Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pasaules čempions Jego šķēpmešanas pamatus apguvis YouTube

Līdz ar to Jego sagādāja Kenijai vēsturē pirmo zelta godalgu pasaules čempionātos vai olimpiskajās spēlēs, kas gūtas ārpus skrejceļa.
Kenijas sportists Jūliuss Jego, kurš trešdien triumfēja Pekinā notiekošā pasaules vieglatlētikas čempionāta sacensībās šķēpmešanā, sporta veida pamatus apguvis tīmekļa vietnē Youtube, atklāja viņa treneris soms Peteri Pīronens.
Jego zelta medaļu izcīnīja, trešajā mēģinājumā raidot šķēpu 92,72 metru tālumā.

Kenijietis pirms četriem gadiem nopelnīja iespēju trenēties Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) akreditētā centrā Kuortanē, Somijā.

"Viņš bija iemācījies labus pamatus no Youtube, bet pēc tam, protams, ir vajadzīgs kāds, ar ko kopā strādāt. Viņa mešanas prasmes ir labas, lai gan viņš nav pārāk spēcīgs, kā arī Jego trūkst labas lēkšanas prasmes. Tomēr, kad viņš paņem šķēpu, ieskrienas un met, viņš ir viens no labākajiem. Pamata tehnika, ieskrējiens un ritms ir labāks nekā citiem šķēpmetējiem. Pērn viņam bija dažas labas sacensības, tomēr neizdevās sasniegt labus rezultātus," atzina Pīronens.

Arī kenijietis ir iepriecināts par savu sadarbību ar Pīronenu. "Viņš ir lielisks treneris. Vēl joprojām izmantoju to treniņu programmu, kuru Pīronens man ieteica, kad pirmo reizi tikāmies. Mums ir labas attiecības, un viņš vienmēr man palīdz, kad ko jautāju," stāstīja Jego.

Tāpat Somijā vēl trīs gadus pirms Jego trenējās sudraba medaļas laureāts Ēģiptes sportists Ihabs Abdelrahmans El-Sajeds, kurš finālā šķēpu raidīja 88,99 metru tālumā, dodot savai valstij vēsturē pirmo godalgu pasaules vieglatlētikas čempionātā.

"Man ir jāsaka liels paldies savam trenerim Pīronenam. Viņš ir kā mans vecākais brālis, draugs, kurš vienmēr mani atbalsta. Somija ir manas otrās mājas. Tā ir ļoti laba valsts, un vietējie vienmēr izturas jauki pret mani," atzīmēja El-Sajeds.

Līdz šim pasaules čempionātos kopš 1983.gada tikai vienu reizi bija uzvarējis sportists, kurš nebija no Eiropas. 1997.gadā tas pa spēkam bija Dienvidāfrikas Republikas sportistam Mariusam Korbetam.

Šis bija tālākais raidījums pasaulē kopš 2001.gada, kad slavenais čehs Jans Železnijs šķēpu aizmeta 92,80 metru tālumā. Tāpat Železnijam pieder 1996.gadā sasniegtais pasaules rekords ar jaunās konstrukcijas šķēpu - 98,48 metri. Savukārt tālāk par Jego vēl metis arī soms Aki Parviainens, kurš 1999.gadā bija 93,09 metrus tāls.

Latviju šajā pasaules čempionātā šķēpmešanā pārstāvēja vienīgi Rolands Štrobinders, kurš pirmdien notikušajā kvalifikācijā ar 79,11 metriem sacensības noslēdza 19.vietā.

Pasaules čempionātā Pekinā Latviju pārstāv deviņi atlēti, bet kā nākamās uz starta dosies šķēpmetējas - Latvijas rekordiste Madara Palameika un Sinta Ozoliņa-Kovala -, kurām piektdien paredzētas kvalifikācijas sacensības.

Pasaules čempionāts Pekinā norisināsies līdz svētdienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi