Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SOK piemēro sankcijas Baltkrievijas prezidentam Lukašenko

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir piemērojusi sankcijas Baltkrievijai, atstādinot prezidentu Aleksandru Lukašenko no olimpiskajām aktivitātēm, arī nākamgad Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Lukašenko, kas 23 gadus ir vadījis Baltkrievijas Olimpisko komiteju (NOK RB), augustā tika pasludināts par uzvarētāju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, kas, kā uzstāj opozīcija, tika falsificētas.

Valstī izraisījās plaši protesti, bet Eiropas Savienība neatzīst viņa ievēlēšanu.

SOK, pieņemot diskvalifikāciju, secinājusi, ka "pašreizējā NOK RB vadība nav pienācīgi aizsargājusi Baltkrievijas sportistu intereses pret politisko diskrimināciju NOK RB iekšienē, viņu sporta veidu federācijās vai sporta kustībā".

Pagaidu diskvalifikācija piemērota arī Lukašenko dēlam Viktoram un pārējiem NOK RB valdes locekļiem.

Kamēr SOK ir pārtraukusi finansiālo atbalstu NOK RB, tā turpinās maksāt sportistiem tiešā ceļā, gatavojoties Tokijas spēlēm un 2022.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā.

Tāpat SOK sankciju ietvaros varētu tikt apdraudēts Baltkrievijas kā 2021.gada pasaules čempionāta hokejā līdzorganizētājas statuss.

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) paudusi nostāju, ka organizācija nevēlas pieņemt politiskus lēmumus, taču IIHF vēlas pasaules meistarsacīkstes aizvadīt valstī, kas spēj garantēt drošu vidi.

2021.gada pasaules čempionātu nākamgad jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās autoritārā līdera Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet Minskā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi