Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

LOK prezidenta amata kandidāti meklē atbalsta plecu

Vienprātība ilgu gadu garumā nopietni sašķobījusies. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas priekšvakarā sporta veidu federācijas un individuālie biedri nokļuvuši izvēles priekšā - LOK prezidenta vēlēšanās balsot par ilggadējās kārtības piekritēju Aldonu Vrubļevski vai varu uzticēt pārmaiņu solītājam Jānim Kolam. Piektdien uzzināsim LOK prezidentu turpmākajiem četriem gadiem.

Latvijas Olimpiskās komitejas vadība pēc neatkarības atjaunošanas faktiski ir kļuvusi par visu ar sportu saistīto svarīgāko lēmumu pieņēmēju, valsts naudas sadalītāju un nozīmīgu sporta būvju kūrētāju. LOK prezidentam ir svarīga loma, taču tikai pirmo reizi kopš LOK darbības atjaunošanas 1988. gadā par prezidenta krēslu izvērtusies nopietna cīņa. Vilnis Baltiņš LOK prezidenta amatā pavadīja četrus termiņus no 1988. līdz 2004. gadam. Par viņa pēcteci kļuva līdzgaitnieks un bijušais LOK ģenerālsekretārs Aldons Vrubļevskis, kuram beidzas otrais vadīšanas termiņš.

Pārmaiņas ir nepieciešamas - ar šādu vadmotīvu nopietni sarosījusies opozīcija, kas LOK prezidenta amatam virza pašreizējo Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidentu Jāni Kolu. Interesanti, ka Kola atbalstā vienotas ir pat divas federācijas, kas vēl nesen Latvijas mežu naudas sadalīšanas kampaņā viena otras virzienā grieza zobus. Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis atklāti izteica neapmierinātību, ka basketbola kontā ieskaitīta nesamērīgi liela naudas summa. Tiesa, basketbolisti Kola atbalstā nebija vienoti. LBS valdē pēc abu pretendentu uzklausīšanas trīs balsis tika atdotas par Kolu, divas - par Vrubļevski.

Abu pretendentu priekšvēlēšanu programma sākas ar vārdiem «stiprināt, attīstīt, palielināt, atbalstīt» utt. Puslīdz skaidrs, ka virsroku ņems kandidāts, kurš ar saviem palīgiem būs centīgāk un prasmīgāk pastrādājis aizkulisēs ar balsotājiem. Būtībā vieni iestājas par vecās kārtības saglabāšanu, otri ar Kola ievēlēšanu cer uz pozitīvām pārmaiņām. Latvijas Tenisa savienības prezidents Juris Savickis īsi un kodolīgi izsaka vecās kārtības aizstāvju pozīciju. «Viņš neko sliktu nav darījis!» Kamaniņnieku prezidents Atis Strenga gan uzskaita pašreizējā prezidenta labos darbus, izceļot Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) izveidošanu un olimpiskos panākumus.

Kola atbalstītāji priekšplānā izvirza naudas trūkumu sportā. Ekmanis ir pārliecināts, ka Kols spēs piesaistīt vairāk atbalstītāju sportam gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Tāpat naudas sadalē pietrūkstot caurspīdīguma. Pašreizējā LOK finansiālā situācija neapmierina Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentu Gunti Zālīti. «Es balsošu par pārmaiņām, nevis Aldonu vai Jāni. Tik tālu sporta dzīves vadītāji no ministriju galda nedrīkst būt. Kāpēc kultūrai budžets sasniedz simts, bet sportam tikai padsmit miljonus? Politiski ekonomiskā lobija proporcija ir nesaprotama. LOK budžetā ir arī pārāk daudz pelēkās zonas, respektīvi, izdevumu tādās sadaļās, kādas federācijas nemaz nevar atļauties.»

Vrubļevska pluss ir starptautiskie sakari un orientēšanās LOK organizatoriskajos jautājumos. Mīnuss - nav atbalsta pašreizējā valdībā un lēmumu pieņemšanā iet viena otra pavadā. Kols noteikti ienestu jaunas vēsmas, bet jautājums - vai viņš būs gatavs ar visu sirdi un dvēseli ilgtermiņā risināt sporta problēmas? Katrā ziņā priekšvēlēšanu jampadracim vajadzētu kalpot kā brīdinājuma signālam, ka «apakšas» vairs nebūs mierā ar «augšās» dažkārt grūti izskaidrojamām lietām.

Dienas aptaujātie sporta cilvēki saka, ka balsu sadalījums varētu būt stipri līdzīgs, gandrīz vai piecdesmit uz piecdesmit. Būs interesanti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aldons Vrubļevskis

Dzimis: 1957. gada 2. jūnijā
Sportā: šosejas un treka riteņbraukšana
Izglītība: 1980. gadā absolvē Latvijas Valsts universitāti, Juridisko fakultāti
Karjera: Eiropas Olimpisko komiteju asociācijas Juridiskās komisijas loceklis (1995-1999), Starptautiskās sporta arbitrāžas tiesas tiesnesis (1996), Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs (1998-2004), Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents (2004-)

Jānis Kols

Dzimis: 1959. gada 20. februārī
Sportā: daudzcīņa, vieglatlētika
Izglītība: 1982. gadā absolvē Rīgas Tehniskās universitātes Elektroenerģētikas fakultāti
Karjera: Rīgas Motorizētā kolonna (MK) galvenā inženiera vietnieks (1987-1989), LATESA Vācijas filiāles vadītāja (1989-1991), SIA LEC valdes priekšsēdētājs, īpašnieks (1992-2007), Latvijas Bobsleja federācijas prezidents (2006-)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi