Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

NASA ieguvusi attēlus no Saules sistēmas robežas

New Horizons kosmosa izpētes zonde neilgi pēc 2019. gada svinībām zemiešiem nosūtījusi fotoattēlus no objekta, kas atrodas uz tā sauktās Saules sistēmas robežas, vēsta CNN.

Nofotografētais kosmosa objekts Ultima Thule (Galējā/beidzamā Tule - vārds aizgūts no Sengrieķu mītiem par leģendāru salu Eiropāir ne tikai līdz šim no Zemes tālākais ar kosmosa zondes palīdzību attēlā iemūžinātais objekts, bet arī, iespējams, viens no senākajiem. Proti, kā liecina zinātnieku aplēses, šis kosmosa ķermenis ir saglabājies no Saules sistēmas rašanās laikiem. 

Zinātniekiem līdz šim nav skaidrs, kāda tipa kosmosa objekts Ultima Thule ir, iespējams, ka tie pat ir divi objekti, kas riņķo viens ap otru ciešā orbītā. 

Lai arī uzņemtais attēls ir svarīgs sasniegums, tas pats par sevi nepalīdzēs atminēt mīklu - kā raksta CNN, "tie ir tikai daži pikseļi". Proti, New Horizons bija visai tālu no paša objekta. Taču zondē ir daudz citu mēraparātu un, kā tas ir pierasts, par kosmosa ķermeni zinātnieki uzzinās daudz vairāk, izmantojot citus datus. Objekts atrodas Koipera joslā, kas ir apmēram 4 miljardu jūdžu attālumā no Zemes. 

Zonde pa kosmosa plašumu traucas ar ātrumu 31 500 jūdzes stundā (apmēram 51 000 kilometri stundā), tāpēc attēla uzņemšanu NASA uzskata par lielu veiksmi. Kosmosa izpētes iekārtas ātrums turpina pieaugt - 2015. gadā, kad tā traucās garām Plutonam, ātrums bija ap 43 000 kilometriem stundā.

New Horizons misijā piedalās arī leģendārās grupas Queen mūziķis Braiens Mejs, kuram ir doktora grāds astrofizikā. Kā raksta CNN, viņš ir ieinteresēts no skaņas iegūtās informācijas attēlveidošanā. Mūziķis par godu panākumiem sarakstījis dziesmu. 

Zemāk skatāma NASA attēlu sagaidīšanas pasākuma 40 minūšu garās tiešraides ieraksts:

 

Top komentāri

Scorseze
S
Kur tad ir tie kadri? Tas ko redzam ir sliktas kvalitātes datorgrafika.
Maksims Ter-Oganesovs
wow, cik interesants video!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi