolandu Šmitu nevaram atļauties. Mums ir īsts Valmieras produkts Jānis Kaufmanis, par tādiem var uzskatīt arī Dāvi Rozīti un Viktoru Iļjinu, kuram gan šī sezona īsti neizdevās. Ir cēsnieks Mārtiņš Vīņauds, gulbenietis Raimonds Gabrāns, ogrēnieši Artūrs Bērziņš un Ervīns Jonāts. Domāju, ka mūsu šīs sezonas modelis bija pievilcīgs gan Valmieras, gan visas Latvijas līmenī. Mums nebija piecu vai septiņu leģionāru. Uzskatu, ka ārzemnieki jāpiesaista tikai pozīcijās, kuras ar savējiem nevar aizpildīt.

Intervijas fragments. Visu sarunu ar Mārtiņu Bērziņu lasiet pirmdienas laikrakstā Diena

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mārtiņš Bērziņš

Valmieras/Ordo ģenerālmenedžeris
Dzimis: 1983. gadā Limbažos
Izglītība: Valmieras Valsts ģimnāzija, Rīgas Stradiņa universitāte - politoloģija
Valmieras klubā kopš 2009. gada
Hobiji: basketbols, teātris, ģitārspēle
Ģimenes stāvoklis: neprecējies, draudzene Laura

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi