Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināts (14:59) - FOTO: LOK valsts simbolus aicina nejaukt ar tērpu dizainu

Valsts simbolus nevajadzētu jaukt ar tērpu dizainu, un olimpiskajās spēlēs valsts formastērpiem nav obligāti jābūt karoga krāsās, komentējot ažiotāžu ap Latvijas sportistu tērpiem gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs, uzsver Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvji un tērpu dizaina autori.

Trešdien, iepazīstinot ar Latvijas komandas Soču olimpisko spēļu vienoto tērpu dizaina konceptu, LOK pārstāvji un dizaina koncepta autors Gvido Zālītis norādīja, ka ne vienmēr tērpu dizainā jāparādās valsts simboliem. Praksi, kad sportistu tērpos neparādās attiecīgās valsts karoga krāsas, izmanto gan Vācija, gan citas valstis. Svarīgi ir, lai komanda ir atpazīstama un paliek atmiņā.

"Tendences pasaulē mainās gan grafiskajā dizainā, gan apģērba dizainā. Valstu atribūtika un simbolika nav gluži tas pats, kas tērpu dizainā pielietojamie elementi," sacīja dizaina koncepta autors Gvido Zālītis. Viņš paskaidroja, ka dzeltenā krāsa tērpiem izvēlēta, jo tā simbolizē fizisku spēku, pieredzi, intelektu un zināšanas. Tāpat dzeltenā krāsa šajā gadījumā asociējas ar Latvijas tautas zeltu – dzintaru. Savukārt brūnā krāsa ir zemes krāsa. Tā simbolizē vienotību, uzticību, pārliecību un ticību saviem spēkiem. Viņš arī uzsvēra, ka dzeltenē krāsa ir labi pamanāma citu krāsu vidū.

Tāpat LOK ģenerālsekretārs un Latvijas delegācijas vadītājs Sočos Žoržs Tikmers uzsvēra, ka arī citu valstu pieredze liecina - valsts tērpiem olimpiskajās spēlēs nav obligāti jābūt karoga krāsās. Tā, piemēram, 2012.gada Londonas olimpisko spēļu Vācijas forma nebija saistīta ar karoga krāsām - sievietes ģērbās rozā krāsās, bet kungi zilās. Arī 2010.gada Vankūveras ziemas spēlēs vāciešiem bija pavisam citādi tērpi. "Ja mēs asociējamies tikai ar krāsām, tad ne vienmēr var pateikt, kuri sportisti ir no kuras valsts, jo tērpi var būt ļoti līdzīgi. Šā gada formastērpus veidojām tādus, lai Latvija būtu atpazīta, kad tā iesoļo olimpiskajā stadionā," sacīja Ž. Tikmers.

Sportistu tērpos iestrādāti arī pieci simboli, kas pozitīvi varētu ietekmēt sportistu sniegumu, - ūdeņi, meži, lauki, saule un ļaudis, kas kopā ir "Vareni spēki".

Šonedēļ LOK plāno izziņot vēl trīs iepirkumus par olimpiešu tērpu iegādi - parādes apģērbu, ikdienas tērpu un apavu. LOK viena cilvēka apģērbšanai olimpiskajās spēlēs plāno tērēt ap 900 līdz 1000 latiem.

Foto no LOK trešdienas preses konferences skatieties galerijā!

Papildināts no 2.rindkopas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gudļevskis ceturtdien pievienosies Latvijas izlasei

Vārtsargs Kristers Gudļevskis papildinās Latvijas vīriešu hokeja izlases rindas ceturtdien, bet no trešdienas kopā ar valstsvienību vairs netrenējas vārtsargs Ivars Punnenovs un uzbrucējs Toms Anders...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi